Handel Nederland - Iran

Gepubliceerd op:
7 oktober 2014
Laatst gecontroleerd op:
7 december 2020

De handel tussen Iran en Nederland staat de laatste jaren sterk onder invloed van de sancties tegen Iran. Hierdoor schommelt de onderlinge handel. Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen Nederland en Iran.

De ups en downs in de handel met Iran zijn duidelijk zichtbaar in deze grafiek met in-en uitvoercijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wilt u meer weten over het land Iran, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Iran.

Ziet u zakelijke kansen op de Iraanse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen gratis met u de markt verkennen of een landenvergelijking voor u maken.

 

 

Let op! Er gelden op dit moment sancties tegen Iran.

Handelscijfers Nederland - Iran

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Iran

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 348 miljoen 2020
Totale invoer € 38 miljoen 2020
Handelsbalans € 310 miljoen (+) 2020

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Iran in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Effect coronacrisis op handel met Iran

Hoewel het duidelijk is dat de coronacrisis effect heeft op de handel tussen Nederland en Iran, is nog lastig te zeggen hoe groot dit effect uiteindelijk is.

Effect op de Iraanse economie

Iran is een van de landen die het hardst getroffen is door het coronavirus. De recente uitbraken hebben handel, toerisme en detailhandel ernstig verstoord. Naar verwachting lijden de dienstensector en industrie het meest onder de crisis, de impact op de agrarische sector is beperkt.

De Iraanse economie was de afgelopen 2 jaar al in recessie. De Wereldbank verwacht dat de coronacrisis een verder negatief effect heeft op de groei van het Iraanse bruto nationaal product (bnp) en voorspelt een krimp van 5,3% voor 2020/2021. Wilt u meer weten? Lees dan het volledige rapport van de Wereldbank: Iran Economic Monitor: Mitigation and Adaptation to Sanctions.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Iran

Export vanuit Nederland naar Iran

Productgroep Bedrag Jaartal
Medicinale en farmaceutische producten € 59 miljoen 2020
Elektrische apparaten € 55 miljoen 2020
Andere ruwe dierlijke en plantaardige producten € 53 miljoen 2020

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Iran bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Iran.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers van wilt inzien. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Iran

Invoer vanuit Iran naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 28 miljoen 2020
Groenten en fruit € 4 miljoen 2020
 Metaalertsen en metaalafvallen € 2 miljoen 2020

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Iran bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Iran door Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers van wilt inzien. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Iran. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?