Zakendoen in Nepal

Gepubliceerd op:
24 juli 2019
Laatst gecontroleerd op:
21 september 2023

In Nepal liggen de hoogste bergen op aarde. Maar dit kleine land, ingeklemd tussen de India en China, biedt ook zakelijke kansen. Hoe doet u zaken in Nepal? Welke mogelijkheden zijn er? En waar vindt u informatie over IMVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Nepal.

Inwoners van Nepal

De staat Nepal ontstond rond 1800, door het samenvoegen van een aantal kleine prinsdommen en staten. Halverwege de jaren 90 van de vorige eeuw brak er een burgeroorlog uit. Hoewel er in 2006 een vredesovereenkomst werd getekend, bleef Nepal politiek onrustig.

Nepal is tegenwoordig een federale parlementaire republiek met 29,3 miljoen inwoners (2020). De hoofdstad Kathmandu groeit gestaag en telt inmiddels 1,5 miljoen stedelingen. Toch woont en werkt het grootste deel van de bevolking op het platteland. Nepal kent een groot aantal etnische groepen, zoals de Chettri, de Brahmanen en de Magar. Het Hindoeïsme is de grootste religie, het Nepalees de belangrijkste taal (al spreekt meer dan de helft van de Nepalezen nog een dialect). Engels is tijdens het zakendoen niet ongebruikelijk, maar wordt verder weinig in Nepal gesproken.

Economie van Nepal

Nepal is een land met vooral lagere inkomens. Meer dan de helft van de Nepalezen verdienen hun brood in de landbouw. Hoewel er handelsafspraken zijn met China en India blijft de economische ontwikkeling van Nepal relatief achter bij buurlanden in de regio. De laatste jaren groeit de economie van Nepal wel gestaag en daalt ook de werkloosheid. In 2019 kende het land een groei van 6,3%, in 2021 ruim 4%. Dat komt voor een groot deel door het toerisme, want Nepal is met zijn ruige landschappen en ongerepte natuur een populaire reisbestemming.

Handel Nederland - Nepal

In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Nepal € 27,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Nicaragua, Malawi en Kirgizië.

Nepal valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op Access2Markets. Bent u nog niet bekend met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan hoe u Access2Markets kunt gebruiken.

Wilt u meer weten over het land Nepal, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Nepal.

Zakelijke kansen in Nepal

De Nederlandse ambassade in naburig India heeft in 2018 onderzocht waar de zakelijke kansen liggen in Nepal. Die kansen zijn te vinden in de sectoren toerisme en landbouw. Ook onderzocht de ambassade het economische klimaat, de arbeidsmarkt en de uitdagingen waarmee een ondernemer te maken krijgt. De resultaten van het onderzoek vindt u in het rapport Nepal: Market Study (pdf).

Ondernemen in Nepal

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Nepal. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Nepal staat op plaats 94 in de Ease of Doing Business 2020.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Nepal mogelijk zijn.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Exportregels voor Nepal

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

  • De KVK heeft meer informatie over exportdocumenten.
  • De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geeft informatie over exportprocedures bij dierlijke producten en plantaardige producten.
  • De douane van Nepal biedt beknopte informatie over exporteren naar Nepal.
  • De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Nepal. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.
  • Nepal valt onder het 'Everything But Arms' stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie, onder voorwaarden, tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Meer informatie vindt u op Access2Markets. 

Tijdelijke invoer

Voor tijdelijke invoer (goederen die u invoert in een land buiten de EU en ze in dezelfde staat weer uitvoert) gebruikt u een ATA-carnet. Nepal is geen ondertekenaar van de ATA-conventie. U kunt bij tijdelijke invoer dus geen gebruikmaken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in New Delhi (India) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Nepal. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven. Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. 

Op Nederland Wereldwijd vindt u het reisadvies voor Nepal.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Nepal?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?