Zakelijke kansen in Ghana

Gepubliceerd op:
25 juli 2012
Laatst gecontroleerd op:
15 juni 2022

De economie van Ghana biedt veel kansen. Diverse Nederlandse ondernemers zijn al met succes actief op de Ghanese markt. Waar liggen de meeste kansen voor u?

Gevolgen van de coronacrisis

Impact coronacrisis in Ghana

De coronacrisis heeft een grote impact op de handel en het dagelijks leven in Ghana. De Ghanese economie groeide nog wel in 2020 (1,7%), maar een stuk minder hard dan in 2019 (6,5%). Kijk voor meer informatie over de gevolgen van de coronacrisis voor de handel op de pagina Handel Nederland - Ghana. Kijk voor meer informatie over de coronacrisis bij de veelgestelde vragen over het coronavirus in Afrika.

Gevolgen coronacrisis voor de landbouw- en tuinbouwsector in Ghana

Agroberichten, de website van de landbouwraad, heeft de gevolgen van de coronacrisis voor de cacaosector in Ghana in kaart gebracht. De export van cacao is wat ingezakt en ook de waardeketen is door de coronacrisis verstoord geraakt. Lees het Engelstalige artikel van februari 2021 voor meer informatie.

Water

De Ghanese watersector biedt kansen voor Nederlandse ondernemers in deze sector. Met een groeiende bevolking, een toenemende verstedelijking en een groeiende economie staat Ghana voor veel uitdagingen in verband met water. Dat levert diverse kansen op voor Nederlandse ondernemers. Denk aan zaken als consultancy, dienstverlening, projectontwikkeling, distributie en verkoop.

Lees het marktrapport 'Business Opportunities for Water and Sanitation in Ghana' (zie onderaan) voor meer informatie over deze kansen.

Ghana WASH Window

Kijk bij het programma Ghana WASH Window voor meer informatie over publiek-private projecten op het gebied van water en hygiëne. Het programma Ghana WASH Window (GWW) ondersteunt publiek-private initiatieven op het gebied van water, sanitatie en hygiëne (WASH) en waterbeheer in Ghana.

ORIO-programma

Bekijk de video over een ORIO-programma in Noordoost-Ghana, waarbij meer dan 400.000 mensen toegang tot schoon drinkwater krijgen. Dit programma wordt nu uitgevoerd door Invest International.

VIA Waterfonds: innovatieve oplossingen voor waterproblemen

Het programma VIA Water richt zich op het vinden van innovatieve oplossingen voor waterproblemen in steden in 7 Afrikaanse landen: Benin, Ghana, Kenia, Mali, Mozambique, Rwanda en Zuid-Soedan. Daarnaast kan het VIA Waterfonds kleinschalige innovaties financieren (tot maximaal € 200.000).

Landbouw

In Ghana neemt de bevolkingsgroei toe, maar ook de kennis van gezonde voeding. Daardoor stijgt de vraag naar gezonde kant-en-klaar-maaltijden en verwerkte producten. Slechts 5% van het in Ghana geproduceerde voedsel wordt lokaal verwerkt. Er liggen kansen voor de voedselverwerkingsindustrie om bij te dragen aan meer voedselzekerheid, duurzame banen en het tegengaan van voedselverspilling.

Het rapport 'Ghana Food Manufacturing Study' analyseert vier voedselverwerkingsketens (tilapia, pluimvee, tomaat en mango) en gaat in op de ontwikkelingen in de sectoren. En laat ook de beperkingen en de mogelijkheden zien. Daarnaast bevat dit rapport een aantal uitgewerkte businesscases.

Pluimvee

Oook in de pluimveesector liggen er kansen voor Nederlandse ondernemers. Lees het 'Poultry Report Ghana' uit 2019 voor meer informatie over deze kansen.

Praktijkverhaal: Hoe een documentairemaker sapmaker werd en zorgde voor leefbaar loon

Lees het praktijkverhaal Hoe een documentairemaker sapmaker werd en zorgde voor leefbaar loon. Of bekijk de video hieronder.

Journalist en documentairemaker Lars Gierveld ging naar Ghana, maakte een documentaire en werd ondernemer.

Afvalverwerking en circulaire economie

In Ghana liggen er kansen voor Nederlandse ondernemers met kennis van afvalverwerking en recycling. Het gaat vooral om kansen voor Nederlandse leveranciers van afvalbeheertechnologie en-diensten. Die kunnen bijvoorbeeld van betekenis zijn voor Agbogbloshie, de grote e-waste-afvalberg in Ghana. Daarnaast liggen er ook kansen voor ondernemers in de circulaire economie.

Lees deze marktrapporten voor meer informatie over deze onderwerpen:

Andere kansrijke sectoren in Ghana

In Ghana liggen er ook kansen in de mijnbouwsector. Daarnaast is de olie- en gassector sterk in opkomst, evenals de duurzame energie. Ook de gezondheidszorg biedt kansen. Onderaan deze pagina vindt u een sectorrapport over dit onderwerp.

Ontdek uw kansen

Waar liggen de grootste kansen voor u? RVO kan voor uw bedrijf de markt verkennen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn in Ghana. Neem contact op met onze adviseurs.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen u graag met het vinden van de juiste financiering, ook buiten RVO.

Oproep ideeën voor duurzame innovatie

Heeft u een idee voor duurzame innovaties in bouw, publieke ruimte en gezondheidszorg in in Ivoorkust, Nigeria, Ghana, Senegal, Marokko, Egypte, Mozambique, Oeganda of Zuid-Afrika? Stuur uw idee in! Op 28 januari 2022 is er een online informatiebijeenkomst over deze oproep.

Marktrapporten Ghana

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO.nl en het buitenlandnetwerk van ambassades en landbouwraden publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren in Ghana.

Hieronder vindt u rapporten over de belangrijkste sectoren in Ghana.

Andere relevante informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden publiceert het buitenlandnetwerk op internationaalondernemen.nl. U kunt hier filteren op het land en de gewenste sector.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?