Zakendoen in Cambodja

Laatst gecontroleerd op:
6 december 2024
Gepubliceerd op:
4 juli 2019

Cambodja is een land met een bewogen geschiedenis maar ook een land met goede economische vooruitzichten. Weet u welke zakelijke kansen er liggen en hoe u er zaken doet? En waar vindt u informatie over MVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Cambodja.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Cambodja? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Cambodja een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Cambodja

Cambodja is een parlementaire constitutionele monarchie in Zuidoost-Azië, grenzend aan Thailand, Laos en Vietnam. Het land heeft 15,8 miljoen inwoners (2021) waarvan bijna 2 miljoen in de hoofdstad Phnom Penh wonen. In Cambodja wonen voornamelijk Khmer (bijna 98%) en de officiële landstaal is dan ook het Khmer. Het land is bijna volledig boeddhistisch (bijna 98% van de bevolking).

Nadat Cambodja in 1953 onafhankelijk werd van Frankrijk, brak er een lange periode aan van onrust en geweld. In de jaren '70 kostte het bewind van de communistische Rode Khmer meer dan 1 miljoen levens. Nadat Vietnam in 1978 het land bezette, brak er een langdurige burgeroorlog uit. Hoewel in 1991 een staakt-het-vuren werd afgekondigd, bleef het nog lang onrustig in Cambodja. 

Sinds het begin van de 21e eeuw is het land politiek stabiel te noemen, al staat de democratie (en bijvoorbeeld ook de persvrijheid) nog altijd onder grote druk. De Cambodjaanse regering wordt sinds 2023 geleid door premier Hun Manet. Hij volgde zijn vader Hun Sen op, die met een regeerperiode van ruim 38 jaar een van de langst regerende leiders was in Zuidoost-Azië.

Economie van Cambodja

De Cambodjaanse economie draait voor een groot deel op de productie van kleding en het toerisme. De economie groeide tot 2020 sterk: in 2019 werkten zo'n 700.000 mensen in de kledingindustrie. In de toeristische sector waren ongeveer 500.000 mensen actief. Ook trok Cambodja de afgelopen jaren miljoenen bezoekers met haar werelderfgoed. Maar door de coronacrisis viel het toerisme lange tijd compleet stil. Sinds 2022 trekt dat weer aan. De economie groeide in 2023 met bijna 5,5%, met bovendien een lage inflatie en lage werkloosheid.  

Cambodja is wereldwijd nog steeds een van de armste landen, met een zeer ongelijke inkomensverdeling. Ondervoeding, beperkte gezondheidszorg en een gebrek aan scholing blijven voorlopig een groot probleem, vooral op het platteland. De armoede is de afgelopen decennia wel afgenomen, maar veel Cambodjanen bevinden zich nog net boven de armoedegrens. Bovendien is de armoede tijdens en na de coronacrisis weer toegenomen. Door die armoede zijn veel Cambodjanen kwetsbaar voor economische of andere tegenslagen.

Handel Nederland - Cambodja

In 2023 exporteerde Nederland voor € 51,0 miljoen naar Cambodja. 

Meer weten? De volgende bronnen bieden informatie over de handel met Cambodja:

Zakelijke kansen in Cambodja

Cambodja biedt kansen voor Nederlandse ondernemers. Zo zijn er kansen in de sectoren agro-food, tuinbouw, kleding, gezondheidszorg, logistiek, energie en toerisme.

Vragen? Neem contact op met ons

Heeft u vragen over het zakendoen in Cambodja? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de kleding, gezondheidszorg, landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs. Zij kunnen gratis de buitenlandse markt voor u verkennen en u in contact brengen met potentiële zakenpartners.

Ondernemen in Cambodja

B-Ready: hulp bij uw start in het buitenland

Wilt u een bedrijf starten in het buitenland? Of gaan exporteren? Dan heeft u veel aan informatie over bijvoorbeeld bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen.

Bij B-Ready van de Wereldbank vindt u deze informatie. B-Ready is de opvolger van de Ease of Doing Business-ranglijst. Tot 2020 beoordeelde die ranglijst het gemak van ondernemen in meer dan 150 landen. De Wereldbank stopte ermee na onregelmatigheden in de ranglijsten van 2018 en 2020. 

Met de nieuwe methode Business Ready (B-Ready) wil de Wereldbank opnieuw een betrouwbare ranglijst maken. In 2024 lanceerde de bank een pilot met informatie over 50 landen. Bekijk de pilot B-Ready.

Lees specifieke informatie over Cambodja op B-Ready.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies voor Cambodja er mogelijk zijn.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Exportregels voor Cambodja

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Cambodja. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Handelsrelatie EU - Cambodja

Cambodja valt onder het 'Everything But Arms' stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op Access2Markets.

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Bangkok (Thailand) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Cambodja. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade en van de consulaten in Phnom Penh en Siem Reap op de website The Netherlands and you. Op de website Nederland Wereldwijd vindt u het reisadvies voor Cambodja.

Meer weten over Cambodja?

Vragen over ondernemen in Cambodja?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?