Zakelijke kansen in Ghana

Gepubliceerd op:
25 juli 2012
Laatst gecontroleerd op:
1 maart 2023

De economie van Ghana biedt veel kansen. Diverse Nederlandse ondernemers zijn al met succes actief op de Ghanese markt. Waar liggen de meeste kansen voor u?

Water

De Ghanese watersector biedt kansen voor Nederlandse ondernemers in deze sector. Met een groeiende bevolking, een toenemende verstedelijking en een groeiende economie staat Ghana voor veel uitdagingen in verband met water. Dat levert diverse kansen op voor Nederlandse ondernemers. Denk aan zaken als consultancy, dienstverlening, projectontwikkeling, distributie en verkoop.

Lees het marktrapport 'Business Opportunities for Water and Sanitation in Ghana' (zie onderaan) voor meer informatie over deze kansen.

Ghana WASH Window

Kijk bij het programma Ghana WASH Window voor meer informatie over publiek-private projecten op het gebied van water en hygiëne. Het programma Ghana WASH Window (GWW) ondersteunt publiek-private initiatieven op het gebied van water, sanitatie en hygiëne (WASH) en waterbeheer in Ghana.

VIA Waterfonds: innovatieve oplossingen voor waterproblemen

Het programma VIA Water richt zich op het vinden van innovatieve oplossingen voor waterproblemen in steden in 7 Afrikaanse landen: Benin, Ghana, Kenia, Mali, Mozambique, Rwanda en Zuid-Soedan. Daarnaast kan het VIA Waterfonds kleinschalige innovaties financieren (tot maximaal € 200.000).

Agro & food

Voedselverwerkingsketens

In Ghana neemt de bevolkingsgroei toe, maar ook de kennis van gezonde voeding. Daardoor stijgt de vraag naar gezonde kant-en-klaar-maaltijden en verwerkte producten. Er liggen kansen voor de voedselverwerkingsindustrie om bij te dragen aan meer voedselzekerheid, duurzame banen en het tegengaan van voedselverspilling.

Het rapport 'Ghana Food Manufacturing Study' analyseert vier voedselverwerkingsketens (tilapia, pluimvee, tomaat en mango) en gaat in op de ontwikkelingen in de sectoren. En laat ook de beperkingen en de mogelijkheden zien. Daarnaast bevat dit rapport een aantal uitgewerkte businesscases.

Zelfvoorzienend maken

Landbouw is een grote sector van de Ghanese economie, maar het land is niet zelfvoorzienend, en moet dus veel importeren. In het zelfvoorzienend maken en het opbouwen van de voedselketens van en in Ghana liggen ook kansen voor Nederlandse ondernemers. Lees er alles over op de website van Agroberichten Ghana.

Cacao

Ghana is een wereldspeler in alle verwerkingsactiviteiten van cacao. Er liggen veel zakelijke kansen en potentieel dat nog niet benut is, zoals bij de productie van cacaobijproducten (zoals voedingsproducten, zeep en diervoeder). Lees het rapport Cocoa Processing hieronder voor meer informatie.

Bekijk in de video hieronder hoe Lars Gierveld naar Ghana ging, een documentaire maakte en er ondernemer werd. Zijn bedrijf maakt vruchtensap van de pulp van cacaobonen.

Pluimvee

Ook in de pluimveesector liggen er kansen voor Nederlandse ondernemers. Lees het 'Poultry Report Ghana' uit 2019 voor meer informatie over deze kansen.

Praktijkverhaal: Hoe een documentairemaker sapmaker werd en zorgde voor leefbaar loon

Lees het praktijkverhaal Hoe een documentairemaker sapmaker werd en zorgde voor leefbaar loon. Of bekijk de video hieronder.

Journalist en documentairemaker Lars Gierveld ging naar Ghana, maakte een documentaire en werd ondernemer.

Afvalverwerking en circulaire economie

In Ghana liggen er kansen voor Nederlandse ondernemers met kennis van afvalverwerking en recycling. Het gaat vooral om kansen voor Nederlandse leveranciers van afvalbeheertechnologie en-diensten. Die kunnen bijvoorbeeld van betekenis zijn voor Agbogbloshie, de grote e-waste-afvalberg in Ghana. Daarnaast liggen er ook kansen voor ondernemers in de circulaire economie.

Lees deze marktrapporten voor meer informatie over deze onderwerpen:

Andere kansrijke sectoren in Ghana

In Ghana liggen er ook kansen in de mijnbouwsector. Daarnaast is de olie- en gassector sterk in opkomst, evenals de duurzame energie. Ook de gezondheidszorg biedt kansen. Heeft u interesse in zakendoen in een van deze sectoren in Ghana? Neem dan contact met ons op en bespreek uw mogelijkheden.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen u graag met het vinden van de juiste financiering, ook buiten RVO.

Meer weten?

Alle marktrapporten over Ghana

Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten en landbouwraden publiceren wij regelmatig marktrapporten over kansrijke sectoren in Ghana. U vindt ze op deze pagina bij de betreffende kansrijke sector. In onze bibliotheek vindt u een volledige lijst van marktrapporten over Ghana.

Meer informatie?

  • In de agenda internationaal ondernemen vindt u alle internationale activiteiten die wij (samen met andere partijen) organiseren. U kunt rechts bij Landen verfijnen op Ghana.
  • Op internationaalondernemen.nl vindt u soms ook relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Selecteer hiervoor het land Kenia en eventueel uw sector. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook andere handelsbevorderende organisaties hier interessante marktrapporten.

Ontdek uw kansen

Waar liggen de grootste kansen voor u? Wij denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?