Handel Nederland - Tsjechië

Laatst gecontroleerd op:
13 september 2023
Gepubliceerd op:
8 april 2020

Sinds coronajaar 2020 laat de handel met Tsjechië een scherpe stijging zien. We exporteren hierbij meer naar Tsjechië (€ 10,3 miljard in 2022), dan we uit het land importeren. Meer weten? Hieronder vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Tsjechië.

Recente economische ontwikkelingen

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verwacht dat de Tsjechische economie minder hard gaat groeien: in 2022 was de groei nog 2,4%, in 2023 groeit de economie naar verwachting met 0,3%. Dit heeft te maken met de hogere energie- en grondstofprijzen en verstoringen van de gas- en olieleveringen uit Rusland. Dit zorgt voor een sterke stijging van de kosten voor levensonderhoud. De OESO verwacht dat de economie in 2024 weer groeit met 2,4%.

Meer weten?

Handelscijfers Nederland - Tsjechië

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Tsjechië

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 10,3 miljard 2022
Totale invoer € 8,4 miljard 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Tsjechië in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Tsjechië

Uitvoer vanuit Nederland naar Tsjechië

Productgroep Bedrag Jaartal
Toestellen voor telecommunicatie en voor opnemen / weergeven geluid € 1,4 miljard 2022
 Elektrische apparaten € 1 miljard 2022
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 498 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Tsjechië.

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Tsjechië

Invoer vanuit Tsjechië naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Toestellen voor telecommunicatie en opnemen / weergeven geluid € 2,5 miljard 2022
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 1,1 miljard 2022
Voertuigen voor wegvervoer € 834 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Tsjechië naar Nederland.

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de voorlopige cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Tsjechië bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Loopt u rond met exportplannen voor Tsjechië? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?