Zakelijk betalen in Qatar

Laatst gecontroleerd op:
24 juli 2023
Gepubliceerd op:
20 juli 2015

Als u wilt zakendoen in Qatar, is het belangrijk om te weten hoe bedrijven er betalen. Op deze pagina vindt u meer informatie over de gebruikte valuta, hoe u bedrijven betaalt en islamitisch bankieren. Zo bereidt u zich goed voor op betalingen in Qatar.

Officiële valuta: Qatari rial

De munteenheid in Qatar is de Qatari rial (QAR). De Qatari rial is sinds 1980 gekoppeld aan de US dollar. De Centrale Bank van Qatar heeft een overzicht van de koers.

Beperkingen

Er zijn geen specifieke beperkingen op financiële transacties in Qatar. Het is alleen verboden om Israëlische valuta (Israëlische sjekel) in te voeren of te gebruiken.

Elektronisch betalen

Elektronisch betalen is in Qatar bijna overal gebruikelijk. Dit kan bijvoorbeeld met een debetkaart of creditcard. U kunt op veel plekken ook contactloos betalen met een smartwatch of een mobiele telefoon.

BIC- en IBAN-codes

Voor internationale betalingen zijn wel unieke codes nodig. Zoals de BIC-codes (ook wel SWIFT-code genoemd). Iedere bank heeft een eigen BIC-code.

Een IBAN (International Bank Account Number) is verplicht en ingevoerd om internationale betalingen soepeler te laten verlopen. De Commercial bank van Qatar heeft meer informatie over het gebruik van IBAN.

Betalingsvormen

Qatar kent verschillende betalingsvormen. Bij nieuwe handelscontacten in Qatar is het normaal om betalingen via een geconfirmeerd onherroepelijke letter of credit (L/C) te laten lopen.

Letter of Credit (L/C)

Voor betalingen kunt u een letter of credit (documentair krediet) gebruiken. Bij een L/C staat de bank van het bedrijf waarmee u handelt garant voor de betaling. L/C's zijn meestal 3 tot 6 maanden geldig, afhankelijk van de voorwaarden van de overeenkomst. Op de website van ondernemersorganisatie evofenedex leest u hoe de letter of credit in de praktijk werkt.

Qatari geven de voorkeur aan betaling via een L/C omdat dit de meeste garantie biedt voor betaling en levering. Ook voorkomt dit vertragingen in de betaling. Daarnaast beschermt het de rechten van zowel de Qatari importeur als de buitenlandse exporteur.

Lees meer over de letter of credit op de website van Access2Markets van de Europese Commissie (kopje 'Currency and payments'). Vul eerst de HS-code en het land in. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Bekijk dan eerst ons stappenplan.

Documentair incasso

Bij een documentaire incasso krijgt de afnemer uit Qatar de producten pas na betaling. Lees op de website van evofenedex wat u kunt verwachten bij een documentair incasso.

Vooraf betalen

U kunt met uw afnemer uit Qatar afspreken om vooraf een volledige betaling te doen. Deze mogelijkheid hangt sterk af van de relatie tussen uw onderneming en de buitenlandse partij.

Cheques

Cheques zijn een betaalmiddel in Qatar voor transacties van grote bedragen.

Islamitisch bankieren

De islamitische banken hebben ongeveer een marktaandeel van 25% in Qatar. Met islamitisch bankieren worden financiële producten bedoeld die halal zijn. Het gaat dus om financiële producten die zijn afgestemd op mensen met het islamitische geloof. Deze moeten aan de volgende eisen voldoen:

  • Het product mag niet afhankelijk zijn van speculatie.
  • De bank mag geen zaken doen met onethische bedrijven. Onder onethisch worden bedrijven verstaan die te maken hebben met bijvoorbeeld seks, alcohol en wapens.
  • Sparen of lenen tegen rente is niet toegestaan.

Betalingsrisico's

Op de website van evofenedex vindt u meer informatie over betalingsrisico’s, zoals:

Meer weten?

Op de website van het Ondernemersplein vindt u meer informatie over internationale betalingen.

Vragen over ondernemen in Qatar?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?