Open voor aanvragen

Terugblik webinar: "Er ligt eigenlijk nog zo'n 80 miljard aan handelspotentieel"

Gepubliceerd op:
15 september 2022

Bent u geraakt door Brexit? Maak dan gebruik van de mogelijkheden die het EU-Handelsprogramma biedt om ook buiten het VK uw exportpotentieel te benutten. Daarvoor pleiten de tafelgasten met wie Maurice van Rijn (RVO) het EU-Handelsprogramma bespreekt in het webinar 'Vergroot uw exportpotentieel'. Zij gaan onder meer in op hoe belangrijk training en opleiding is voor exporterende bedrijven. Bekijk het webinar van 1 september nu helemaal terug. 

Sprekers en gastheer van het webinar 'Vergroot uw exportpotentieel'

Méér uit de Brexit Adjustment Reserve (BAR) halen

Als eerste aan het woord is Marijn Leijten (RVO). Hij is programmamanager van het EU-Handelsprogramma, een onderdeel van de Brexit Adjustment Reserve (BAR). Dit is een Europees fonds voor bedrijven en overheden die geraakt zijn door Brexit. Veel bedrijven kijken volgens Leijten uit naar de BAR-compensatieregeling, een tegemoetkoming in (gemaakte) Brexitkosten. Maar die regeling is nog niet beschikbaar. Hij roept ondernemers op om méér uit de BAR te halen door zich nu alvast aan te melden voor het EU-Handelsprogramma.

Volgens Leijten biedt het programma bedrijven een unieke kans om een boost te geven aan hun internationale ambities. Zo kunnen zij op kosten van het programma bijvoorbeeld op internationale vakbeurzen staan en meegaan op handelsmissies. Maar ook online kunnen deelnemers hun netwerk uitbreiden, legt Leijten uit: "Je krijgt toegang tot de community en je komt met gelijkgestemden in een online platform te zitten. Vraag en aanbod komt hier bij elkaar."

Opleiding essentieel voor vergroten exportpotentieel

Een belangrijk onderdeel van het EU-Handelsprogramma is Capability, dat zich richt op kennis vergroten door opleidingen en cursussen. Ondernemersvereniging evofenedex verzorgt een deel daarvan. Willemijn Gwanmesia is manager training & opleiding bij evofenedex. Zij benadrukt dat er voor bedrijven veel winst te behalen is door écht te investeren in de basiskennis van hun medewerkers. Niet alleen van de CEO of exportmanager, maar bijvoorbeeld ook van exportmedewerkers.

Jantien Rutte (RVO) is verantwoordelijk voor het training- en opleidingsaanbod binnen het EU-Handelsprogramma. Rutte: "We hebben al een deelaanbod in de vorm van webinars, e-learnings en workshops. Met onderwerpen als juridische aandachtspunten bij export, een Access2Markets-tool, douaneprocedures en culturele awareness." Met de input van de deelnemers worden stapsgewijs meer opleidingen ontwikkeld en toegevoegd aan het aanbod.

Niets moet, alles mag

Het mooie van het EU-Handelsprogramma is dat er geen verplichte onderdelen in zitten, concluderen de deelnemers. Je kunt overal aan meedoen, maar ook specifiek voor één onderdeel kiezen. "Niets moet, alles mag", bevestigt Rutte. 

Webinar terugkijken

Wilt u het webinar 'Vergroot uw exportpotentieel' terugkijken of met iemand delen? Bekijk hieronder de video.

Kennis en kunde zijn heel belangrijk om verder te ontwikkelen, en binnen het programma willen we die kansen bieden. 

Jantien Rutte
Capability manager (RVO)

Verleg ook uw grenzen met het EU-Handelsprogramma

Raakt Brexit ook uw bedrijf? Bekijk dan hoe u zonder extra kosten uw grenzen kunt verleggen met het EU-Handelsprogramma. Check op www.rvo.nl/eu-handelsprogramma hoe u in aanmerking komt.  

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?