Handel Nederland - Noorwegen

Gepubliceerd op:
17 oktober 2012
Laatst gecontroleerd op:
4 januari 2021

Nederland en Noorwegen drijven al eeuwenlang handel met elkaar. Hieronder vindt u de belangrijkste gegevens over de Nederlands-Noorse handel.

Wilt u meer weten over het land Noorwegen, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Noorwegen.

Of ziet u zakelijke kansen op de Noorse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen gratis met u de markt verkennen of een landenvergelijking voor u maken.

  Handelscijfers Nederland - Noorwegen

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Noorwegen

  Soort informatie Bedrag Jaartal
  Totale uitvoer naar Noorwegen € 4,6 miljard 2020
  Totale invoer uit Noorwegen € 8,4 miljard 2020
  Handelsbalans (positief/negatief) € 3,7 miljard (-) 2020

  Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Noorwegen in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

  De coronacrisis en de handel met Noorwegen

  Er is nog veel onduidelijk over de invloed van de coronacrisis op de handel met Noorwegen. Wel is het duidelijk dat de wereldwijde Nederlandse export met 9% daalde in de eerste helft van 2020. De coronacrisis heeft dus gevolgen voor de hele wereldhandel, ook voor de Nederlandse handel met Noorwegen.

  Economische voorspellingen van de OESO

  In december 2020 publiceerde de OESO zijn vooruitzichten voor de Noorse economie, met hierin veel aandacht voor de gevolgen van de coronacrisis. De OESO voorspelt voor 2020 een economische krimp van 3,2% voor Noorwegen. Voor 2021 voorspelt de OESO een groei van 3,1% en voor 2022 een groei van 1,4%.

  De Noorse maatregelen om de pandemie te bestrijden hebben geleid tot minder economische activiteit. Dit leidde weer tot minder investeringen, dalende consumptie en minder vraag uit het buitenland. De overheid hielp Noorse bedrijven, onder meer met de loonkosten voor tijdelijk ontslagen werknemers. Het verdere herstel van de Noorse economie hangt onder meer af van de olieprijs op de wereldmarkt.

  Rapport Internationaal Monetair Fonds (IMF) over coronacrisis

  Het rapport World Economic Outlook (januari 2021) van het IMF geeft u inzicht in de economische gevolgen van de coronacrisis voor de wereldhandel. Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de website van het IMF in de gaten voor nieuwe rapportages over dit onderwerp.

  Meer weten?

  Bij het Noorse statistiekenbureau vindt u de meest actuele cijfers over de coronacrisis, waaronder economische data.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Noorwegen

  Export vanuit Nederland naar Noorwegen

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Groenten en fruit € 391 miljoen 2020
  Elektrische apparaten € 332 miljoen 2020
  Ander vervoermaterieel € 300 miljoen 2020

  De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Noorwegen bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Noorwegen.

  Voorlopige exportcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers van wilt inzien. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

  Belangrijkste invoerproducten uit Noorwegen

  Invoer vanuit Noorwegen naar Nederland

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 2.533 miljoen 2020
  Non-ferrometalen € 779 miljoen 2020
  IJzer en staal € 237 miljoen 2020

  De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Noorwegen bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Noorwegen naar Nederland.

  Voorlopige importcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selectern waar u de voorlopige cijfers van wilt inzien. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

  Handelsinformatie via TradeMap

  Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

  Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

  TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Noorwegen. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

  Overzicht handelscijfers

  Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

  Handelsbelemmeringen

  Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

  Meer informatie

  Benieuwd naar uw exportmogelijkheden?

  Onze adviseurs helpen u gratis verder.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?