Brexit Adjustment Reserve (BAR)

Gepubliceerd op:
9 februari 2022
Laatst gecontroleerd op:
13 januari 2023

Is uw onderneming (financieel) geraakt door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU)? Of bent u visser en had Brexit nadelige gevolgen voor uw bedrijf? Om u hierbij te ondersteunen, stelt de EU geld beschikbaar. Dat is de Brexit Adjustment Reserve (BAR).

BAR Bedrijfslevenregeling is open

De BAR Bedrijfslevenregeling opende op 1 november 2022. Deze bestaat uit 2 delen: de BAR Tegemoetkoming gemaakte kosten en de BAR Tegemoetkoming nog te maken kosten. Lees meer via onderstaande knoppen. Bekijk via de Regelhulp of u in aanmerking komt en voor welke module. 

Let op: de BAR Tegemoetkoming nog te maken kosten sloot op 13 januari 2023 17:00 uur, de BAR tegemoetkoming gemaakte kosten sluit op 31 maart 2023.

Meld u ook aan voor het BAR EU-Handelsprogramma

Doe ook kosteloos mee aan het EU-Handelsprogramma, een unieke kans om andere afzetmarkten te ontwikkelen. Lees er meer over, of doe eerst de Deelnamecheck. U weet dan in minder dan 1 minuut of dit programma iets is voor u. 

Wat kunt u doen?

Eu-Handelsprogramma

EU-Handelsprogramma voor internationale ondernemers

Het EU-Handelsprogramma ondersteunt ondernemers die geraakt zijn door Brexit bij het verkennen en ontwikkelen van internationale afzetmarkten. Als deelnemer kunt u op kosten van het programma deelnemen aan onder andere handelsmissies, internationale vakbeurzen, netwerkbijeenkomsten en een uitgebreid trainingsprogramma. 

Bloembollen plukken

Compensatieregelingen voor internationale ondernemers

Op 1 november om 09:00 uur openden 2 compensatieregelingen om u als ondernemer tegemoet te komen in de aanpassingskosten door Brexit. Eén regeling gaat over aanpassingskosten die al gemaakt zijn. Deze is open tot 31 maart 17:00 uur. De andere gaat over nog te maken aanpassingskosten. Deze sloot op 13 januari 17:00 uur.

Subsidies voor visserij-ondernemers

Er komen 3 subsidies om de visserijsector te helpen bij omzetverlies en financiële schade die het gevolg is van Brexit. Dat zijn de regelingen Saneren van vissersvaartuigen (SVV), Steun voor inkomensverlies visserijsector (SIV) en Vissersvaartuig stilleggen door Brexit (VSB).

Nieuws en evenementen

Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen rond BAR met nieuwsberichten en evenementen.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
In samenwerking met:
  • Europese Unie (gefinancierd door)
Bent u tevreden over deze pagina?