Handel Nederland - Ierland

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
15 juni 2022

De Ierse economie is sterk gericht op export. Dat is terug te zien in de handelscijfers. In 2021 is de Nederlandse invoer uit Ierland € 10 miljard (2020: € 9 miljard). De export groeide in 2021 minder hard: € 6,1 miljard (2020: 4,8 miljard). We hebben dan ook een negatieve handelsbalans met Ierland. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en Ierland.

Wilt u meer weten over het land Ierland, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Ierland.

Handelscijfers Nederland - Ierland

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Ierland

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 6,1 miljard 2021
Totale invoer € 10 miljard 2021
Handelsbalans (positief/negatief) € 3,9 miljard (-) 2021

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Ierland in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Effect coronacrisis op handel met Ierland

Bent u benieuwd naar de invloed van de coronacrisis op de handel tussen Nederland en Ierland? Vergelijk dan de voorlopige import- en exportcijfers van 2021 met die van 2020. Zo krijgt u een idee van de impact van corona op de handel.

Effect op de Ierse economie

De pandemie en de daarmee samenhangende maatregelen zorgden ervoor dat de Ierse economie het zwaar had in de eerste helft van 2020. Door de economische krimp en de stimuleringsmaatregelen zal het begrotingstekort waarschijnlijk flink toenemen.

Het bbp kromp in 2020 met 2,1% in het eerste kwartaal en met 6,1% in het tweede. Deze daling is minder groot dan in veel andere Europese landen. Dat kwam vooral de goede prestaties van multinationals in de farmaceutische en zakelijke dienstensector.

De krimp van de Ierse economie zal in 2020 ruim 2% zijn. In 2021 bedraagt de groei 3%, waarmee de economie weer op het niveau van 2019 komt. In 2022 is de groei naar verwachting 2,5%. Het overheidstekort voor 2020 komt neer op bijna 7% van het bbp. Dat tekort daalt naar verwachting tot bijna 6% van het bbp in 2021.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Ierland

Uitvoer vanuit Nederland naar Ierland

Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 676 miljoen 2021
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 459 miljoen 2021
Medicinale en farmaceutische producten € 433 miljoen 2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Ierland.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers latere nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Ierland

Invoer vanuit Ierland naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Medicinale en farmaceutische producten € 2,2 miljard 2021
Instrumenten voor beroepsuitoefening, wetenschap € 1,7 miljard 2021
Elektrische apparaten € 1,5 miljard 2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Ierland naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS maakt TradeMap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Houd er bij uw zoekopdracht rekening mee.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Ierland. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meld handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Ierse markt ook voor u interessant is? Of loopt u rond met exportplannen voor Ierland? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen en zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

 

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?