Belasting en zakelijk betalen Zwitserland

Laatst gecontroleerd op:
1 december 2023
Gepubliceerd op:
15 mei 2013

U krijgt bij het zakendoen met Zwitserse bedrijven te maken met lokale gewoonten voor betalingen. Die zijn soms anders dan in Nederland. Wij helpen u de weg te vinden in het Zwitserse betalingsverkeer.

Betalingsgewoonten in Zwitserland

Valuta: de Zwitserse Frank

Zwitserland is geen EU-land en heeft een eigen munteenheid, de Zwitserse Frank (CHF). Houd bij het zakendoen rekening met de actuele wisselkoersen.

De Europese Centrale Bank geeft een overzicht van de koers van de Zwitserse Frank.

Particulieren: manieren van betalen

In fysieke winkels in Zwitserland is betalen met contant geld nog altijd populair. Toch betalen consumenten in Zwitserland ook vaker met hun pinpas of creditcard.  

E-commerce: bied meerdere betaalmethoden aan

Online consumenten in Zwitserland betalen het liefst op rekening of met hun creditcard of pinpas. Online betaaldiensten zoals PayPal zijn ook populair. Het is daarom aan te raden om bij e-commerce in Zwitserland meerdere betaalmethoden en -typen aan te bieden. 

B2b: betalingstermijn

Kredietverzekeraar Atradius publiceert jaarlijks een B2B Payment Practices Trend. Uit de editie van 2023 blijkt dat Zwitserse bedrijven een gemiddelde betalingstermijn van 28 dagen gebruiken.

Elektronisch geld overmaken 

Internationale betalingen met BIC-code

Zwitserland heeft als officiële valuta de Zwitserse Frank. Toch is het mogelijk om euro's over te maken naar Zwitserland. Dat komt doordat Zwitserland toegang heeft tot SEPA. SEPA staat voor Single Euro Payments Area: één Europese betaalmarkt.

Bij een internationale betaling met SEPA-landen heeft u een BIC-code nodig. Iedere bank heeft een eigen BIC-code (ook wel SWIFT-code genoemd). Kijk op de website van uw bank welke code u nodig heeft.

Nationale Bankcode Zwitserland

Zwitserland maakt voor het betalingsverkeer gebruik van een Nationale Bankcode, genaamd Swiss Interbank Clearing Code (afgekort met SW of SIC). Deze Nationale Bankcode bestaat uit 5 cijfers. Vul deze in het veld Nationale Bankcode in, achter SW. Bij gebruik van IBAN hoeft u de SIC niet meer apart in te voeren.

Betalingsrisico's in Zwitserland

Betalingen doen in Zwitserland is niet zonder risico's. Lees hieronder waar u op moet letten.

Belastingen in Zwitserland

Voor belastingvragen bij zakendoen met Zwitserland kunt u zowel bij de Nederlandse als bij de Zwitserse belastingdienst terecht. U kunt ook deze tool van de Belastingdienst gebruiken, speciaal voor ondernemers die zakendoen in het buitenland.

Meer weten?

Ondernemingsvereniging evofenedex heeft meer informatie over de letter of credit, een populaire manier van betalen bij internationaal zakendoen. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?