Zakendoen in Bolivia

Gepubliceerd op:
20 augustus 2019
Laatst gecontroleerd op:
10 maart 2023

Bolivia is een land van biologische diversiteit, natuurschoon, historische steden en talloze Incaruïnes. Het is ook een land dat economische kansen biedt. Maar hoe doet u zaken in Bolivia? Waar liggen de kansen voor u? En waar vind u informatie over IMVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Bolivia.

Fabrieksmedewerker in Bolivia

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over investeren in en exporteren naar Bolivia? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Bolivia een succes te maken.

Inwoners en geschiedenis van Bolivia

Bolivia ligt deels in het Amazonegebied, in een gebied dat vroeger bij het oude Incarijk hoorde. In de 16e eeuw werd het gebied gekoloniseerd door de Spanjaarden, waarna in 1825 Bolivia een onafhankelijk land werd. De tijd die volgde karakteriseerde zich door staatsgrepen en oorlogen tegen de buurlanden. De grenzen van Bolivia wijzigden regelmatig en het land was politiek vaak instabiel.

Tegenwoordig is een Bolivia een presidentiële republiek met 11,2 miljoen inwoners (2017). De meeste inwoners wonen in stedelijk gebied, waaronder 1,8 miljoen in La Paz, waar ook de regering is gevestigd. Santa Cruz is het meest uitgestrekte departement met de grootste bevolking (3,5 miljoen) en economisch het belangrijkste. In de hoofdstad Sucre wonen slechts 278.000 mensen. De meeste inwoners (bijna 70%) horen tot de mestiezen (combinatie van blank en inheems), terwijl zo’n 20% tot de inheemse groep behoren. Officiële talen zijn Spaans, Quechua, Guaraní en Aymara. Grootste religie is het katholicisme.

Bolivia bevindt zich volgens de Human Development Index in een middenpositie. Het land scoort niet hoog op het gebied van scholing, gezondheidszorg en inkomensgelijkheid. Veel Bolivianen hebben hun heil gezocht in het buitenland. Op zoek naar werk of een hoger loon emigreerden ze naar landen als Argentinië, Spanje, Chili en de Verenigde Staten.

Economie van Bolivia

Voor de coronapandemie zat de Boliviaanse economie een tijdlang in de lift. De economische groei bedroeg die jaren zo’n 4%. Het land moet het voornamelijk hebben van de export van gas. Daarmee is het afhankelijk van internationale marktprijzen.

Tijdens het bewind van voormalig president Evo Morales is een groot deel van de groei gebruikt voor de bestrijding van armoede. In 2016 lanceerde hij een economisch en sociaal ontwikkelingsplan. Economische groei, minder ongelijkheid en toegang tot scholing en gezondheidszorg vormen de pijlers van dit plan. Ook wil Bolivia het klimaat voor particuliere investeringen verbeteren.

Handel Nederland - Bolivia

Voor Nederland staat Bolivia op nummer 141 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2022). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Bolivia € 46,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Niger, Madagaskar en Montenegro.

Wilt u meer weten over het land Bolivia, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Bolivia.

Handelsrelatie EU-Bolivia

Bolivia valt onder het Algemeen Preferentieel Stelsel (GSP+) van de EU. Dit betekent dat veel producten tegen verlaagde invoerrechten of nultarieven geïmporteerd kunnen worden in de EU. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de portal Access2Markets.

Zakelijke kansen in Bolivia

Voor Nederlandse ondernemers biedt Bolivia een aantal kansen, zoals in de agrosector en de afvalverwerking. De volgende rapporten geven u meer informatie over concrete kansen:

Bekijk alle marktrapporten over Bolivia.

Vragen? Neem contact op met ons

Heeft u vragen over het zakendoen in Bolivia? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de afvalverwerking, landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs. Zij kunnen gratis de buitenlandse markt voor u verkennen en u in contact brengen met potentiële zakenpartners.

Ondernemen in Bolivia

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Bolivia. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Bolivia staat op plaats 150 in de Ease of Doing Business (2020).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Bolivia mogelijk zijn.

Exportregels voor Bolivia

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Bolivia. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Tijdelijke invoer

Bolivia is niet aangesloten bij de ATA-conventie. U kunt bij tijdelijke invoer dus ook geen ATA Carnet gebruiken.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Hulp van de ambassade

De ambassade in Lima (Peru) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Bolivia. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade in Lima op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Bolivia.

Meer weten?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over exporteren naar Bolivia? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Vragen over ondernemen in Bolivia?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?