Zakendoen in Noord-Macedonië

Gepubliceerd op:
5 juni 2019
Laatst gecontroleerd op:
11 november 2021

Noord-Macedonië speelt een bescheiden rol op het economische wereldtoneel. Toch biedt dit Balkanland ook kansen. Maar hoe doet u zaken in Noord-Macedonië? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg.

Inwoners van Noord-Macedonië

Noord-Macedonië is een land dat in de Balkanregio ligt en een parlementaire republiek heeft. Het inwonersaantal groeit traag en telt 2,1 miljoen (2020). Ongeveer een kwart daarvan woont in de hoofdstad Skopje. In deze stad zijn de verschillende etnische groepen van het land terug te vinden. Voornamelijk Macedoniërs, maar ook Albanezen, Bosniërs, Roma, Serviërs en Turken.

De bevolking in Noord-Macedonië is volgens de Human Development Index van de Verenigde Naties relatief hoogontwikkeld. Dit betekent dat het land op punten als opleidingsniveau en algemene levensstandaard redelijk goed scoort.

Wilt u meer weten over Noord-Macedonië, zoals de plaatselijke valuta, het bruto nationaal product of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Noord-Macedonië.

Economische situatie van Noord-Macedonië

In 2019 veranderde Macedonië zijn naam naar Noord-Macedonië. Daarmee loste het land een langlopend conflict met buurland Griekenland op. Ook maakte het zo de weg vrij voor verdere economische ontwikkeling en aansluiting bij de NAVO en later de EU. De open handelshouding, economische stabiliteit en een geografisch strategische ligging van Noord-Macedonië zal hier positief aan bijdragen.

Daarbij heeft Noord-Macedonië al een aantal marktgerichte hervormingen doorgevoerd, zoals het transparanter maken van budgetten. Verdere hervormingen zijn nog wel nodig om de economie concurrerender, inclusiever en duurzamer te maken. Denk hierbij aan het versterken van innovatie en het verbeteren van toegang tot financiering.

Belangrijke sectoren voor de economische groei in Noord-Macedonië zijn de dienstensector, groothandel, detailhandel en transportsector. Verder hebben een verbeterde werkgelegenheid, hogere lonen en leningen aan huishoudens indirect bijgedragen aan de recente economische groei.

Economische vooruitzichten

De economische vooruitzichten voor Noord-Macedonië zijn positief. De Wereldbank verwacht de komende jaren een groei van rond de 3% per jaar. Onder meer grote infrastructuurprojecten, het gemakkelijker verkrijgen van bouwvergunningen en particuliere consumptie stimuleren deze groei. De komende jaren zet Noord-Macedonië in op meer werkgelegenheid, eerlijke belastingen en steun aan midden- en kleinbedrijven.

Handel Nederland – Noord-Macedonië

In 2019 exporteerde Nederland voor € 113,0 miljoen naar Noord-Macedonië. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Georgië en Aruba. Zoekt u een overzicht van de import- en exportcijfers? Bekijk dan het rapport hieronder. Hierin vindt u ook op welke plek Noord-Macedonië staat in verhouding tot andere landen waar we goederen heen exporteren.

Zakelijke kansen in Noord-Macedonië

Het investeringsagentschap 'Invest North Macedonia' biedt informatie over wat de overheid van Noord-Macedonië zelf ziet als kansrijke sectoren. Het agentschap vat deze sectoren beknopt samen op haar website. Houd er wel rekening mee dat deze informatie geschreven is om zakendoen in Noord-Macedonië te bevorderen. U vindt informatie over onder meer de volgende sectoren:

  • Auto-onderdelen
  • Informatie- en communicatietechnologie (ICT)
  • Landbouw en voedselverwerking
  • Textiel en kleding
  • Energie
  • Farmaceutica

Projecten van de EBRD

De European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) ondersteunt de ontwikkeling van een aantal sectoren in Noord-Macedonië. Zo investeren zij in projecten en bevorderen zij handelsfinanciering door andere partijen. Dit kan leiden tot kansen op het gebied van energie-efficiëntie, duurzame energie en infrastructuur. Zoek in het overzicht van actuele aanbestedingen op de website van de EBRD voor concrete projecten.

Vragen? Neem contact op met ons

Heeft u vragen over het zakendoen in Noord-Macedonië? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de auto-industrie, ICT, landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs voor Noord-Macedonië. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Noord-Macedonië

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank leest u over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een bedrijf in Noord-Macedonië. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, onroerend goed registreren, belastingen betalen en meer. Noord-Macedonië staat op plaats 17 in de Ease of Doing Business-ranglijst (2020).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Invest in North Macedonia

Noord-Macedonië heeft ook een publieke instelling die bedrijven helpt bij het zakendoen in dit land: Invest in North Macedonia. Deze organisatie biedt onder meer informatie over het starten van een bedrijf in Noord-Macedonië. Houd er wel rekening mee dat deze informatie geschreven is ter promotie van het zakendoen in het land.

Tip: zakelijke do's-and-don'ts

Kennis van de plaatselijke zakencultuur vergroot uw kans op succesvol zakendoen. Lees onze Do's-and-don'ts in Noord-Macedonie voor praktische tips om uw zakenrelaties goed te beginnen.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering hoe wij u kunnen helpen.

In onze Subsidiewijzer ziet u gelijk welke subsidies er voor Noord-Macedonië mogelijk zijn.

Exportregels voor Noord-Macedonië

Access2Markets: de belangrijkste exportregels

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Noord-Macedonië. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Documenten, procedures en regels

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Handelsakkoord met Noord-Macedonië

De EU heeft sinds 2016 een handelsakkoord met Noord-Macedonië. Hierin staan onder andere afspraken over overheidsaanbestedingen en afschaffing van invoerrechten. Wil u weten of er lagere invoerrechten gelden voor uw product? Voer dan uw HS-goederencode in de portal Access2Markets. Zo vindt u de specifieke regels voor uw product.

Lees verder over wat handelsakkoorden en handelsbelemmeringen voor uw handel kunnen betekenen.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Skopje staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Netherlands and You. Op de website Nederland Wereldwijd vindt u het reisadvies voor Noord-Macedonië.

Meer weten over Noord-Macedonië?

Vragen over ondernemen in Noord-Macedonië?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?