Handel Nederland - Bangladesh

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
14 augustus 2023

Er is steeds meer handel tussen Nederland en Bangladesh. We voeren steeds meer in vanuit Bangladesh, vooral kleding en schoenen. Na een lichte daling in 2020 zijn de importcijfers weer flink gestegen, tot € 1,8 miljard in 2022. Ook de export naar Bangladesh is in 2022 sterk gegroeid. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en Bangladesh.

Wilt u meer weten over Bangladesh, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Bangladesh.

Recente economische ontwikkelingen

Bangladesh is een van de snelst groeiende economieën in de wereld. De productie en export van kleding is een van de belangrijkste industrieën van Bangladesh. In coronajaar 2020 was er wereldwijd minder vraag naar kleding. Hierdoor daalde de export van kleding drastisch. Toch is de Bengaalse economie in 2020 met 3,4% gegroeid.

De Wereldbank verwacht voor Bangladesh een daling van economische groei vergeleken met 2022. Dit komt vooral door inflatie. De verwachting voor 2023 is een totale economische groei (bbp) van 5,2%. Voor 2024 wordt weer een grotere groei van 6,2% verwacht.

Handelscijfers Nederland - Bangladesh

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Bangladesh

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 717 miljoen 2022
Totale invoer € 1,8 miljard 2022
Handelsbalans (positief/negatief) € 1,1 miljard (-) 2022

 

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Bangladesh in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Bangladesh

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar Bangladesh

Productgroep Bedrag Jaartal
Metaalertsen en metaalafvallen € 111 miljoen 2022
Organische chemische producten € 62 miljoen 2022
Kunststof in primaire vormen € 58 miljoen 2022
Diverse machines € 29 miljoen 2022
IJzer en staal € 27 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Bangladesh.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Bangladesh

Top 5 invoer vanuit Bangladesh naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Kleding en toebehoren € 1,53 miljard 2022
Schoeisel € 86 miljoen 2022
Garens, weefsels e.d. € 70 miljoen 2022
Vis, schaal- en weekdieren € 62 miljoen 2022
Reisartikelen, handtassen e.d. € 17 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Bangladesh naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Bangladesh bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt een overzicht van de import en export.

Meld handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Loopt u rond met exportplannen voor Bangladesh? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?