Do's-and-don'ts in China

Gepubliceerd op:
11 december 2018
Laatst gecontroleerd op:
25 mei 2023

In ieder land zijn er gedragsregels waarmee u rekening moet houden tijdens het zakendoen. De Chinese zakencultuur wordt onder meer gekenmerkt door het opbouwen en onderhouden van relaties, een vaak indirecte manier van communiceren (lichaamstaal en imago zijn belangrijk) en sterke hiërarchische verhoudingen. Hieronder vindt u enkele gedragsregels bij de zakencultuur van China.

Neem een tolk

Steeds meer jonge mensen in steden zoals Beijing en Shanghai spreken Engels, maar Mandarijn is de dominante taal bij het zakendoen. Zorg dat u ook uw materialen in het Chinees beschikbaar hebt. Als u zelf de taal niet machtig bent, is het prettiger en effectiever om een vertaler in te schakelen die u helpt bij het communiceren.

Wissel visitekaartjes uit

Het uitwisselen van visitekaartjes is in China in zakelijke kringen gebruikelijk. Reik het visitekaartje altijd met 2 handen aan, eventueel met de Chinese zijde naar boven. Neem het ook met beide handen in ontvangst. Het wordt als beleefd ervaren wanneer u een vraag stelt over het kaartje, bijvoorbeeld over de functie die de persoon bekleedt, het logo of het design.

Gebruik familienamen

In China worden familienamen vaak gebruikt. Op kaartjes en in gesprekken wordt eerst de achternaam en daarna de voornaam genoemd, maar in het Engels is dit vaak al omgedraaid. Het is handig om van tevoren de achternaam van de zakenpartner te achterhalen, als u die niet zeker weet. Spreek zakenpartners met hun titel en achternaam aan, bijvoorbeeld: Mr Li of Director Li.

Probeer een band op te bouwen

Verwacht niet dat u bij de eerste ontmoetingen al meteen zaken doet, integendeel. Er moet eerst een persoonlijke vertrouwensrelatie opgebouwd worden. In China is vertrouwen in een zakenpartner niet vanzelfsprekend. Het opbouwen van dat vertrouwen door regelmatig met de zakenpartner af te spreken, kan daaraan bijdragen. Lees ook: Zakendoen met China: de vertrouwensband is alles.

Ga met uw zakenpartner op stap

In de Chinese zakencultuur speelt entertainment een grote rol. Een zakelijk diner kan gevolgd worden door een avondje karaoke. Daarbij gaat het niet continue over zaken. U hoeft zakelijke gesprekken niet geheel te vermijden, maar wees u ervan bewust dat een diner of avondje uit vooral is bedoeld om elkaar beter te leren kennen om zo het vertrouwen te versterken.

Deel het eten

Chinezen staan bekend om het eten, dat vers bereid wordt. Met 2 personen is het gebruikelijk om 2 tot 3 gerechten in een restaurant te bestellen. De gerechten worden dan op schotels gezet, waar u gezamenlijk van eet. Zorg dat er voldoende zitplaatsen zijn; staand eten wordt in China niet gewaardeerd.

Deel niet in restaurantkosten

Voorstellen om te delen in de restaurantkosten is in China taboe. De uitnodigende partij bestelt het eten en betaalt ook de rekening. Wanneer u zelf zakenpartners uitnodigt, is het gebruikelijk dat u de rekening betaalt. 

Let op relatiegeschenken

Bepaalde geschenken zoals horloges, klokken en paraplu’s zijn niet geliefd. De beste relatiegeschenken voor uw Chinese zakenpartners zijn typisch Nederlandse souvenirs. 
 

Meer weten over de zakencultuur in China?

Samen met de Nederlandse ambassade in Beijing helpen we u verder:

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?