Handel Nederland - Hongarije

Gepubliceerd op:
8 april 2020
Laatst gecontroleerd op:
12 september 2023

Sinds coronajaar 2020 laat de handel met Hongarije een scherpe stijging zien. We exporteren hierbij meer naar Hongarije (bijna € 7 miljard in 2022), dan we uit het land importeren. Meer weten? Hieronder vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Hongarije.

Handelscijfers Nederland - Hongarije

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Hongarije

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 7 miljard 2022
Totale invoer € 5 miljard 2022

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Hongarije in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Recente economische ontwikkelingen

De economie van Hongarije had in 2022 veel last van hogere grondstofprijzen en minder buitenlandse vraag naar goederen en diensten. Ook was het moeilijker om financiering te krijgen. De economie groeide volgens de Europese Commissie (EC) met 4,6% in 2022; een stuk minder hard dan het jaar ervoor.

De EC verwacht dat de economie zich in de 2e helft van 2023 langzaam maar zeker herstelt. Dit komt waarschijnlijk door lagere energieprijzen en lagere inflatie. Wel blijft het begrotingstekort van Hongarije hoog omdat de overheid veel uitgeeft, maar minder inkomsten ontvangt dan in eerdere jaren.

Meer weten?

Belangrijkste uitvoerproducten naar Hongarije

Uitvoer vanuit Nederland naar Hongarije

Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 517 miljoen 2022
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 375 miljoen 2022
Toestellen voor telecommunicatie en opnemen/weergeven geluid € 366 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Hongarije bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Hongarije.

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Hongarije

Invoer vanuit Hongarije naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 1,5 miljard 2022
Toestellen voor telecommunicatie € 425 miljoen 2022
Elektrische apparaten € 314 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Hongarije bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Hongarije naar Nederland.

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de voorlopige cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Hongarije bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt wereldwijd gebruikt door bedrijven en douanes. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Loopt u rond met exportplannen voor Hongarije? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?