Zakendoen in Cambodja

Gepubliceerd op:
4 juli 2019
Laatst gecontroleerd op:
18 februari 2022

Cambodja is een land met een bewogen geschiedenis maar ook een land met goede economische vooruitzichten. Weet u welke zakelijke kansen er liggen? En hoe u er zaken doet? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Cambodja.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Cambodja? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Cambodja een succes te maken.

Inwoners van Cambodja

Cambodja is een parlementaire constitutionele monarchie in Zuidoost-Azië, die grenst aan Thailand, Laos en Vietnam. Het land heeft 15,6 miljoen inwoners (2019) waarvan bijna 2 miljoen in de hoofdstad Phnom Penh wonen. In Cambodja wonen voornamelijk Khmer (bijna 98%) en de officiële landstaal is dan ook het Khmer. Het land is bijna volledig boeddhistisch (bijna 98% van de bevolking).

Nadat Cambodja in 1953 onafhankelijk werd van Frankrijk, brak er een periode aan van onrust en geweld. In de jaren ‘70 kostte het bewind van de communistische Rode Khmer meer dan 1 miljoen levens. Nadat Vietnam in 1978 het land bezette, brak er een langdurige burgeroorlog uit. Hoewel in 1991 een staakt-het-vuren werd afgekondigd, bleef het nog lang onrustig in Cambodja. Pas aan het begin van de 21e eeuw werd het enigszins rustig in het land en vonden verkiezingen plaats die vreedzaam verliepen.

Economie van Cambodja

Cambodja is een van de sterkst groeiende economieën ter wereld. De afgelopen jaren groeide de economie met ongeveer 7%, in 2018 zelfs met 7,5%. De economie draait voornamelijk op kledingproductie en toerisme. Zo’n 700.000 mensen werken in de kledingindustrie, zo’n 500.000 in het toerisme. Cambodja trok meer dan een miljoen bezoekers in 2017.

Ondanks de bloeiende economie is Cambodja een van de armste landen wereldwijd. Ondervoeding, gebrekkige gezondheidszorg en een gebrek aan scholing blijven voorlopig een groot probleem, vooral op het platteland. De armoede is de afgelopen decennia wel afgenomen, maar veel Cambodjanen bevinden zich nog net boven de armoedegrens. Daarmee zijn ze kwetsbaar voor economische of andersoortige terugslagen.

Handel Nederland - Cambodja

In 2021 exporteerde Nederland voor € 37,0 miljoen naar Cambodja. Cambodja staat daarmee op plaats 147 van landen waarnaar Nederland exporteert. Dat is vergelijkbaar met de export naar landen als Myanmar, Liberia en Guyana. Nederland exporteert vooral voedingsmiddelen en medicijnen naar Cambodja. 

Bekijk het rapport Handelscijfers Cambodja - Nederland hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over Cambodja, zoals het bruto nationaal product, de economische groei of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Cambodja.

Zakelijke kansen in Cambodja

De groeiende economie van Cambodja biedt volop kansen voor Nederlandse ondernemers. De Nederlandse ambassade in Thailand (ook verantwoordelijk voor Cambodja) onderzocht een aantal kansrijke sectoren. In het rapport Doing Business in Cambodja (pdf) vindt u de resultaten. Hierin onder meer de kansen in de sectoren agro-food, tuinbouw, kleding, gezondheidszorg, logistiek, energie en toerisme.

Bekijk ook de marktrapporten van kansrijke sectoren in Cambodja.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Cambodja? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de luchtvaart, landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze regio-experts. Zij kunnen gratis de buitenlandse markt voor u verkennen en u in contact brengen met potentiële zakenpartners.

Zakendoen in Cambodja

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Cambodja. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Cambodja staat op plaats 144 in de Ease of Doing Business 2020.

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies voor Cambodja er mogelijk zijn.

Exportregels voor Cambodja

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Cambodja. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Handelsrelatie EU - Cambodja

Cambodja valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Bangkok (Thailand) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Cambodja. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade en van de consulaten in Phnom Penh en Siem Reap op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Cambodja.

Meer weten over Cambodja?

Vragen over ondernemen in Cambodja?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?