Minimum energieprestatieniveaus utiliteitsgebouwen EPBD IV

Gepubliceerd op:
11 juni 2024

Met de vernieuwde richtlijn EPBD IV zorgt de Europese Commissie (EC) ervoor dat emissies en het energieverbruik van utiliteitsgebouwen in de EU meer afnemen. De EC bepaalt daarvoor minimum energieprestatieniveaus van utiliteitsgebouwen. Op deze pagina leest u meer over deze minimum eisen.  

Minimum energieprestatieniveaus EPBD IV

De Europese Commissie wil dat alle landen in de EU de utiliteitsgebouwen verduurzamen. Daarvoor stelde zij 2 minimumniveaus op (of drempels). De niveaus moeten de in 2020 slechtst presterende utiliteitsgebouwen verbeteren en verduurzamen. De niveaus legde de commissie vast op basis van de minimumniveaus die golden in 2020. Voerde u al verduurzamingsmaatregelen uit tussen 2020 en nu? Dan is het mogelijk dat uw utiliteitsgebouw al voldoet aan deze nieuwe minimum energieprestatieniveaus.

De 2 minimum energieprestatieniveaus:

  • Vanaf 2030 moet de energieprestatie van alle utiliteitsgebouwen beter zijn dan van de slechtst presterende 16% uit 2020.
  • Vanaf 2033 moet de energieprestatie van alle utiliteitsgebouwen beter zijn dan van de slechtst presterende 26% uit 2020.

Mogelijk geldt er voor uw gebouw een uitzondering. Houd hiervoor onze website in de gaten.

Uitwerking eisen

Wij werken de energieprestatieniveaus voor utiliteitsbouw nog verder uit. Als er meer bekend is, leest u het op deze pagina. 

Meer weten? 

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?