Zakencultuur in China

Gepubliceerd op:
26 april 2024

Bij het zakendoen in China kunt u rekening houden met de Chinese cultuur en gebruiken. Inzicht in de zakelijke cultuurverschillen helpt u om uw zakenpartner of klant beter te begrijpen en om in te spelen op zijn of haar gedrag. Lees onderstaande tips.

Cultuurverschillen

De Chinese zakencultuur kenmerkt zich onder meer door een vaak indirecte manier van communiceren, sterke hiërarchische verhoudingen en het opbouwen en onderhouden van relaties.

Do's-and-don'ts bij het zakendoen

Deze tips zijn tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse ambassade, consulaten-generaal en NBSO's in China.

Met Chinees Nieuwjaar geven mensen elkaar geld in een rode envelop.

Handige tip: fijne feestdagen

Een persoonlijke vertrouwensband opbouwen is cruciaal bij het zakendoen in China. Daar kunt u ook op afstand aan werken. Zoek bijvoorbeeld op wat de belangrijke feestdagen zijn en stuur uw Chinese zakenrelaties een groet, zoals: 

  • Gelukkig nieuwjaar! - 新年快乐 (xīn nián kuài lè)
  • Gelukkig midherfstfestival! - 中秋快乐 (Zhōng qiū kuài lè!)

Regionale verschillen in China

China is een land met circa 1,4 miljard inwoners, met grote regionale verschillen in onder andere welvaart, ontwikkeling en klimaat. De Chinese overheid erkent 56 verschillende etnische groepen, allen met een uniek dialect en subcultuur. 

Ook bij het zakendoen kunt u te maken krijgen met deze verschillen; een zakelijke ontmoeting in het ene deel van het land hoeft niet automatisch hetzelfde te gaan in een ander deel van het land.

Ook zijn er vanzelfsprekend verschillen tussen mensen in bepaalde regio's, net als in Europa of in Nederland het geval is. Zorg dat u hierop bent voorbereid door u te verdiepen in het gebied waar u naartoe gaat. 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de voorbereiding op culturele verschillen bij het zakendoen? Bezoek onze pagina Cultuurverschillen.

China Business Tool

Doet u voor het eerst zaken met een Chinese zakenpartner? Doorloop dan de China business Tool – Be Aware & Prepare. Deze tool bevat informatie over alles wat met zakendoen in China te maken heeft.

Heeft u vragen?

Onze adviseurs helpen u verder met uw vragen. 
Zo nodig brengen we u in contact met de Nederlandse ambassade ter plaatse of met cultuurexperts.

Ik wil gratis advies

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?