Handel Nederland - Ierland

Laatst gecontroleerd op:
28 augustus 2023
Gepubliceerd op:
8 april 2013

De Ierse economie is sterk gericht op export. Dat is terug te zien in de handelscijfers. In 2022 is de Nederlandse invoer uit Ierland € 12 miljard (2021: € 10 miljard). De uitvoer is over het algemeen lager. Zo was het in 2022 € 8,3 miljard (2021: 6,1 miljard). We hebben dan ook een negatieve handelsbalans met Ierland. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en Ierland.

Wilt u meer weten over het land Ierland, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Ierland.

Recente economische ontwikkelingen

Economic Forecast van de Europese Commissie

Volgens de Economic Forecast van de Europese Commissie is het Ierse bruto binnenlands product flink gegroeid in 2022, met 12%. Dat komt onder andere door meer particuliere uitgaven. Ook de stabiele exportcijfers van Ierland spelen een rol. Die laatste zijn vooral te danken aan de goede prestaties van multinationals.

Verder zijn de prognoses dat het gezinsinkomen en de werkgelegenheid stijgen. Dat heeft stabiele particuliere uitgaven als gevolg. Wel is de verwachting dat bedrijven en huishoudens minder gaan investeren, met name in de bouw. Capaciteitstekort in de bouwsector zal het aantal voltooide woningen waarschijnlijk vertragen. In 2024 zullen de investeringen naar verwachting weer wat aantrekken.

Lees de hele Economic Forecast van voorjaar 2023 voor een uitgebreide macro-economische analyse. 

Handelscijfers Nederland - Ierland

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Ierland

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 8,3 miljard 2022
Totale invoer € 12 miljard 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Ierland in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Ierland

Uitvoer vanuit Nederland naar Ierland

Productgroep Bedrag Jaartal
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 633 miljoen 2022
Medicinale en farmaceutische producten € 608 miljoen 2022
Toestellen voor telecommunicatie € 362 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Ierland.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers latere nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Ierland

Invoer vanuit Ierland naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Medicinale en farmaceutische producten € 2,4 miljard 2022
Instrumenten voor beroepsuitoefening, wetenschap € 2,1 miljard 2022
Diverse fabricaten € 1,3 miljard 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Ierland naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS maakt TradeMap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Houd er bij uw zoekopdracht rekening mee.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Ierland. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meld handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Ierse markt ook voor u interessant is? Of loopt u rond met exportplannen voor Ierland? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen en zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

 

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?