Zakendoen in Laos

Gepubliceerd op:
24 oktober 2019
Laatst gecontroleerd op:
8 april 2022

In het Zuidoosten van Azië ligt het voormalige 'koninkrijk van de miljoen olifanten en de witte parasol'. Tegenwoordig heet het land de Democratische Volksrepubliek Laos. Hoe doet u zaken in dit land? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Laos.

Inwoners en maatschappij van Laos

Na 6 eeuwen monarchie werd Laos in 1975 een republiek. De communisten die aan de macht kwamen, stichten in dat jaar een communistische staat met een eenpartijstelsel. Nog altijd is Laos een communistisch land.

In Laos wonen 7,3 miljoen inwoners (2020). Daarvan wonen er ruim 600.000 in hoofdstad Vientiane. Laos kent vele etnische groepen (officieel 49, maar waarschijnlijk rond de 200) waarvan de Lao verreweg de grootste groep vormt met zo’n 53% van de bevolking. Meer dan 60% van de bevolking is Boeddhist. De officiële taal is Laotiaans, maar er wordt ook Frans, Engels en verschillende etnische talen gesproken.

Laos is een arm land, al zit wel verbetering in de leefomstandigheden. De armoede is in 20 jaar gehalveerd en er is minder ondervoeding. De staat van de gezondheidszorg en de scholing zijn sterk verbeterd. Ondanks die verbeteringen vormt ondervoeding nog altijd een groot probleem in Laos. In de Human Development Index staat Laos op de 137e plaats (2020).

Economie van Laos

Tot 1986 had Laos een door de staat geleide economie. Na 1986 kwam er meer ruimte voor privé-ondernemingen en vanaf dat moment kende de Laotiaanse economie een stevige jaarlijkse groei. In 1997 werd Laos lid van het Aziatische handelsblok ASEAN. In 2013 werd het land toegelaten tot de World Trade Organization (WTO). De laatste jaren groeit de Laotiaanse economie met ongeveer 7%.

De economie van Laos draait onder meer op de export van hydro-elektriciteit en van delfstoffen als koper en goud. Ook landbouw draagt bij aan de economie. Zo’n 20% van het bruto nationaal product komt uit de landbouw, terwijl bijna driekwart van de Laotiaanse bevolking in deze sector werkt. Omdat de Laotiaanse economie veel vraagt van het milieu, wil de overheid inzetten op duurzaamheid. Natuurtoerisme is een van de sectoren waarop de overheid zich richt.

Ondanks de aanhoudende groei van de economie wacht Laos nog wel wat uitdagingen. Een beperkte arbeids- en afzetmarkt, gebrekkige infrastructuur en corruptie zijn de voornaamste daarvan. Ook tegenstrijdige of onduidelijke regelgeving en lastige vergunningprocedures vormen obstakels.

Handel Nederland – Laos

Voor Nederland staat Laos op nummer 190 van landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Laos € 9,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Grenada, Bermuda en Eritrea.

Wilt u meer weten over het land Laos, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Laos.

Handelsrelatie EU-Laos

Laos valt onder het ‘Everything But Arms’-stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Zakelijke kansen in Laos

Land- en bosbouw, hydro-elektriciteit, toerisme, infrastructuur en logistiek zijn sectoren waarin kansen liggen voor Nederlandse ondernemers. In de brochure 'Doing Business in Laos' (2019) van de Nederlandse ambassade in Bangkok staan deze kansen beschreven. In het rapport 'Potential for deployment of river run off turbines in Lao DPR' (2017) staan de kansen in de hydro-elektriciteit. Beide documenten vindt u hieronder als download.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Laos? Of bent u op zoek naar zakenpartners in het toerisme, de landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Laos. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Laos

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Laos. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Laos staat op plaats 154 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Op de website van de European Chamber of Commerce and Industry in Lao PDR (ECCIL) vindt u volop informatie over investeren in Laos. Ook vindt u er zakelijk nieuws, evenementen en nog veel meer. Ook de overheidswebsite van het Investment Promotion Department biedt veel informatie over zakendoen en investeren in Laos.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Laos mogelijk zijn.

Exportregels voor Laos

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Laos. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Laos is geen ondertekenaar van de ATA-conventie, dus kunt u geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Bangkok (Thailand) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Laos. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Laos.

Meer weten over Laos?

Vragen over ondernemen in Laos?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over exporteren naar Laos? Neem dan contact op met onze adviseurs. Samen met ons buitenlandnetwerk kunnen we u helpen om van uw export naar Laos een succes te maken.

Bent u tevreden over deze pagina?