Open voor aanvragen

EU-Handelsprogramma: vergroot uw exportkennis en internationale netwerk

Gepubliceerd op:
9 februari 2022
Laatst gecontroleerd op:
1 september 2022

Bent u een Nederlandse ondernemer die een directe handelsrelatie heeft met het VK en geraakt is door Brexit? Het EU-Handelsprogramma kan dan een impuls geven aan uw internationale ambities. Bekijk wat het programma u kan bieden, of u in aanmerking komt voor deelname, en meld u aan. Het kost u niets.

Benieuwd of u in aanmerking komt? Doe de Deelnamecheck

Wilt u weten of u in aanmerking komt om – zonder kosten en verdere verplichtingen – deel te nemen aan het EU-Handelsprogramma? Doe dan de Deelnamecheck. Binnen 1 minuut weet u of u zich kunt aanmelden voor het EU-Handelsprogramma.

Benieuwd tot welke diensten en activiteiten u kosteloos toegang krijgt?

Bekijk de 'sneakpreview' van ons programma.

5 redenen om mee te doen

 • Unieke kans om uw omzetverlies in het VK goed te maken in andere landen.
 • Kosteloos gebruikmaken van alle diensten en activiteiten.
 • Toegang tot exclusieve middelen om uw exportkennis te vergroten.
 • Uitbreiding van uw exportnetwerk binnen en buiten Nederland.
 • Inclusief toegang tot internationale vakbeurzen en handelsmissies.

Wat houdt het EU-Handelsprogramma in?

Doe mee aan het EU-Handelsprogramma en u krijgt kosteloos ondersteuning in de vorm van advisering, ontwikkeling of begeleiding. Een unieke kans om uw internationale netwerk uit te breiden en nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Voor het programma is € 32 miljoen beschikbaar uit de Brexit Adjustment Reserve (BAR), de Europese regeling voor ondernemers die geraakt zijn door Brexit.

Vanaf nu...

Samen met u ontwikkelen we de inhoud op basis van wat u als ondernemer nodig heeft. Meld u dus zo snel mogelijk aan om uw voorkeuren te delen. Na uw toelating kunt u  op kosten van het EU-Handelsprogramma direct al gebruikmaken van:

 • onbeperkte toegang tot 3 e-learning modules
 • deelname aan 3 courses (op=op)
 • onbeperkte toegang tot exclusieve webinars en evenementen

 ...tot eind 2023

U krijgt tot eind 2023 toegang tot het complete aanbod van diensten en activiteiten. Daarbij kunt u denken aan workshops, of gesprekken met een sparringpartner die meedenkt over uw handelsstrategie. Misschien heeft u ook behoefte aan praktische dienstverlening, zoals ondersteuning bij het vertalen van uw website.

U kunt daarnaast meedoen aan collectieve programma's voor specifieke sectoren in kansrijke markten. Denk hierbij aan collectieve beursdeelname, matchmaking en handelsmissies. Daarvoor zetten we ook de expertises en netwerken in van partners als brancheorganisaties, ambassades en regionale ontwikkelingsmaatschappijen.

Wat heb ik nodig voor mijn aanmelding?

U komt in aanmerking voor het EU-Handelsprogramma als u voldoet aan 2 voorwaarden. Dit kunt u aantonen met enkele bewijsstukken uit uw administratie. Vraag eventueel uw accountant of boekhouder om u de juiste documenten te sturen. Hieronder staat wat de voorwaarden zijn en welke documenten u nodig heeft.

Voorwaarde 1:  u deed voor Brexit al zaken met het Verenigd Koninkrijk

U deed in 2019 en 2020 het gehele jaar zaken met klanten in het Verenigd Koninkrijk. Dat kunt u aantonen met de volgende bewijsstukken:

 • aangifte omzetbelasting in 2019, 2020 en 2021 én;
 • opgaaf intracommunautaire prestaties in 2019 en 2020 

Voorwaarde 2: u bent zakelijk benadeeld door Brexit

U kunt op 2 manieren aan deze voorwaarde voldoen. De meest eenvoudige manier is om aan te tonen dat u door Brexit te maken kreeg met handelsbelemmeringen. Dat kan met de volgende bewijsstukken: 

 • Ten minste 1 document van douaneaangifte bij uw export naar het VK in 2021. Bijvoorbeeld een kopie van een uitvoeraangifte of een ander uitvoerdocument, of;

 • Britse handelscertificaten voor transporteurs of andere documenten van derden waaruit blijkt dat u te maken kreeg met handelsbelemmeringen.

Heeft u niet te maken met handelsbelemmeringen, maar is wel uw omzet in het VK gedaald? Toon dan uw omzetverlies aan met de volgende documenten: 

 • Een uitdraai of overzicht van uw omzet in het VK in het jaar 2021. Dat kan (een deel van) uw jaarrekening 2021 zijn, of een uitdraai uit een gangbaar boekhoud- of facturatiesysteem waaruit blijkt wat uw omzet in het VK was in 2021.

Belangrijk: gebruik alleen digitale kopieën van aangiftes of certificaten met een herkenbare afzender, zoals de Nederlandse Belastingdienst, de Nederlandse Douane, de Britse Douane of de Britse overheid. Een door u zelf samengestelde Excellijst wordt niet geaccepteerd als bewijsstuk.

Meld u aan voor het EU-handelsprogramma en maak meteen gebruik van alle voordelen!

Hoe meld ik me aan?

Heeft u alle documenten bij de hand? Dan kunt u zich in 5 minuten aanmelden via het online formulier. Upload de documenten als bijlagen.

Binnen 2 weken beoordeelt RVO uw aanvraag. Als de beoordelaars nog vragen hebben, nemen ze tussentijds contact met u op. Na uw toelating krijgt u onbeperkt toegang tot alle kosteloze dienstverlening van het programma.

Kan ik ook compensatie krijgen?

Meldt u zich aan voor het EU-Handelsprogramma? Dan krijgt u vanzelf het laatste nieuws over de 2 BAR-compensatieregelingen die eraan komen. Deze BAR-compensatieregelingen bieden een tegemoetkoming in de Brexit-gerelateerde kosten die u al heeft gemaakt, of nog gaat maken. Er komt een aparte aanmeldprocedure voor deze compensatieregelingen. 

Bekijk ook onze webinars over het EU-Handelsprogramma

Wilt u onze webinars over het EU-Handelsprogramma nog eens terugzien of met iemand delen? Bekijk hieronder de video's.

Neem contact op

Wilt u meer weten over het EU-Handelsprogramma? Of heeft u hulp nodig bij uw aanmelding voor het programma? Neem dan contact op met onze adviseurs. Of stel uw vraag online aan het team van het EU-Handelsprogramma tijdens ons wekelijkse vragenuur. 

 • Bel met 088 042 42 42 (op werkdagen van 8:30 - 17:00 uur).  Kies in het keuzemenu optie 3 en daarna weer 3 voor vragen over internationaal ondernemen en het EU-Handelsprogramma.
 • Of stuur een mail naar: klantcontact@rvo.nl
In opdracht van:
 • Europese Unie (gefinancierd door)
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?