Do's-and-don'ts in Egypte

Gepubliceerd op:
14 mei 2019
Laatst gecontroleerd op:
15 januari 2024

Bij het zakendoen in Egypte moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Caïro draagt bij aan deze pagina.

9 Tips voor zakendoen in Noord-Afrika

De markten in Noord-Afrika liggen relatief dichtbij en bieden veel kansen. Bekijk 9 tips voor zakendoen in Noord-Afrika van 3 experts.

Tips over de zakencultuur in Egypte

Leer een beetje Arabisch

Relatief veel Egyptenaren spreken Engels of Frans, maar stellen het op prijs als u wat woorden Arabisch spreekt. Gebruik daarnaast visitekaartjes met twee zijden, met aan de ene kant Engelse en aan de andere kant Arabische tekst. Gebruik ook titels in een gesprek. Egyptenaren zijn gevoelig voor titels.

Blijf kalm tijdens gesprekken

Gesprekken - ook zakelijke - kunnen in een onrustige sfeer verlopen, bijvoorbeeld door binnenkomende telefoontjes, achtergrondgeluiden en mensen die in en uit lopen. Blijf rustig als gesprekken onderbroken worden.

Ga regelmatig langs

Direct contact is onmisbaar voor het zakendoen in Egypte. Bezoek het land regelmatig. U moet het land een aantal keer bezoeken om een persoonlijke band op te bouwen. Houd daarbij rekening met de reistijd in Egypte. Met name in grote steden als Caro kan het verkeer vastlopen. Maak voor vertrek ook alvast weer een afspraak voor een volgend gesprek.

Houd rekening met hiërarchie

Houd er rekening mee dat hiërarchie een grote rol speelt in Egyptische bedrijven. Er wordt nauwelijks gedelegeerd. Er wordt bijna altijd zaken gedaan met de hoogste bevoegdheid binnen een organisatie.

Draag moderne zakenkleding

In de grote steden dragen mensen relatief modernere kleding dan op het platteland. Zakelijke kleding bestaat uit een pak en das. Vrouwen doen er goed aan hun schouders en knieën te bedekken.

Wees niet te direct

Vermijd Nederlandse directheid. Begin ook niet over gevoelige zaken als religie, politiek of seks. Let op met het maken van grappen, zeker in een vreemde taal. Egyptenaren hebben gevoel voor humor, maar soms kunnen zaken verkeerd geïnterpreteerd worden. Besprekingen worden strikt zakelijk gehouden, maar begin een gesprek wel met wat 'small talk'.

Bied geen alcohol aan

Is een gesprekspartner moslim, bied dan geen alcoholische dranken aan of varkensvlees. Wees tijdens de ramadan terughoudend met eten, drinken en roken in het bijzijn van uw gesprekspartner.

Weiger geen koffie of thee

Egyptenaren bieden gasten graag koffie of thee aan. Dit laat hun gastvrijheid zien. Weigeren kan gezien worden als het afwijzen van de gastheer of gastvrouw. Houd er overigens rekening mee dat de Egyptische samenleving nog steeds redelijk door mannen gedomineerd wordt.

Vragen over ondernemen in Egypte?

Onze adviseurs helpen u graag persoonlijk verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?