Handel Nederland - Hongarije

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
8 januari 2021

Net als bij andere landen in de regio is de Nederlandse export naar Hongarije hard gegroeid. In 2013 voerden we nog voor zo'n € 2,5 miljard uit, in 2019 lag dit cijfer rond de € 4,3 miljard. Dat is een stijging van 72%. Ook de import uit Hongarije steeg in diezelfde periode hard. De groei was met 32% wel een stuk lager (2013: € 2 miljard, 2019: € 2,8 miljard). Meer weten? Hieronder vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Hongarije.

Wilt u meer weten over het land Hongarije, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Hongarije.

Handelscijfers Nederland - Hongarije

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Hongarije

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 3,7 miljard 2020
Totale invoer € 3 miljard 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 673 miljoen (+) 2020

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Hongarije in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Recente economische ontwikkelingen

Hongarije beleefde een sterke economische groei in het eerste halfjaar van 2022. Nu moet de Hongaarse economie zich volgens de Europese Commissie aanpassen aan hogere grondstoffenprijzen en aangescherpte financieringsvoorwaarden. Dit zorgt voor een tragere economische groei en een hogere inflatie. Fiscaal beleid van de Hongaarse overheid behoedt de inkomens van huishoudens en de economie voor het ergste. Het zorgt wel voor hoge begrotingstekorten.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Hongarije

Uitvoer vanuit Nederland naar Hongarije

Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 795 miljoen 2020
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 305 miljoen 2020
Toestellen voor telecommunicatie € 295 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Hongarije bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Hongarije.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Hongarije

Invoer vanuit Hongarije naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 795 miljoen 2020
Toestellen voor telecommunicatie € 475 miljoen 2020
Elektrische apparaten € 272 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Hongarije bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Hongarije naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u  de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Hongarije. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meld handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Hongaarse markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Hongarije? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?