Zakendoen in Georgië

Gepubliceerd op:
6 oktober 2020
Laatst gecontroleerd op:
11 april 2022

Georgië is een land met een gevarieerd landschap. Skigebieden, subtropische regio's, grotten, stranden, en nog veel meer. Maar biedt Georgië evenveel variatie op zakelijk gebied? Hoe doet u er zaken en waar liggen uw kansen? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Georgië.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Georgië? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Georgië een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Georgië

Het gebied dat we nu kennen als Georgië heeft een lange en bewogen geschiedenis. Het gebied werd overheerst door onder meer Romeinen, Arabieren, Turken en Mongolen. Vanaf 1921 was Georgië onderdeel van de Sovjet-Unie, waarvan het zich in 1991 losmaakte. 12 jaar na zijn onafhankelijkheid vond een geweldloze revolutie plaats (de rozenrevolutie), waarbij de zittende president Edoeard Sjevardnadze werd afgezet.

Tegenwoordig is Georgië een semi-presidentiële republiek. Er wonen 3,7 miljoen inwoners in het land (2021), waarvan ruim 1 miljoen in de hoofdstad Tbilisi. In Georgië wonen voornamelijk Georgiërs, maar je treft er ook Armeniërs, Azeri en Russen. Georgisch is de officiële taal. Het merendeel van de Georgiërs (83%) hoort bij de Georgisch Orthodoxe Kerk, een kleiner deel van de bevolking (10%) is moslim. Het opleidingsniveau en de kwaliteit van de medische voorzieningen zijn relatief hoog. Op de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Georgië op plaats 70 van de 189 landen.

Economie van Georgië

In Georgië spelen de 3 primaire sectoren een belangrijke economische rol. De agrarische sector draait vooral om de teelt van citrusvruchten, druiven en hazelnoten. In de industrie zijn onder meer mijnbouw (mangaan), metaal en chemie belangrijke sub-sectoren. In de dienstensector valt vooral het groeiend belang van toerisme op. De Georgische economie heeft ook veel baat van buitenlandse investeringen en van het geld dat geëmigreerde Georgiërs naar hun thuisland sturen. Dit alles leidde tussen 2010 en 2019 tot een groei van het bruto binnenlands product (bbp) met gemiddeld 4,9%.

Hoewel Georgië voor gas en olie afhankelijk is van het buitenland, zorgt waterenergie voor een groot deel van zijn energiebehoefte. Met zijn strategische ligging tussen Europa en Azië wil Georgië een hub worden voor de doorvoer van olie en gas. Hiervoor heeft het land pijplijnen en spoorwegen aangelegd. Samen met zijn handelsvriendelijke imago (relatief weinig corruptie, lage belasting) zou dat de komende jaren voor een economische groei kunnen zorgen.

Corona en de Georgische economie

Ook voor Georgië heeft de coronacrisis grote economische gevolgen. Zo kende de belangrijke toerisme-industrie in maart een terugval van 60%. De Asian Development Bank (ADB) Wereldbank verwacht dat het bbp voor 2020 met 5% krimpt. De Georgische overheid probeert de pijn te verzachten met onder meer belastinguitstel en financiële steun voor bedrijven die het sterkst zijn getroffen. De ADB verwacht voor 2021 weer een groeiende economie.

Handel Nederland - Georgië

Handelsrelatie EU-Georgië

Georgië heeft een eigen associatieovereenkomst met de EU. Weten wat die inhoudt? Bekijk informatie over de overeenkomst op de website van de Europese Commissie. Kijk in deze tabel welke bewijsstukken u nodig heeft wanneer u importeert uit Georgië.

Wilt u meer weten over het land Georgië, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan het factsheet over Georgië.

Import en export

Voor Nederland staat Georgië op nummer 105 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2018). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Georgië € 132,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Panama, Kameroen en Angola.

Zoekt u een overzicht van de import- en exportcijfers? Bekijk dan het rapport hieronder.

Zakelijke kansen in Georgië

Op de websites van de Wereldbank, Asian Development Bank (ADB) en de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Georgië. Zoek of filter op 'Georgië' voor een overzicht. Nog nooit samengewerkt met deze banken? Bekijk het volgende filmpje over zakendoen met ontwikkelingsbanken.

Tuinbouw en glastuinbouw

Bent u actief in de tuinbouwsector en wilt u meer weten over marktkansen in Georgië? Het rapport 'Business Opportunities Horticulture Georgia' beschrijft de huidige stand van zaken in de Georgische tuinbouw. Ook gaat het dieper in op zakelijke kansen voor Nederlandse bedrijven.

Lees de samenvatting of vraag het volledige rapport aan.

Groene Boulevard in Batumi

Bent u als ondernemer gespecialiseerd in het vergroenen van boulevards? Bekijk dan onderstaand rapport, met een analyse over het vergroenen van een boulevard in Batumi.

Vragen? Neem contact op met RVO

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Georgië? Of bent u op zoek naar zakenpartners in dat land? Neem dan contact op met onze adviseurs voor Georgië. Zij kunnen u meer vertellen over kansrijke sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Georgië

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Georgië. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Georgië staat op plaats 7 in de Ease of Doing Business 2020. In 2005 stond het land nog 112e.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Op de website Invest in Georgia vindt u volop informatie over zakendoen in Georgië. Informatie over onder meer kansrijke sectoren, het belastingstelsel en de arbeidsmarkt. Ook op de website van de Georgische Kamer van Koophandel vindt u informatie over zakendoen in Georgië.

Hulp bij financiering

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen. Kijk ook in de subsidiewijzer welke subsidies er voor Georgië mogelijk zijn.

Zakendoen in Abchazië en Zuid-Ossetië

Na een oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008 verklaarden Abchazië en Zuid-Ossetië zich onafhankelijk. Nederland erkent de onafhankelijkheid van deze gebieden niet. Voor deze gebieden geldt een negatief reisadvies. De Georgische overheid verbiedt economische activiteiten in Abchazië en Zuid-Ossetië met de Law on Occupied Territories (pdf). Ze waarschuwt voor personen en organisaties die zich voordoen als (wettelijke) vertegenwoordigers van deze regio's.

Exportregels voor Georgië

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Georgië. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Georgië is geen ondertekenaar van de ATA-conventie. U kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Tbilisi staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website The Netherlands and You. Op Nederland Wereldwijd vindt u het reisadvies voor Georgië.

Meer weten?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over exporteren naar Georgië? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Bent u tevreden over deze pagina?