Handel Nederland - Noorwegen

Laatst gecontroleerd op:
20 maart 2024
Gepubliceerd op:
17 oktober 2012

Nederland en Noorwegen drijven al eeuwenlang handel met elkaar. Hieronder vindt u de belangrijkste gegevens over de Nederlands-Noorse handel.

Wilt u meer weten over Noorwegen, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Noorwegen.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Noorwegen? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO)

In november 2023 publiceerde de OESO zijn vooruitzichten voor de Noorse economie (Engels). De OESO verwacht voor Noorwegen een lichte economische groei van 0,5% in 2024 en 1,5% in 2025.

Het herstel van de Noorse economie is voor een deel te danken aan een lagere inflatie. Ook verwacht de OESO meer investeringen, bijvoorbeeld in huizenbouw en in klimaatprojecten. Daarnaast zorgt een krappe arbeidsmarkt ervoor dat de lonen flink blijven stijgen. Het zou bovendien goed kunnen dat Noren het geld dat zij tijdens de pandemie bij elkaar hebben gespaard de komende jaren gaan uitgeven. 

De OESO geeft aan dat deze voorspellingen allesbehalve zeker zijn. Zo zou een onverwacht hoge groei van de lonen weer kunnen leiden tot een hoger dan verwachte inflatie.

Het Noorse statistiekenbureau

Bij het Noorse statistiekenbureau Statistisk sentralbyrå vindt u de meest actuele economische en financiële data.

Handelscijfers Nederland - Noorwegen

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Noorwegen
Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 8,4 miljard 2023
Totale invoer € 18,9 miljard 2023

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Noorwegen in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Noorwegen

Uitvoer vanuit Nederland naar Noorwegen
Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 1,3 miljard 2023
Groenten en fruit € 379 miljoen 2023
Diverse machines € 320 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Noorwegen. Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Selecteer onder 'Perioden' de periode waarvan u de cijfers wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Noorwegen

Invoer vanuit Noorwegen naar Nederland
Productgroep Bedrag Jaartal
Non-ferrometalen € 1,2 miljard 2023
Elektrische energie € 377 miljoen 2023
Vis, schaal- en weekdieren € 240 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Noorwegen naar Nederland. Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Selecteer onder 'Perioden' de periode waarvan u de cijfers wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Noorwegen bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Meer informatie

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Noorse markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?