Service menu right

Garantie Ondernemingsfinanciering (GO)

03-08-2020, 17:24

Heeft u krediet nodig maar krijgt u niet eenvoudig een banklening of bankgarantie? De overheid maakt dit makkelijker met de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO). Uw bank kan zo een 50% Staatsgarantie krijgen op middelgrote en grote leningen en verkleint daarmee haar risico. De Garantie Ondernemingsfinanciering houdt kredietstromen op gang opdat ondernemers kunnen blijven ondernemen.

Voor ondernemers

De GO-regeling is voor ondernemers die krediet nodig hebben. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om financiering voor elkaar te krijgen die anders niet mogelijk was geweest. De regeling is voor (middel)grote ondernemingen met substantiële activiteiten in Nederland en voor ondernemers in Bonaire, Sint Eustatius of Saba. Lees meer over deelnemen als ondernemer.

Voor financiers

Als financier kunnen kredietinstellingen deelnemen die het bedrijf van bank mogen uitoefenen in een lidstaat van de Europese Unie. Lees meer over deelnemen als financier.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is verantwoordelijk voor de uitvoering. Lees meer over de verantwoordelijkheden van het GO-team.

Staatsgarantie

Door de GO kunnen banken een 50% staatsgarantie krijgen op middelgrote en grote leningen. Leningen van maximaal € 150 miljoen zijn tot maximaal € 75 miljoen gegarandeerd.

Die staatsgarantie verkleint het risico voor banken op te verstrekken bedrijfsfinanciering en vergroot hun mogelijkheden om geld uit te lenen. Sinds 2009 hebben de deelnemende banken voor ruim € 3,5 miljard GO-leningen verstrekt. De overheid heeft dus meer dan € 1,75 miljard aan garanties afgegeven.

Garantie Ondernemingsfinanciering corona (GO-C)

Krijgt u vanwege de coronacrisis op dit moment niet eenvoudig een banklening of bankgarantie? Daarvoor is nu een specifieke faciliteit beschikbaar: de Garantie Ondernemingsfinanciering corona (GO-C). De GO-C geeft banken 80% of 90% staatsgarantie op leningen aan (middel)grote ondernemingen.

Lees meer over de GO-C regeling.

Budget

Het budget voor 2020 is voor de GO en GO-C opgeteld € 10 miljard.

Aanvragen

Financiers kunnen hun garantieaanvraag voor de GO tot 1 april 2021, 17:00 uur indienen bij RVO. Aanvragen voor de GO-C kunnen tot 15 december 2020 worden ingediend.

Voor een financiering met overheidsgarantie onder de regeling Garantie Ondernemingsfinanciering kan een onderneming zich wenden tot één van de tot de GO-regeling toegelaten banken. Lees meer over het aanvraagproces.

Wet- en regelgeving

Meer informatie

Wilt u op de hoogte gehouden worden over de GO-C regeling? Meld u dan aan voor onze GO-nieuwsbrief.

Brochure

In de brochure Garantie Ondernemingsfinanciering leest u meer over de werking van de regeling.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.