Handel Nederland - Indonesië

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
4 november 2021

Met %ID-field_fs_inwonersaantal% inwoners in %ID-field_fs_inwonersaantal_jaartal% en een bloeiende economie is Indonesië is een interessante exportmarkt voor Nederlandse ondernemers. Op deze pagina vindt u actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Indonesië.

Wilt u meer weten over het land Indonesië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Indonesië.

Handelscijfers Nederland - Indonesië

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Indonesië

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 691 miljoen 2020
Totale invoer € 2,5 miljard 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 1,8 miljard (-) 2020

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Indonesië in de databank Statline van het CBS.

Het effect van de coronacrisis op de handel met Indonesië

Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de coronacrisis op de handel met Indonesië. De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met Indonesië.

Economische gevolgen en verwachtingen

Na decennialang economische groei in Indonesië werd 2020 een jaar van economische krimp. Volgens de OESO is de Indonesische economie in 2020 door COVID-19 is gekrompen met 2,1%. Dat is de eerste krimp sinds de Aziatische financiële crisis in 1997 toesloeg. Het is nog een vraagteken hoe lang het herstel zal duren. De verwachting is dat de Indonesische economie in 2021 zal groeien met 4,7%, maar er zijn veel onbekende factoren die daar invloed op hebben. Voor 2022 verwacht de OESO een economische groei van 5,1%.

Export vanuit Indonesië naar andere landen is volgens voorspellingen van de OESO in 2020 gedaald met 7,7%. Import naar Indonesië vanuit andere landen is nog iets zwaarder getroffen: -14,7%. De verwachting is dat zowel import (5,7%) als export (12,5%) in 2021 weer opkrabbelen en positieve cijfers laten zien. Lees meer in de Economic Snapshot Indonesia.

Belangrijkste exportproducten naar Indonesië

Top 3 uitvoerproducten naar Indonesië

Productgroep Bedrag Jaartal
Chemische producten € 63 miljoen 2020
Gespecialiseerde machines € 51 miljoen 2020
Elektrische apparaten € 48 miljoen 2020

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Indonesië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder export van Nederland naar Indonesië.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Indonesië over het lopende jaar. De gegevens in dit overzicht zijn een schatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste importproducten uit Indonesië

Top 3 invoerproducten uit Indonesië

Productgroep Bedrag Jaartal
Organische en chemische producten € 540 miljoen 2020
Plantaardige oliën en vetten € 380 miljoen 2020
Veevoeder € 134 miljoen 2020

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Indonesië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Indonesië door Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over de invoer uit Indonesië over het lopende jaar. De gegevens in dit overzicht zijn een schatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handels- en investeringscijfers Indonesië

Bekijk onderstaand rapport voor een overzicht van de import en export, en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Indonesië. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Indonesische markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Indonesië? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

Meer informatie

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?