Handel Nederland - Tsjechië

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
9 februari 2022

De export van Nederland naar Tsjechië bleef groeien tussen 2015 en 2019. De import bleef in diezelfde periode ongeveer hetzelfde. Benieuwd welke producten het meest verhandeld zijn? En het effect van de coronacrisis hierop? In dit overzicht vindt u de cijfers en betrouwbare bronnen.

Wilt u meer weten over het land Tsjechië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Tsjechië.

Handelscijfers Nederland - Tsjechië

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Tsjechië

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 7,9 miljard 2020
Totale invoer € 4,9 miljard 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 3 miljard (+) 2020

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Tsjechië in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Effect coronacrisis op handel met Tsjechië

Het effect van de coronacrisis op de handel tussen Nederland en Tsjechië wordt steeds duidelijker. Houd de website van het CBS in de gaten. Als u de import- en exportcijfers van 2019 en 2020 vergelijkt, krijgt u een idee van de impact van corona op de handel.

Effect op de Tsjechische economie

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verwacht dat de Tsjechische economie in 2020 met 13,2% krimpt door de coronacrisis. Volgens de organisatie werd naast de retailsector ook de industrie geraakt. Meer weten? Lees het rapport met voorspellingen voor de Tsjechische economie op de OESO-website.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Tsjechië

Uitvoer vanuit Nederland naar Tsjechië

Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 2 miljard 2020
Toestellen voor telecommunicatie en voor opnemen en weergeven van geluid € 1 miljard 2020
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 542 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Tsjechië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Tsjechië.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Tsjechië

Invoer vanuit Tsjechië naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 936 miljoen 2020
Toestellen voor telecommunicatie en voor opnemen en weergeven van geluid € 785 miljoen 2020
Voertuigen voor wegvervoer € 736 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Tsjechië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Tsjechië door Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Tsjechië bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

De Verenigde Naties biedt statistieken over de economie van Tsjechië.

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Tsjechische markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Tsjechië? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?