Brexit Adjustment Reserve (BAR)

Gepubliceerd op:
9 februari 2022
Laatst gecontroleerd op:
16 mei 2022

Bent u als ondernemer zakelijk geraakt door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU)? Of bent u visser en had Brexit nadelige gevolgen voor uw bedrijf? Om u hierbij te ondersteunen, stelt de EU geld beschikbaar. Dat is de Brexit Adjustment Reserve (BAR).

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert de BAR uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De regeling bestaat uit meerdere onderdelen, bedoeld voor internationale ondernemers en ondernemers in de visserij. Bekijk op deze pagina welke ondersteuning voor u beschikbaar is.

Wat kunt u doen?

Eu-Handelsprogramma

EU-Handelsprogramma voor internationale ondernemers

Het EU-Handelsprogramma ondersteunt ondernemers die getroffen zijn door Brexit bij het verbreden van hun afzetmarkten. Meld u direct aan om uw netwerk uit te breiden, nieuwe kennis en vaardigheden op te doen en kosteloos toegang te krijgen tot praktische dienstverlening.

Bloembollen plukken

Compensatieregelingen voor internationale ondernemers

Er komen twee compensatieregelingen om ondernemers tegemoet te komen in de aanpassingskosten door Brexit. De ene regeling heeft betrekking op aanpassingskosten die al gemaakt zijn. De andere biedt een tegemoetkoming voor nog te maken aanpassingskosten.

Subsidies voor visserij-ondernemers

Er komen drie subsidies om de visserijsector te helpen bij omzetverlies en financiële schade die het gevolg is van Brexit. Dat zijn de regelingen Saneren van vissersvaartuigen (SVV), Steun voor inkomensverlies visserijsector (SIV) en Vissersvaartuig stilleggen door Brexit (VSB).

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?