Zakendoen in Bhutan

Laatst gecontroleerd op:
1 december 2023
Gepubliceerd op:
20 november 2020

Bhutan is een Aziatisch land dat de welvaart van zijn bewoners niet uitdrukt in een Bruto Nationaal Product maar in Bruto Nationaal Geluk. Maar hoe vindt u zakelijk geluk in dit land? Zijn er kansrijke sectoren in Bhutan?  En waar vindt u informatie over IMVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Bhutan.

Bhutan

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Bhutan? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Bhutan een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Bhutan

Vanwege de geïsoleerde ligging in de Himalaya is Bhutan lange tijd nauwelijks in contact geweest met de buitenwereld. Ondanks die isolatie is het land meerdere keren bezet door landen als India, China en Groot-Brittannië. Vanaf het midden van de 20e eeuw begon Bhutan te moderniseren. Zo kwamen er nieuwe wegen en ziekenhuizen, en werd slavernij afgeschaft. Ook werd het land democratischer.

Tegenwoordig is Bhutan een constitutionele monarchie met 0,8 miljoen inwoners (2021). Ruim 200.000 Bhutanen leven in hoofdstad Thimphu. De bevolking bestaat voor de helft uit Ngalop en voor 35% uit etnische Nepalezen. De officiële taal is Dzongkha, maar er worden ook flink wat etnische talen gesproken. Driekwart van de bevolking is boeddhistisch, bijna een kwart is aanhanger van het hindoeïsme.

De modernisering van Bhutan heeft ertoe geleid dat extreme armoede in rap tempo verminderde. Ook kregen steeds meer kinderen onderwijs en is het analfabetisme aangepakt. Hoge jeugdwerkloosheid en armoede in landbouwgebieden zijn nog wel een probleem in Bhutan. Op de Human Development Index staat Bhutan 127e (2020).

Economie van Bhutan

De economie van Bhutan draait voornamelijk om landbouw, bosbouw en hydro-elektriciteit. De landbouwsector draagt minder dan 15% bij aan het Bruto Nationaal Product. Toch werkt meer dan de helft van de Bhutaanse beroepsbevolking in die sector. Bhutaans succes in de energiesector begon eind jaren 80 van de 20e eeuw met de bouw van de waterkrachtcentrale Chuckka. Deze centrale levert energie voor de Bhutaanse bevolking. Bhutan exporteert een flink deel van de energie naar India.

De economie van Bhutan groeit in rap tempo, de laatste jaren tussen de 4,5% en 7%. Om de economie op gang te helpen heeft Bhutan de afgelopen decennia veel steun gekregen van onder meer India, de Wereldbank en de Asian Development Bank. Die steun werd voor een groot deel benut voor de modernisering van de infrastructuur. Ook werd die steun gebruikt voor de energievoorziening van de meest afgelegen gebieden en voor de ontwikkeling van onder meer hydro-elektriciteit en de financiële sector.

Handel Nederland - Bhutan

In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Bhutan € 2,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van Vaticaanstad en Dominica. Meer weten? Bekijk onze factsheet over Bhutan.

Handelsrelatie EU-Bhutan

Bhutan valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op Access2Markets. Bent u nog niet bekend met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan hoe u Access2Markets kunt gebruiken.

Zakelijke kansen in Bhutan

Op de websites van de Wereldbank en de Asian Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Bhutan. Nog nooit samengewerkt met deze banken? Bekijk het filmpje over zakendoen met ontwikkelingsbanken.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Bhutan? Of bent u op zoek naar zakenpartners in Bhutan? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Bhutan

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Bhutan. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Bhutan staat op plaats 89 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Bhutan mogelijk zijn.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Exportregels voor Bhutan

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Bhutan is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet bij tijdelijke invoer.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in New Delhi (India) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Bhutan. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven. Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Op Nederland Wereldwijd vindt u het reisadvies voor Bhutan.

Meer weten over Bhutan?

Vragen over ondernemen in Bhutan?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?