Handel Nederland - Tsjechië

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
3 januari 2023

De export van Nederland naar Tsjechië bleef groeien tussen 2018 en 2021. De import daalde in 2020 naar € 4,9 miljard, maar is in 2021 flink gestegen naar € 5,7 miljard. Benieuwd welke producten het meest verhandeld zijn? In dit overzicht vindt u de cijfers en betrouwbare bronnen.

Wilt u meer weten over Tsjechië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Tsjechië.

Recente economische ontwikkelingen

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verwacht dat de Tsjechische economie minder hard gaat groeien: in 2022 was de groei nog 2,4%, in 2023 krimpt de economie naar verwachting met 0,1%. Deze daling heeft te maken met de hogere energie- en grondstofprijzen en verstoringen van de levering van gas en olie uit Rusland. Dit zorgt voor een sterke stijging van de kosten voor levensonderhoud. De OESO verwacht dat de economie in 2024 weer groeit met 2,4%.

Meer weten?

Handelscijfers Nederland - Tsjechië

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Tsjechië

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 9 miljard 2021
Totale invoer € 5,7 miljard 2021
Handelsbalans € 3,3 miljard 2021

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Tsjechië in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Tsjechië

Uitvoer vanuit Nederland naar Tsjechië

Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 2,1 miljard 2021
Toestellen voor telecommunicatie en voor opnemen en weergeven van geluid  € 1 miljard 2021
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 651 miljoen 2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Tsjechië.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Tsjechië

Invoer vanuit Tsjechië naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 1 miljard 2021
Toestellen voor telecommunicatie en voor opnemen en weergeven van geluid € 924 miljoen 2021
Voertuigen voor wegvervoer € 867 miljoen 2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Tsjechië naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Tsjechië bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

 

Meer weten?

De Verenigde Naties biedt statistieken over de economie van Tsjechië.

Ontdek uw kansen

Loopt u rond met exportplannen voor Tsjechië? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?