Handel Nederland - Litouwen

Gepubliceerd op:
30 maart 2012
Laatst gecontroleerd op:
15 februari 2021

Van de Baltische staten handelen we het meest met Litouwen. Het handelsvolume tussen Nederland en Litouwen is ruim € 2 miljard, ongeveer 2 keer zo groot als het handelsvolume met Estland of Letland. Meer weten? Hieronder vindt u de cijfers over de handel tussen Nederland en Litouwen.

Wilt u meer weten over het land, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Litouwen.

Handelscijfers Nederland - Litouwen

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Litouwen

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 1,1 miljard 2020
Totale invoer € 1,4 miljard 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 284 miljoen (-) 2020

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Litouwen in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Effect coronacrisis op handel met Litouwen

Bent u benieuwd naar het effect van de coronacrisis op de handel tussen Nederland en Litouwen? Vergelijk dan de voorlopige import- en exportcijfers van 2021 met die van 2020. Zo krijgt u een idee van de impact van corona op de handel.

Effect op de Litouwse economie

Vergeleken met andere landen heeft Litouwen de coronacrisis in 2020 redelijk goed doorstaan. De Europese Commissie (EC) meldt dat de Litouwse economie in 2020 met 0,9% kromp. Dat is een stuk minder dan de krimp van buurlanden Letland (3,5%) en Estland (2,9%).

Ook Letland stelde in 2020 beperkende maatregelen in om corona tegen te gaan, waardoor de binnenlandse vraag daalde. Maar de netto export compenseerde die daling. Fabrieken bleven ondanks de maatregelen goed draaien. Daarnaast beschermde overheidssteun banen en inkomens. Voor 2021 verwacht de EC dat de Litouwse economie groeit met 2,2%.

Meer weten?

Deze rapporten blikken vooruit op de ontwikkelingen in de Litouwse economie:

Belangrijkste uitvoerproducten naar Litouwen

Uitvoer vanuit Nederland naar Litouwen

Productgroep Bedrag Jaartal
Voertuigen voor wegvervoer € 123 miljoen 2020
Kunststof in primaire vormen € 97 miljoen 2020
Medicinale en farmaceutische producten € 78 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Litouwen.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Litouwen

Invoer vanuit Litouwen naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Andere chemische producten € 359 miljoen 2020
Meubelen en toebehoren € 123 miljoen 2020
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 119 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Litouwen naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Litouwen bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Litouwse markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Litouwen? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen en zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?