Handel Nederland - Litouwen

Gepubliceerd op:
30 maart 2012
Laatst gecontroleerd op:
20 maart 2024

Van de Baltische staten handelen we het meest met Litouwen. Het handelsvolume tussen Nederland en Litouwen is bijna € 2 miljard. Meer weten? Hieronder vindt u de cijfers over de handel tussen Nederland en Litouwen.

Wilt u meer weten over het land, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Litouwen.

Recente economische ontwikkelingen

Volgens de Economic Forecast for Lithuania (februari 2024) van de Europese Commissie (EC) kromp de Litouwse economie in 2023 met 0,3%. Voor 2024 en 2025 voorziet de EC een flinke economische groei van respectievelijk 2,1% en 3%. Die groei komt in eerste instantie door een scherp dalende inflatie en een hoger consumentenvertrouwen. Vanaf 2025 zullen ook stijgende exportcijfers en stijgende investeringen meehelpen aan het herstel.   

Meer economische rapporten

De Lithuania Economic Snapshot (November 2023) geeft u een samenvatting van de economische voorspellingen voor Litouwen. Het rapport is van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Handelscijfers Nederland - Litouwen

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Litouwen
Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 1,8 miljard 2023
Totale invoer € 1,8 miljard 2023

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Litouwen in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Litouwen

Uitvoer vanuit Nederland naar Litouwen
Productgroep Bedrag Jaartal
Voertuigen voor wegvervoer € 219 miljoen 2023
Organische chemische producten € 134 miljoen 2023
Groenten en fruit € 109 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Litouwen. Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Selecteer onder 'Perioden' de periode waarvan u de cijfers wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Litouwen
 

Invoer vanuit Litouwen naar Nederland
Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 291 miljoen 2023
Andere chemische producten € 188 miljoen 2022
Voertuigen voor wegvervoer € 166 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Litouwen naar Nederland. Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Selecteer onder 'Perioden' de periode waarvan u de cijfers wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit Litouwen bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Litouwse economie? Deze websites helpen u op weg:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Litouwse markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?