Marktrapport Duitsland: kansen in de Duitse biogassector

Laatst gecontroleerd op:
25 april 2024
Gepubliceerd op:
16 juni 2023

Wat zijn uw kansen in de Duitse bio-energie? En hoe kunnen wij u als Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) het beste helpen? U leest het in het marktrapport 'Market analysis on the German biogas sector'.

RVO en de landbouwafdeling van de Nederlandse ambassade in Duitsland hebben de exportmogelijkheden voor Nederlandse ondernemers in de Duitse biogasmarkt laten onderzoeken. Op deze pagina leest u belangrijke conclusies en adviezen. Onderaan kunt u het hele rapport gratis aanvragen.

Duitse biogassector: stroom voor 5 miljoen huishoudens

De Duitse biogasinstallaties vormen het grootste biogasvermogen in Europa. De ruim 9.000 installaties hebben samen een vermogen van meer dan 5 GW. Wist u dat 1 GW voor stroom zorgt voor wel 1 miljoen huishoudens? De meeste installaties hebben een capaciteit onder de 500 kW. Mais wordt het meest als grondstof gebruikt.

Wat maakt de biogassector in Duitsland interessant?

Duitsland heeft grote plannen op het gebied van duurzame energie. Daarnaast groeit de vraag naar biogas. De meeste biogasinstallaties in Duitsland zijn ontwikkeld met subsidies onder de Duitse pijler van de energietransitie: de Erneuerbare-Energien-Gesetz. Omdat de subsidieperiode van deze Erneuerbare-Energien-Gesetz afloopt, verschuift de Duitse biogassector naar marktgerichte projecten.

Steeds meer biogasinstallaties zullen vernieuwing nodig hebben of zelfs moeten stoppen. Ook gaan van de 9.000 installaties er 261 hun ruwe biogas upgraden naar Biomethaan. Deze hernieuwbare brandstof kan een directe vervanging zijn voor aardgas in de verwarmingsmarkt. Dit biedt volop kansen voor Nederlandse ondernemers in de biogas die de Duitse markt willen betreden.

Uw kansen in de Duitse biogas

De veranderingen in de biogasmarkt zorgen ervoor dat er in Duitsland vraag is naar:

  • technische kennis en innovaties voor biogasinstallaties;
  • systemen om biogasinstallaties te verduurzamen;
  • mestverwerking en co-vergisting (waarbij mest uit de grote Duitse landbouwsector samen met biomassa vergist wordt);
  • levering van onderdelen en apparaten voor biogas;
  • onderzoek en ontwikkeling (Nederlandse bedrijven werken samen met Duitse onderzoeksinstellingen).

Hoe wij u kunnen helpen

In het marktrapport leest welke kansen er in de Duitse biogassector zijn voor het Nederlandse mkb. Duitsland heeft veel aan de Nederlandse kennis en kunde. Samen met ondersteuning van RVO en het Landbouwnetwerk van de Nederlandse ambassade in Duitsland, is het makkelijker om de markt te betreden.

Heeft u hierbij advies nodig? Wij geven u graag extra advies bij de exportkansen en investeringsmogelijkheden. Ook kunnen wij u helpen met het opbouwen van een netwerk en verwijzen naar mogelijke zakenpartners.

Vraag direct het gratis rapport aan

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?