Handel Nederland - Bangladesh

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
21 februari 2023

Er is steeds meer handel tussen Nederland en Bangladesh. We voeren steeds meer in uit Bangladesh, vooral kleding en schoenen. Tussen 2013 en 2021 zijn de importcijfers zelfs verdubbeld.

Wilt u meer weten over Bangladesh, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Bangladesh.

Recente economische ontwikkelingen

Bangladesh is één van de drukst bevolkte landen ter wereld en heeft beperkte gezondheidszorg. Dit maakte Bangladesh erg gevoelig voor de coronapandemie. De productie van kleding is één van de belangrijkste industrieën van het land. In 2020 was er wereldwijd minder vraag naar kleding en kelderde de export van kleding drastisch.

Toch is de economie in 2020 met 3,4% gegroeid. De Asian Development Bank voorspelt voor 2022 een groei van 7,2%, voor 2023 wordt een groei van 6,6% verwacht.

Wilt u meer weten? Lees dan het volledige artikel en rapport van het IMF over de impact van het coronavirus op Bangladesh: IMF Country Focus: Helping Bangladesh Recover from COVID-19.

Handelscijfers Nederland - Bangladesh

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Bangladesh

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 353 miljoen 2021
Totale invoer € 1,4 miljard 2021
Handelsbalans (positief/negatief) € 1,1 miljard (-) 2021

 

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Bangladesh in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Bangladesh

Uitvoer vanuit Nederland naar Bangladesh

Productgroep Bedrag Jaartal
Organische chemische producten € 59 miljoen 2021
Kunststof in primaire vormen € 56 miljoen 2021
Medicinale en farmaceutische producten € 36 miljoen 2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Bangladesh.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Bangladesh

Invoer vanuit Bangladesh naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Kleding en toebehoren € 1,2 miljard 2021
Garens, weefsels e.d. € 66 miljoen 2021
Vis, schaal- en weekdieren en bereidingen daarvan € 54 miljoen 2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Bangladesh naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Bangladesh bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt een overzicht van de import en export.

Meld handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Loopt u rond met exportplannen voor Bangladesh? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?