Handel Nederland - Noorwegen

Gepubliceerd op:
17 oktober 2012
Laatst gecontroleerd op:
5 juli 2023

Nederland en Noorwegen drijven al eeuwenlang handel met elkaar. Hieronder vindt u de belangrijkste gegevens over de Nederlands-Noorse handel.

Wilt u meer weten over Noorwegen, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Noorwegen.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Noorwegen? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO)

In juni 2023 publiceerde de OESO zijn vooruitzichten voor de Noorse economie (Engels). De OESO verwacht voor Noorwegen een lichte economische groei van 1,2% in 2023 en 1,3% in 2024.

De Noorse economie staat voor uitdagingen zoals hoge prijzen en een strenger financieel beleid van de overheid. Dat zorgt ervoor dat de Noorse consumenten minder producten in eigen land kopen. Wel verwacht de OESO dat lagere energieprijzen gaan helpen om de economie te stimuleren.

Ook verwacht de organisatie dat de prijzen minder snel zullen stijgen door het tekort aan werknemers en de waardevermindering van de Noorse munt. Wel verloopt deze daling van de inflatie langzaam. De werkloosheid zal iets oplopen als de economie afzwakt, maar blijft rond het niveau van voor de pandemie.

Rapport Internationaal Monetair Fonds (IMF)

Het rapport World Economic Outlook (oktober 2022) van het IMF geeft u inzicht in de economische gevolgen van de inflatie en onzekerheid voor de wereldhandel.

Het Noorse statistiekenbureau

Bij het Noorse statistiekenbureau Statistisk sentralbyrå vindt u de meest actuele economische en financiële data.

Handelscijfers Nederland - Noorwegen

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Noorwegen

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 7,2 miljard 2022
Totale invoer € 24,1 miljard 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Noorwegen in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Noorwegen

Uitvoer vanuit Nederland naar Noorwegen

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 1,5 miljard 2022
Groenten en fruit € 409 miljoen 2022
Toestellen voor telecommunicatie € 292 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Noorwegen.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Noorwegen

Invoer vanuit Noorwegen naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Non-ferrometalen € 1,6 miljard 2022
Elektrische energie € 301 miljoen 2022
Vis, schaal- en weekdieren € 210 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Noorwegen naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden  waar u de voorlopige cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Noorwegen bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer informatie

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Noorse markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?