Het verbeteren van de keten maakt impact in Cambodja
Inzicht in de productieketen helpt ondernemers de samenwerking met lokale partners te verbeteren. Zo verbetert Ekoplaza met nieuwe inzichten de productieketen in de rijstsector. Dit leidt al tot mooie resultaten. Het inkomen van rijstboeren stijgt, maar de consumentenprijs voor rijst blijft gelijk. Hoe? Steven IJzerman, kwaliteitsmanager bij Udea (Ekoplaza), legt het uit.
We beginnen bij het begin. Hoe pak je de samenwerking met lokale rijstboeren aan?
"Het begint met samen verantwoordelijkheid nemen voor de hele keten. Spreek je toewijding aan de samenwerking naar elkaar uit en help elkaar. Daarna kijk je hoe je de productieketen samen sterker maakt."
"Door te investeren in lokale producenten investeer je écht in de toekomst."
Hoe hebben jullie de rijstproductieketen in Cambodja in kaart gebracht?
"Met een blockchain-app hebben we de hele keten stap voor stap in beeld gebracht. Daarna gaf de app ons inzicht in de mogelijkheden om de keten te kunnen verbeteren. Daar zijn we vervolgens stap voor stap mee aan de slag gegaan."
Welk advies heb je voor ondernemers, vooral in de Cambodjaanse rijstsector of in retail?
"Maak gebruik van de kennis die lokale partners hebben. Er zijn bijvoorbeeld in Cambodja veel ondernemers, zeker in de keten waarin wij werken. De kennis van deze ondernemers biedt kansen om samen te kijken naar ontwikkelmogelijkheden.
Een van de ontwikkelmogelijkheden die wij zagen was het werken met mungbonen. Uit onderzoek blijkt dat dit gewas een positieve invloed heeft op de bodemkwaliteit. Het verbouwen van mungbonen leverde ook voor onze lokale partners al snel een goed resultaat op, bijvoorbeeld meer inkomsten."
Wat is het voordeel van een app?
"De grote winst is dat je met deze techniek veel van elkaar leert. Iedereen steekt er tijd en kennis in en dan levert de app snel resultaat. Voor ons is het voordeel van een app dat de lokale partners de resultaten direct zien."
Heeft het zin om te investeren in lokale producenten?
"Ja, dat is zeker zinvol! Als ondernemer wil je niet alleen een duurzame keten; je wil ook een toekomstbestendige. Het sociale aspect van je onderneming is net zo belangrijk als het financiële. Denk aan het stimuleren van gendergelijkheid op de werkvloer en goed onderwijs. Door te investeren in lokale producenten investeer je écht in de toekomst."
Door deze samenwerking hebben boeren hogere inkomsten, maar de prijs voor de consument is niet gestegen. Hoe is dit gelukt?
"In onze samenwerking hebben wij gekeken naar de manier waarop boeren werken. Veel boeren maakten nog geen gebruik van tussengewassen. Het verbouwen van mungbonen in een wisselteelt met het verbouwen van rijst heeft de volgende resultaten geleverd:
- De boeren hebben meer inkomsten door de extra opbrengst van de mungbonen;
- De boeren oogsten meer rijst doordat de bodem gezonder is;
- De productiekosten zijn lager doordat de gezondere bodem minder mest nodig heeft.
Dankzij de verbeterde oogst verkoopt de boer meer rijst tegen dezelfde prijs per kilo. De boer krijgt een hoger inkomen, terwijl onze winkelprijs gelijk kan blijven. Een waardevolle investering en een blijvende verbetering van de productieketen!"
Steven IJzerman - Kwaliteitsmanager Udea (moederbedrijf Ekoplaza):
Met je boodschappen bepaal je hoe je leefomgeving eruitziet. Voor ons is het heel erg belangrijk om niet alleen ervoor te zorgen dat het product biologisch is, maar om de leefwereld van de boer te verbeteren.
BEELDTEKST: Preah Vihear, Cambodja
Song Fly - Biologische Rijstboer:
Eerder dit jaar was er een droogte. Prijzen, zoals die van kunstmest, zijn gestegen.
Steven IJzerman - Kwaliteitsmanager Udea (moederbedrijf Ekoplaza):
De wereld verandert heel snel. Bijvoorbeeld nu, met de enorme inflatie die is gekomen, zie je gewoon dat het heel belangrijk is dat je zelf sneller anticipeert dan de keurmerken. Technologie kan ons heel erg goed helpen om inzicht te geven in hoe die keten in elkaar zit.
Cheath Chea - Agronoom, Analysing Development Issues Centre (ADIC):
Met een app registreren en vergelijken we de input en output van boeren. Zo begrijpen we hun kosten en inkomsten beter.
Steven IJzerman - Kwaliteitsmanager Udea (moederbedrijf Ekoplaza):
Zo kunnen ze [boeren] ook dus die ideeën goed met elkaar uitwisselen om uiteindelijk het eigen bedrijf weer beter te maken. Het kan ook betekenen dat je de boer helpt om op een andere manier te gaan werken, bijvoorbeeld door een extra wisselteelt toe te passen.
Cheath Chea - Agronoom, Analysing Development Issues Centre (ADIC):
We trainen boeren in het verbeteren van de bodemkwaliteit. Na de oogst verbouwen ze mungbonen.
Song Fly - Biologische Rijstboer:
De mungbonen hebben mijn bodem vruchtbaarder gemaakt, en ik kan de bonen zelf ook verkopen om de dagelijkse uitgaven van mijn gezin te dekken. Ik voel mij blij en enthousiast.
Cheath Chea - Agronoom, Analysing Development Issues Centre (ADIC):
Het is belangrijk dat boeren niet alleen hun inkomsten verhogen, maar ook onnodige uitgaven verminderen.
Song Fly - Biologische Rijstboer:
Ik ben begonnen met het gebruik van compost. Het houdt mijn bodem zacht en is wat goedkoper dan kunstmest.
Steven IJzerman - Kwaliteitsmanager Udea (moederbedrijf Ekoplaza):
Het is vooral nodig dat iedereen in de keten de verantwoordelijkheid neemt. Duurzaam betekent ook dat je ontwikkelt en dat je met zijn allen verder komt.
Cheath Chea - Agronoom, Analysing Development Issues Centre (ADIC):
Ik ben ervan overtuigd dat het inkomen van onze boeren in de toekomst zal toenemen dankzij deze
moderne landbouwmethoden.
Song Fly - Biologische Rijstboer:
Biologische rijst heeft mijn familie wat spaargeld opgeleverd. Het is niet veel, maar het is een begin. Ik heb hoop voor mijn toekomst met biologische rijstteelt.
BEELDTEKST: Samen creëren we impact
BEELDTEKST: Wilt u meer weten over duurzame en verantwoorde waardeketens? rvo.nl/spvo
Uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Project partners: S&P, Amru Rice, Oxfam Novib en ADIC
SDG's: 8 Waardig werk en economische groei; 12 Verantwoorde consumptie en productie