Brexit Adjustment Reserve (BAR)

Gepubliceerd op:
9 februari 2022
Laatst gecontroleerd op:
23 november 2022

Bent u als ondernemer zakelijk geraakt door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU)? Of bent u visser en had Brexit nadelige gevolgen voor uw bedrijf? Om u hierbij te ondersteunen, stelt de EU geld beschikbaar. Dat is de Brexit Adjustment Reserve (BAR).

BAR Bedrijfslevenregeling is open

De BAR Bedrijfslevenregeling is open vanaf 1 november 2022. Deze bestaat uit 2 delen: de BAR Tegemoetkoming gemaakte kosten en de BAR Tegemoetkoming nog te maken kosten. Lees meer via onderstaande knoppen. Bekijk via de Regelhulp of u in aanmerking komt en voor welke module. 

Let op: de Tegemoetkoming nog te maken kosten sluit op 13 december 17:00 uur.

Meld u ook aan voor het BAR EU-Handelsprogramma

Doe ook kosteloos mee aan het EU-Handelsprogramma, een unieke kans om andere afzetmarkten te ontwikkelen. U meldt zich hiervoor aan met 1 klik via het aanvraagformulier voor de BAR Bedrijfslevenregeling. 

Wat kunt u doen?

Eu-Handelsprogramma

EU-Handelsprogramma voor internationale ondernemers

Het EU-Handelsprogramma ondersteunt ondernemers die geraakt zijn door Brexit bij het verkennen en ontwikkelen van internationale afzetmarkten. Als deelnemer kunt u op kosten van het programma deelnemen aan onder andere handelsmissies, internationale vakbeurzen, netwerkbijeenkomsten en een uitgebreid trainingsprogramma. 

Bloembollen plukken

Compensatieregelingen voor internationale ondernemers

Op 1 november om 09:00 uur openden 2 compensatieregelingen om u als ondernemer tegemoet te komen in de aanpassingskosten door Brexit. Eén regeling gaat over aanpassingskosten die al gemaakt zijn, de andere over nog te maken aanpassingskosten.

Subsidies voor visserij-ondernemers

Er komen 3 subsidies om de visserijsector te helpen bij omzetverlies en financiële schade die het gevolg is van Brexit. Dat zijn de regelingen Saneren van vissersvaartuigen (SVV), Steun voor inkomensverlies visserijsector (SIV) en Vissersvaartuig stilleggen door Brexit (VSB).

Nieuws en evenementen

Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen rond BAR met nieuwsberichten en evenementen.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?