Do's-and-don'ts in China

Gepubliceerd op:
11 december 2018

In ieder land zijn er gedragsregels waarmee u rekening moet houden tijdens het zakendoen. Hieronder vindt u enkele gedragsregels bij de zakencultuur van China.

Eén belangrijk verschil tussen Nederland en China is het opbouwen van zakelijke vertrouwensrelaties. Oók op afstand. Lees daarover meer: Zakendoen met China: de vertrouwensband is alles.

Huur een tolk

Voor een zakelijke bespreking is het noodzakelijk om een beroep te doen op een tolk. Laat, als die er zijn, ook presentaties en andere communicatiematerialen vertalen.

Wissel visitekaartjes uit

Het uitwisselen van visitekaartjes is in China heel belangrijk. Reik het visitekaartje altijd met twee handen aan. Doe dat met de Chinese zijde naar boven, als die er is. Neem een kaartje ook met beide handen in ontvangst en bestudeer het aandachtig.

Gebruik familienamen

In China gebruikt men eerst de familienaam, dan pas de voornaam. Spreek zakenpartners met hun achternaam en titel aan. In het Chinees staan achternamen vooraan, maar in het Engels is het vaak al omgedraaid. Ken van tevoren de achternaam van de zakenpartner en spreek hem/haar met titel aan, dus: Mr Li of Director Li.

Bouw een band op

Verwacht niet om bij de eerste ontmoetingen meteen zaken te doen, integendeel. Er moet eerst een persoonlijke vertrouwensrelatie opgebouwd worden. Vertrouwen is erg belangrijk in de Chinese zakencultuur. Schriftelijke afspraken zijn minder belangrijk dan vertrouwen. Bouw vanaf het begin met de juiste persoon (die de beslissingen neemt) een relatie op. Hiërarchie is belangrijk.

Deel het eten

Chinezen staan bekend om hun eten, dat vers bereid wordt. Het is gebruikelijk om met 2 personen 2 tot 3 gerechten in een restaurant te bestellen. Deze worden dan op schotels gezet, waar samen van gegeten kan worden.

Vermaak elkaar

In de Chinese zakencultuur speelt entertainment een grote rol. Het echte zakendoen vindt plaats tijdens het diner, de borrel of het karaoke zingen. Op die momenten ontstaan sterke zakenrelaties. Vermijd zakelijke gesprekken tijdens zo'n avondje uit. In de Chinese cultuur staat beleefdheid centraal. Behandel zakenrelaties dus met respect, luister en houd rekeningen met hun gevoelens.

Deel niet in restaurantkosten

Voorstellen om te delen in de restaurantkosten is in China taboe. De uitnodigende partij bestelt het eten en betaalt ook de rekening.

Vermijd staand eten

Zorg dat er bij handelsevenementen voldoende zitplaatsen voor de gasten zijn. Staand eten wordt in China niet gewaardeerd.

Let op relatiegeschenken

Bepaalde geschenken zoals horloges, klokken en paraplu’s zijn niet geliefd. De beste relatiegeschenken zijn typisch Hollandse souvenirs. Deze maken een goede indruk.

Meer weten over de zakencultuur in China?

Samen met de Nederlandse ambassade in Beijing helpen we u verder. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?