Handel Nederland - Israël

Laatst gecontroleerd op:
9 oktober 2023
Gepubliceerd op:
8 april 2013

De afgelopen jaren waren de handelscijfers tussen Israël en Nederland stabiel. In 2022 is een grote groei te zien. Zowel de invoer als de uitvoer zijn bijna verdubbeld vergeleken met 2021. Nederland exporteert vooral elektronische en medische apparaten naar Israël. Meer weten? Hieronder vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Israël.

Gevolgen situatie Israël en de Palestijnse Gebieden

Vanwege de actuele situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies naar Israël aangescherpt. 

Doet u zaken in Israël en heeft de situatie invloed op uw bedrijf? Neem dan contact op met onze RVO-adviseurs voor persoonlijk advies

Lees ook de veelgestelde vragen over de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden.

Wilt u meer weten over het land Israël, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Israël.

Recente economische ontwikkelingen

Net zoals vele andere landen kwam Israël in 2020 in een recessie. Dit als gevolg van de coronapandemie. De economie kromp toen met 1,9%. Na 2020 groeide de Israëlische economie weer: in 2021 met 8,6% en in 2022 met 6,5% (bron: de Wereldbank).

Voor 2023 verwacht de OECD voor Israël een economische groei van 2,9%. Dat de groei lager uitvalt dan in 2022 komt onder andere door inflatie en een krappe arbeidsmarkt.

Handelscijfers Nederland - Israël

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Israël

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 4,7 miljard 2022
Totale invoer € 2,8 miljard 2022
Handelsbalans € +1,9 miljard 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Israël in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Israël

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar Israël

Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 302 miljoen 2022
Medicinale en farmaceutische producten € 252 miljoen 2022
Voertuigen voor wegvervoer € 212 miljoen 2022
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 195 miljoen 2022
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening en wetenschap € 180 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Israël.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Israël

Top 5 invoer vanuit Israël naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Anorganische chemische producten € 238 miljoen 2022
Groenten en fruit € 131 miljoen 2022
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 121 miljoen 2022
Elektrische apparaten € 115 miljoen 2022
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening en wetenschap € 100 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Israël naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Israël. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Meld handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Israëlische markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Israël? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?