Brexit Adjustment Reserve (BAR)

Gepubliceerd op:
9 februari 2022
Laatst gecontroleerd op:
7 juni 2022

Bent u als ondernemer zakelijk geraakt door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU)? Of bent u visser en had Brexit nadelige gevolgen voor uw bedrijf? Om u hierbij te ondersteunen, stelt de EU geld beschikbaar. Dat is de Brexit Adjustment Reserve (BAR).

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert de BAR uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De regeling bestaat uit meerdere onderdelen, bedoeld voor internationale ondernemers en ondernemers in de visserij. Bekijk op deze pagina welke ondersteuning voor u beschikbaar is.

Regeling nu open: meld u aan voor het EU-Handelsprogramma!

Wilt u kosteloos ondersteuning bij het verbreden van uw afzetmarkten in het buitenland? Het EU-Handelsprogramma biedt u een unieke kans om uw internationale netwerk uit te breiden en nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Meld u snel aan om mee te beslissen over de inhoud van het programma en kies uw eerste activiteiten.

Wat kunt u doen?

Eu-Handelsprogramma

EU-Handelsprogramma voor internationale ondernemers

Het EU-Handelsprogramma ondersteunt ondernemers die geraakt zijn door Brexit, bij het verbreden van hun afzetmarkten. Meld u direct aan om gratis toegang te krijgen tot praktische dienstverlening en nieuwe zakelijke kansen.

Bloembollen plukken

Compensatieregelingen voor internationale ondernemers

Er komen 2 compensatieregelingen om ondernemers tegemoet te komen in de aanpassingskosten door Brexit. De ene regeling heeft betrekking op aanpassingskosten die al gemaakt zijn. De andere biedt een tegemoetkoming voor nog te maken aanpassingskosten.

Subsidies voor visserij-ondernemers

Er komen 3 subsidies om de visserijsector te helpen bij omzetverlies en financiële schade die het gevolg is van Brexit. Dat zijn de regelingen Saneren van vissersvaartuigen (SVV), Steun voor inkomensverlies visserijsector (SIV) en Vissersvaartuig stilleggen door Brexit (VSB).

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
In samenwerking met:
  • Europese Unie (gefinancierd door)
Bent u tevreden over deze pagina?