Exportregels China

Laatst gecontroleerd op:
5 oktober 2023
Gepubliceerd op:
15 mei 2013

U heeft uw kansen onderzocht en wilt uw product naar China exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Chinese markt.

Om uw product naar China te exporteren, moet u rekening houden met een aantal zaken. Zo moet uw product voldoen aan bepaalde Chinese eisen en moet u de juiste formaliteiten regelen in Nederland en in China. Dit kunt u zelf doen of laten doen door een externe partij. Deze pagina wijst u de weg naar de juiste informatie over deze onderwerpen.

Hieronder vindt u de belangrijkste zaken waar u als ondernemer mee te maken krijgt bij export naar China. Heeft u informatie op maat nodig? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Veelgestelde vragen over de registratieverplichting

Wilt u levensmiddelen, aardappelen, vers fruit of groente naar China exporteren? Dan heeft u sinds 2022 te maken met een registratieplicht.

Heeft u vragen over deze maatregel (Registration and Administration of Overseas Producers of Imported Food; ook wel Decree 248)?

Lees dan verder voor antwoorden op de meestgestelde vragen.

Chinese product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar China laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de Chinese eisen? Dan mogen zij niet in China op de markt gebracht worden.

Lees meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in China op de pagina:

Regel de juiste documenten en formaliteiten

Voldoet uw product aan alle eisen? Dan moet u voor de export ook nog een aantal documenten en formaliteiten regelen. Denk hierbij aan de douaneaangifte of een bepaald certificaat. Afhankelijk van uw product regelt u zaken bij Nederlandse of Chinese instanties.

Op de onderstaande pagina's leest u wat u moet regelen in Nederland en wat u bij aankomst in China moet regelen of al geregeld moet hebben (invoerverplichtingen).

Gebruik de portal Access2Markets

De portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie over exportregels, tarieven en producteisen als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Wij raden u aan deze databank te gebruiken om de specifieke regels voor  China op te zoeken.

Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: Access2Markets-portal. Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar China? Neem contact op met een van onze regio-adviseurs. Zij helpen u graag verder.

Controleer op handelsakkoorden en -belemmeringen

Ook al heeft u uw zaken goed georganiseerd, politieke ontwikkelingen kunnen invloed hebben op uw handel. U kunt handelsbarrières of andere maatregelen tegenkomen tijdens het exporteren. Nieuwe handelsverdragen kunnen barrières wegnemen en voordelen opleveren. Onze informatiepagina Handelsakkoorden en handelsbelemmeringen geeft u hier meer uitleg over.

Handelsakkoord Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP)

In 2020 sloten China en een aantal andere landen in Azië en Oceanië een nieuw handelsakkoord. Als u in China investeert of produceert, kan dit zogeheten Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) kan ook gevolgen voor uw bedrijf hebben.

China Business Tool

Zakendoen met China? Vul de China Business Tool in. U krijgt direct een overzicht van alles waar u rekening mee moet houden. Speciaal gericht op uw situatie. 

Exportverplichtingen: zelf regelen of uitbesteden?

De douaneregelgeving in het buitenland is af en toe ingewikkeld. Ook kunt u de omgang met overheidsinstellingen als moeizaam ervaren. Soms is het daarom prettiger als een gespecialiseerde partij de douane- en importformaliteiten voor u afhandelt. Hiervoor zijn verschillende opties.

Douane-expediteur

Een douane-expediteur is een tussenpersoon die bij het exporteren van producten alle douaneformaliteiten voor u afhandelt. Deze persoon adviseert over of regelt het in- en uitklaren, zowel bij de Nederlandse als bij de buitenlandse douane. Een douane-expediteur is verder niet betrokken bij het logistieke proces, ofwel het vervoer naar het afnemer. Dit doet u zelf of laat u doen door een vervoerder.

Expediteur

Wilt u niet alleen de douaneformaliteiten, maar ook het logistieke proces uitbesteden? Kies dan voor een expediteur. Een expediteur is een tussenpersoon die voor u het vervoer regelt én alle verplichtingen die bij het exporteren van uw product komen kijken. Afhankelijk van uw wensen kan een expediteur ook zorgen voor verzekeringen, eventuele verplichte exportdocumenten en het hele logistieke proces van u naar de koper. Deze uitgebreide dienstverlening brengt wel de nodige kosten met zich mee.

Wat is de beste keuze voor u?

Het hangt af van uw situatie of u de afhandeling van douaneprocedures het beste kunt uitbesteden of in eigen hand houden. Exporteert u niet vaak en/of veel verschillende producten? Dan kan uitbesteden beter zijn, gezien de ingewikkelde regels rond douane- en importregels.

Bent u echter van plan om veel te exporteren of exporteert u een specifiek product naar een vaste afnemer? Dan kan het handig zijn om de zaken rond exporteisen en douaneregels zelf af te handelen. Zo bouwt u waardevolle kennis op en houdt u de volledige controle over het exportproces.

Onze adviseurs denken graag met u mee over wat het beste bij uw situatie past. Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.

Neem contact op

Vragen over exporteren naar China?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?