Brexit Adjustment Reserve (BAR)

Laatst gecontroleerd op:
22 september 2023
Gepubliceerd op:
9 februari 2022

Is uw onderneming (financieel) geraakt door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU)? Of bent u visser en had Brexit nadelige gevolgen voor uw bedrijf? Om u hierbij te ondersteunen, stelde de EU geld beschikbaar. Dat is de Brexit Adjustment Reserve (BAR).

BAR Bedrijfslevenregeling is gesloten

De BAR Bedrijfslevenregeling bestaat uit 2 delen: de BAR Tegemoetkoming gemaakte kosten en de BAR Tegemoetkoming nog te maken kosten. Lees meer via onderstaande knoppen.

De BAR Tegemoetkoming nog te maken kosten sloot 13 januari 2023 17:00 uur. De BAR tegemoetkoming gemaakte kosten sloot 31 maart 2023 17:00 uur. De Regelhulp is ook niet meer te raadplegen.

BAR EU-Handelsprogramma

Het EU-Handelsprogramma ondersteunt Nederlandse ondernemers die geraakt zijn door Brexit bij het verkennen en ontwikkelen van kansrijke exportmarkten. De aanmeldperiode voor het EU-Handelsprogramma sloot op 31 maart 17:00 uur. Heeft u zich aangemeld? U kunt dan nog tot eind 2023 deelnemen aan de evenementen.

Wat kunt u doen?

EU-Handelsprogramma voor internationale ondernemers

Eu-Handelsprogramma

Het EU-Handelsprogramma ondersteunt ondernemers die geraakt zijn door Brexit bij het verkennen en ontwikkelen van internationale afzetmarkten. Deelnemers kunnen op kosten van het programma tot eind 2023 deelnemen aan marktentreetrajecten, handelsmissies, beurzen en een uitgebreid trainingsprogramma.

Compensatieregelingen voor internationale ondernemers

Bloembollen plukken

Op 1 november om 09:00 uur openden 2 compensatieregelingen om u als ondernemer tegemoet te komen in de aanpassingskosten door Brexit. Eén regeling gaat over aanpassingskosten die al gemaakt zijn. Deze was open tot 31 maart 17:00 uur. De andere gaat over nog te maken aanpassingskosten. Deze sloot op 13 januari 17:00 uur.

Subsidies voor visserij-ondernemers

Er waren 3 subsidies om de visserijsector te helpen bij omzetverlies en financiële schade als gevolg van Brexit. Het totale budget hiervoor was € 200 miljoen. 

Nieuws

Wilt u de laatste nieuwsberichten rond de BAR lezen? Klik dan op onderstaande knop.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
In samenwerking met:
  • Europese Unie (gefinancierd door)
Bent u tevreden over deze pagina?