Handel Nederland - Vietnam

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
4 november 2021

De handel tussen Nederland en Vietnam bloeit. Nederland is een van de grootste Europese handelspartners van Vietnam. Miljarden euro's aan goederen verplaatsen tussen de 2 landen. Op deze pagina vindt u actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Vietnam.

Wilt u meer weten over het land Vietnam, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Vietnam.

Handelscijfers Nederland - Vietnam

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Vietnam

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 950 miljoen 2020
Totale invoer € 6,0 miljard 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 4,7 miljard (-) 2020

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Vietnam in de databank Statline van het CBS.

Het effect van de coronacrisis op de handel met Vietnam

Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de coronacrisis op de handel met Vietnam. De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met Vietnam.

Economische gevolgen en verwachtingen

Ondanks dat de Vietnamese economie hard is getroffen door COVID-19, berekent het IMF over 2020 een groeicijfer van 2,9%. Dit is de laagste groei in 10 jaar tijd. De verwachte economische groei voor 2021 is 3,9%. Vietnam biedt een interessante markt met 90 miljoen consumenten en profiteert maximaal van de vele vrijhandelsverdragen die het land heeft gesloten. Hierbij hoort ook het op 1 augustus 2020 in werking getreden EU-Vietnam-vrijhandelsverdrag, dat naar verwachting een flinke impuls geeft aan de handel met Vietnam.

Nederland hoort tot de grootste buitenlandse investeerders uit de EU (nummer 5) en is de op één na grootste handelspartner (na Duitsland). Vietnam profiteert van de verschuiving van waardeketens vanuit China door COVID-19, maar ook van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Belangrijkste exportproducten naar Vietnam

Top 3 uitvoerproducten naar Vietnam

Productgroep Bedrag Jaartal
Generatoren en motoren € 136 miljoen 2020
Medicinale en farmaceutische producten € 87 miljoen 2020
Diverse machines € 63 miljoen 2020

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Vietnam bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder export van Nederland naar Vietnam.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Vietnam over het lopende jaar. De gegevens in dit overzicht zijn een schatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste importproducten uit Vietnam

Top 3 invoerproducten uit Vietnam

Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 1,6 miljard 2020
Toestellen voor telecommunicatie € 1,5 miljard 2020
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 469 miljoen 2020

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Vietnam bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Vietnam door Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over de invoer uit Vietnam over het lopende jaar. De gegevens in dit overzicht zijn een schatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handels- en investeringscijfers Vietnam

Bekijk onderstaand rapport voor een overzicht van de import en export, en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Vietnam. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Vietnamese markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Vietnam? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

Meer informatie

Benieuwd naar uw exportmogelijkheden?

Onze adviseurs helpen u gratis verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?