Handel Nederland - Bangladesh

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
14 april 2022

Er is steeds meer handel tussen Nederland en Bangladesh. We voeren steeds meer in uit Bangladesh, vooral kleding en schoenen. Tussen 2013 en 2019 zijn de importcijfers zelfs verdubbeld.

Wilt u meer weten over het land Bangladesh, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Bangladesh.

Handelscijfers Nederland - Bangladesh

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Bangladesh

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 232 miljoen 2020
Totale invoer € 1,2 miljard 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 1 miljard (-) 2020

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Bangladesh in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Effect coronacrisis op handel met Bangladesh

Bent u benieuwd naar het effect van de coronacrisis op de handel tussen Nederland en Bangladesh? Vergelijk dan de voorlopige import- en exportcijfers van 2021 met die van 2020. Zo krijgt u een idee van de impact van corona op de handel.

Effect op de Bengaalse economie

Bangladesh is zwaar getroffen door de coronacrisis. Het is één van de drukst bevolkte landen ter wereld en heeft beperkte gezondheidszorg. Dit maakt Bangladesh erg gevoelig voor de pandemie. De productie van kleding is één van de belangrijkste industrieën van het land. Door de coronacrisis is er wereldwijd minder vraag naar kleding en is de export van kleding drastisch gekelderd. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelde voor de coronacrisis dat de economie van Bangladesh in 2020 met 7,4% zou groeien. Dit is nu bijgesteld naar 3,8%, ongeveer 3,5% minder dan verwacht. Wilt u meer weten? Lees dan het volledige artikel en rapport van het IMF over de impact van het coronavirus op Bangladesh: IMF Country Focus: Helping Bangladesh Recover from COVID-19.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Bangladesh

Uitvoer vanuit Nederland naar Bangladesh

Productgroep Bedrag Jaartal
Diverse machines € 22 miljoen 2020
Ander vervoermaterieel € 19 miljoen 2020
Groenten en fruit € 19 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Bangladesh.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Bangladesh

Invoer vanuit Bangladesh naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Kleding en toebehoren € 1 miljard 2020
Schoeisel € 67 miljoen 2020
Garens, weefsels e.d. € 51 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Bangladesh naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Bangladesh bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meld handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Bengaalse markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Bangladesh? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen en zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?