Pootringen voor vogels

Gepubliceerd op:
28 april 2015
Laatst gecontroleerd op:
25 februari 2020

Wanneer u beschermde vogels fokt of kweekt, moeten uw vogels een pootring hebben. Dit staat in de Wet natuurbescherming.

Deze wet beschermt diersoorten en plantensoorten die in het wild voorkomen. De Vogelrichtlijn is een onderdeel van deze wet. Bij een aantal vogelsoorten moet u zorgen dat ze een een pootring dragen. Met een pootring kan de vogel geïdentificeerd worden. Er staan namelijk algemene en unieke gegevens op van de vogel die de ring draagt.

Ringplicht

Beschermde inheemse- en uitheemse vogels moeten een pootring hebben. Welke vogels dit zijn vindt u in bijlage 6 van de Regeling natuurbescherming. Hierin vindt u ook de ringmaat die u moet gebruiken.

Soorten ringen

De ringen die u gebruikt en het formaat van de pootring verschillen per situatie. Een pootring moet u in de eerste levensdagen van de vogel omdoen. Zorg voor de juiste ringmaat. De pootring kan dan niet verwijderd worden als de poot van de vogel is volgroeid. Maar zit ook niet te strak.

Ringen bestellen

U bestelt de pootringen bij de vogelbonden die door ons erkend zijn. Deze bonden helpen u bij het kiezen van de juiste ring en zij beantwoorden uw vragen. U hoeft geen lid te zijn van een vogelbond om er ringen te bestellen. U kunt bij de volgende bonden pootringen bestellen:

Bestel op tijd

Zorg dat u op tijd uw pootringen bestelt. De pootringen moeten in hetzelfde jaar zijn afgegeven als de jongen zijn uitgebroed.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?