Handel Nederland - Iran

Laatst gecontroleerd op:
7 november 2023
Gepubliceerd op:
7 oktober 2014

De handel tussen Iran en Nederland staat de laatste jaren sterk onder invloed van de sancties tegen Iran. Hierdoor schommelt de onderlinge handel. Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen Nederland en Iran.

De ups en downs in de handel met Iran zijn duidelijk zichtbaar in deze grafiek met in-en uitvoercijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wilt u meer weten over het land Iran, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Iran.

Let op! Er gelden op dit moment sancties tegen Iran. Kijk voor vragen en antwoorden over de sancties tegen Iran ook op de website van de Rijksoverheid.

Recente economische ontwikkelingen

In 2019/2020 is een grote dip te zien in de Iraanse economie. Dit kwam door de coronapandemie, lagere olieprijzen en lopende sancties. De economie kromp toen met 6,8% (bron: Wereldbank). 

Olie is het belangrijkste exportproduct van Iran. Door de oorlog in Oekraïne zijn de olieprijzen hard gestegen, wat gunstig is voor olieproducerende landen. De economie van Iran groeide in 2022 met 2,7% dankzij deze hoge olieprijzen. 

Strenge sancties uit het buitenland blijven gelden. Ook blijven de inflatie en energietekorten aanhouden. De Wereldbank verwacht voor 2023/2024 een economische groei van 4.1%.

Handelscijfers Nederland - Iran

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Iran
Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 564 miljoen 2022
Totale invoer € 73 miljoen 2022
Handelsbalans € +491 miljoen 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Iran in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Iran

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar Iran

Productgroep Bedrag Jaartal
Medicinale en farmaceutische producten € 66 miljoen 2022
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening en wetenschap € 47 miljoen 2022
Andere ruwe dierlijke en plantaardige producten € 46 miljoen 2022
Diverse fabricaten € 40 miljoen 2022
Elektrische apparaten € 34 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Iran.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Iran

Top 5 invoer vanuit Iran naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
IJzer en staal € 17 miljoen 2022
Bereide oliën en vetten € 8 miljoen 2022
Organische chemische producten € 3 miljoen 2022
Groenten en fruit  € 3 miljoen 2022
Metaalertsen en metaalafvallen € 2 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Iran naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Iran. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Ziet u zakelijke kansen op de Iraanse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?