Zakendoen in Georgië

Gepubliceerd op:
6 oktober 2020
Laatst gecontroleerd op:
15 november 2023

Georgië is een land met een gevarieerd landschap. Skigebieden, subtropische regio's, grotten, stranden, en nog veel meer. Maar biedt Georgië evenveel variatie op zakelijk gebied? Hoe doet u er zaken en waar liggen uw kansen? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Georgië. Lees meer over zakelijke kansen, exportregels en IMVO in Georgië.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Georgië? Neem dan contact op met een van onze landenadviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Georgië een succes te maken.

Wilt u meer weten over Georgië, zoals het bruto nationaal product, de economische groei of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Georgië.

Inwoners en maatschappij van Georgië

Het gebied dat we nu kennen als Georgië heeft een lange en bewogen geschiedenis. Het gebied werd overheerst door onder meer Romeinen, Arabieren, Turken en Mongolen. Vanaf 1921 was Georgië onderdeel van de Sovjet-Unie, waarvan het zich in 1991 losmaakte. 12 jaar na zijn onafhankelijkheid vond een geweldloze revolutie plaats (de rozenrevolutie), waarbij de zittende president Edoeard Sjevardnadze werd afgezet.

Tegenwoordig is Georgië een semi-presidentiële republiek. Er wonen 3,7 miljoen inwoners in het land (2021), waarvan ruim 1 miljoen in de hoofdstad Tbilisi. In Georgië wonen voornamelijk Georgiërs, maar je treft er ook Armeniërs, Azeri en Russen. Georgisch is de officiële taal. Het merendeel van de Georgiërs (83%) hoort bij de Georgisch Orthodoxe Kerk, een kleiner deel van de bevolking (10%) is moslim. Het opleidingsniveau en de kwaliteit van de medische voorzieningen zijn relatief hoog.

Op de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Georgië op plaats 63 van de 191 landen.

Economie van Georgië

In Georgië spelen de 3 primaire sectoren een belangrijke economische rol. De agrarische sector draait vooral om de teelt van citrusvruchten, druiven en hazelnoten. In de industrie zijn onder meer mijnbouw (mangaan), metaal en chemie belangrijke sub-sectoren. In de dienstensector valt vooral het groeiend belang van toerisme op. De Georgische economie heeft ook veel baat van buitenlandse investeringen en van het geld dat geëmigreerde Georgiërs naar hun thuisland sturen. 

Hoewel Georgië voor gas en olie afhankelijk is van het buitenland, zorgt waterenergie voor een groot deel van zijn energiebehoefte. Met zijn strategische ligging tussen Europa en Azië wil Georgië een hub worden voor de doorvoer van olie en gas. Hiervoor heeft het land pijplijnen en spoorwegen aangelegd. Samen met zijn handelsvriendelijke imago (relatief weinig corruptie, lage belasting) zou dat de komende jaren voor een economische groei kunnen zorgen.

Recente economische ontwikkelingen

Georgië kwam in 2020 in een recessie als gevolg van de coronapandemie. De economie kromp toen met 6,8%. Door de groei in toerisme, investeringen en geldstromen vanuit Rusland is de economie weer gegroeid. In 2021 en 2022 was de groei meer dan 10%. De Wereldbank verwacht voor 2023 een economische groei van 4,4% en voor 2024 een groei van 5%. 

Wilt u meer weten? Lees dan het volledige rapport van de Wereldbank: Georgia's Economic Update (pdf).

Handel Nederland - Georgië

De handel tussen Nederland en Georgië is na coronajaar 2020 flink gestegen. In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Georgië € 128 miljoen. In 2022 was dit € 200 miljoen. Nederland voert vooral aardolie, aardolieproducten en voertuigen uit.

Ook de invoer van Georgische producten is gestegen. In 2021 was dit € 30 miljoen en in 2022 € 70 miljoen. Nederland importeert vooral organische chemische producten en rubberwaren uit Georgië.

Lees meer over import- en exportcijfers met Georgië op de website van het CBS. Op de goederenhandelspagina van het CBS vindt u voor hoeveel euro er aan verschillende type goederen werd ingevoerd en uitgevoerd.

Bekijk ook het document met handelscijfers van Nederland en Georgië hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Handelsrelatie EU-Georgië

Georgië heeft een eigen associatieovereenkomst met de EU. Kijk op de website van de Europese Commissie voor meer informatie over de handel met Georgië.

Zakelijke kansen in Georgië

Op de websites van de Wereldbank, Asian Development Bank (ADB) en de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Georgië. Zoek of filter op 'Georgië' voor een overzicht. Nog nooit samengewerkt met deze banken? Bekijk het volgende filmpje over zakendoen met ontwikkelingsbanken.

Tuinbouw en glastuinbouw

Bent u actief in de tuinbouwsector en wilt u meer weten over marktkansen in Georgië? Het rapport 'Business Opportunities Horticulture Georgia' beschrijft de huidige stand van zaken in de Georgische tuinbouw. Ook gaat het dieper in op zakelijke kansen voor Nederlandse bedrijven.

Lees de samenvatting en vraag gratis het volledige rapport aan.

Groene Boulevard in Batumi

Bent u als ondernemer gespecialiseerd in het vergroenen van boulevards? Bekijk dan onderstaand rapport, met een analyse over het vergroenen van een boulevard in Batumi.

Transport & Logistiek

Georgië heeft een gunstige locatie om goederen van China naar Europa te vervoeren en andersom. De Middle Corridor is een logistieke route die door Georgië heen gaat. Deze lange route wordt ook wel de Trans-Kaspische Internationale Transportroute genoemd. Het Georgische gedeelte van de Middle Corridor bestaat onder andere uit een spoorlijnnetwerk en verschillende havens. De ontwikkeling van deze route zorgt voor kansen voor Nederlandse ondernemers. Bijvoorbeeld voor bedrijven die actief zijn in logistieke oplossingen.

De Wereldbank heeft een rapport (pdf) gepubliceerd over deze Middle Corridor en de zakelijke kansen die er zijn.

Vragen? Neem contact op met RVO

Georgië biedt nog meer kansen, bijvoorbeeld in energie, toerisme en vastgoed. Enterprise Georgia biedt nog meer informatie over kansrijke sectoren op haar website.

Benieuwd of er kansen zijn voor uw sector? Heeft u vragen over zakendoen in Georgië of zoekt u zakenpartners?  Neem dan contact op met onze adviseurs voor Georgië. Zij kunnen u meer vertellen over kansrijke sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Georgië

Ease of Doing Business

Georgië staat in de Doing Business ranking van 2020 (pdf) op de 7e plaats. Hierbij wordt het ondernemingsklimaat onder de loep genomen. Er wordt gekeken naar alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in een land. In 2005 stond het land nog 112e. Georgië scoort goed op de onderwerpen:

  • registreren van vastgoed;
  • procedures bij het starten van een bedrijf;
  • aanvragen van bouwvergunningen.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Websites die u helpen bij ondernemen in Georgië

  • Op de website Invest in Georgia vindt u volop informatie over zakendoen in Georgië. Informatie over onder meer kansrijke sectoren, het belastingstelsel en de arbeidsmarkt.
  • Ook op de website van de Georgische Kamer van Koophandel vindt u informatie over zakendoen in Georgië.

Hulp bij financiering

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen. Kijk ook in de subsidiewijzer welke subsidies er voor Georgië mogelijk zijn.

Zakendoen in Abchazië en Zuid-Ossetië

Na een oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008 verklaarden Abchazië en Zuid-Ossetië zich onafhankelijk. Nederland erkent de onafhankelijkheid van deze gebieden niet. Voor deze gebieden geldt een negatief reisadvies. De Georgische overheid verbiedt economische activiteiten in Abchazië en Zuid-Ossetië met de Law on Occupied Territories (pdf). Ze waarschuwt voor personen en organisaties die zich voordoen als (wettelijke) vertegenwoordigers van deze regio's.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Exportregels voor Georgië

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Georgië. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Georgië is geen ondertekenaar van de ATA-conventie. U kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Tbilisi staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd of Netherlands and You. Op Nederland Wereldwijd vindt u het reisadvies voor Georgië.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Georgië?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over exporteren naar Georgië? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?