Exportregels China: wat regelt u in Nederland?

Laatst gecontroleerd op:
4 augustus 2023
Gepubliceerd op:
13 mei 2019

U heeft uw voorwerk gedaan en uw product voldoet aan de eisen van de Chinese markt. Hoe zorgt u ervoor dat uw product daar ook daadwerkelijk terechtkomt? Hieronder vertellen we u meer over de belangrijkste zaken die u in Nederland moet regelen.

Om uw product naar China te exporteren moet u een aantal zaken regelen. Op deze pagina vindt u wat u moet regelen in Nederland of bij Nederlandse instanties. Wat u moet regelen in China of bij Chinese instanties, leest u op de pagina Exportregels China: invoerverplichtingen.

Denk aan de uitvoeraangifte

Als u goederen die op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht of in Europa zijn gemaakt, wilt exporteren naar China, moet u hiervan aangifte doen bij de Nederlandse douane. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A). Zorg ervoor dat u dit op tijd doet. U moet namelijk eerst toestemming van de Douane krijgen voordat u goederen mag uitvoeren. Lees verder over de uitvoeraangifte op de website van de Douane.

Waarom moet u uitvoeraangifte doen?

Met een uitvoeraangifte bewijst u dat u voldoet aan de handelsverplichtingen die Nederland in Europees of internationaal verband is aangegaan.

Welke exportdocumenten vraagt u aan in Nederland?

Exportdocumenten zijn een breed begrip. Veel documenten zijn niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. De documenten die u nodig heeft, hangen vaak af van uw situatie en het soort producten dat u levert. Evofenedex biedt een uitgebreid overzicht van exportdocumenten.

Hieronder lichten wij enkele belangrijke exportdocumenten toe die u in Nederland aanvraagt. Met deze documenten kunt u – of uw klant – aantonen dat goederen een bepaalde herkomst hebben.

Certificaat van oorsprong: duidelijkheid bij handelspolitiek

Met een certificaat van oorsprong kunt u aantonen uit welk land uw product komt. U bewijst hiermee ook dat uw product niet afkomstig is uit een niet-preferentieel oorsprongsland. Meer over het certificaat van oorsprong en de aanvraag vindt u bij de KVK.

Geen oorsprongsdocument?

Kunt u de oorsprong niet aantonen? Dan kunt u geen gebruik maken van een eventuele preferentiële oorsprong. In dat geval geldt het zwaarste importtarief. Dit kan betekenen dat de invoerbelastingen hoger uitvallen. In het uiterste geval kan het zijn dat uw producten China niet in mogen.

ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Voor tijdelijke invoer van goederen in China kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en doorloopt u eenvoudiger douaneprocedures. U gebruikt het carnet bij tijdelijke in- en uitvoer van bijvoorbeeld:

  • monsters en reclamemateriaal;
  • tentoonstellingsmateriaal;
  • gereedschappen voor het verrichten van onderhoud, reparatie en service;
  • foto-, video- en filmmateriaal, muziekinstrumenten, toneel- en theaterattributen.

Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt per land. In China mag u het ATA-carnet wel gebruiken voor tentoonstellingsmateriaal, beroepsmateriaal, handelsmonsters en doorvoer, maar niet voor postverkeer.

Meer over het ATA-carnet en de aanvraag vindt u bij de KVK. In de portal Access2Markets leest u meer over het gebruik in China bij de informatie over uw product.

Productcertificaten

Afhankelijk van uw product heeft u soms een productcertificaat nodig om naar China te kunnen exporteren. Hiermee kan de Chinese douane controleren of uw product aan de eisen voldoet. Sommige van deze certificaten vraagt u aan bij Nederlandse instanties. Bij welke instantie u moet zijn leest u op de pagina Producteisen in China.

Levering & Incoterms: kies de juiste voorwaarden

Om de goederen ook daadwerkelijk bij uw klant in China te krijgen, moet u het logistieke proces goed regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms® gebruiken.

Wat zijn Incoterms?

Incoterms zijn gestandaardiseerde leveringsvoorwaarden die kunnen worden toegevoegd aan het koopcontract tussen u en de kopende partij. Het zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van levering van de goederen. Incoterms zelf zijn geen wetgeving. Maar door een referentie naar de Incoterms toe te voegen aan het koopcontract worden de Incoterms-afspraken wel juridisch bindend.

Meer informatie over Incoterms

De Incoterms worden opgesteld en bijgewerkt door de International Chamber of Commerce. Zij hebben een handig overzicht met veelgestelde vragen over Incoterms. Ook ondernemersvereniging evofenedex heeft meer informatie over de verschillende varianten Incoterms. Welke Incoterm het beste bij uw situatie past, hangt onder meer af van de gekozen transportvorm en de gewenste verplichtingen. Het is verstandig om u hierover te laten adviseren.

Meer informatie bij Access2Markets

Op zoek naar meer specifieke exportinformatie over China? De portal Access2Markets is dé bron voor informatie over Chinese exportregels, invoertarieven en producteisen.

Als u nog niet eerder met de portal hebt gewerkt, kan ons stappenplan u op weg helpen.

Vragen over exporteren naar China?

Onze experts helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?