Zakendoen in Noord-Macedonië

Laatst gecontroleerd op:
30 augustus 2023
Gepubliceerd op:
5 juni 2020

Noord-Macedonië speelt een bescheiden rol op het economische wereldtoneel. Toch biedt dit Balkanland ook kansen. Maar hoe doet u zaken in Noord-Macedonië? Of u nu wilt weten wat uw zakelijke kansen zijn, of hoe u internationaal maatschappelijk verantwoord onderneemt, wij helpen u op weg.

Inwoners en maatschappij

Noord-Macedonië ligt in de Balkanregio en is een parlementaire republiek. Het inwonersaantal groeit traag en telt 2,1 miljoen (2022). Ongeveer een kwart daarvan woont in de hoofdstad Skopje. In deze stad zijn de verschillende etnische groepen van het land terug te vinden. Voornamelijk Macedoniërs, maar ook Albanezen, Bosniërs, Roma, Serviërs en Turken.

De bevolking in Noord-Macedonië is volgens de Human Development Index van de Verenigde Naties hoogontwikkeld. Dit betekent dat het land op punten als opleidingsniveau en algemene levensstandaard goed scoort.

Wilt u meer weten over Noord-Macedonië, zoals de plaatselijke valuta, het bruto nationaal product of demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Noord-Macedonië.

Economische situatie

De economie van Noord-Macedonië herstelde zich sterk na de coronapandemie. Volgens de Wereldbank groeide de economie met 2,1% in 2022. In 2023 is dit waarschijnlijk 2,4%. De energiecrisis en hoge voedselprijzen dempen de groei en zorgen voor een heel hoge inflatie. De inflatie stijgt in 2023 steeds minder hard, maar is nog steeds hoog.

De belangrijkste sector voor de Noord-Macedonische economie is de dienstensector. Deze is verantwoordelijk voor ruim de helft van het bruto binnenlands product (bbp). Ook in 2023 droeg de dienstensector weer het meeste bij aan de economie. Sectoren als de industrie en de bouw hadden het een stuk moeilijker.

De economische vooruitzichten voor Noord-Macedonië zijn positief. De Wereldbank verwacht in 2024 en 2025 een groei van bijna 3% per jaar. Dit komt onder meer door grote overheidsinvesteringen en buitenlandse investeerders die inzetten op nearshoring. Verder zit Noord-Macedonië in het traject om EU-lid te worden, wat de economie ook kan stimuleren. Aan de andere kant zorgen verkiezingen voor vertraging van belangrijke economische hervormingen. Ook een hogere inflatie zou economische groei kunnen remmen.

Handel Nederland – Noord-Macedonië

In 2022 exporteerde Nederland voor € 165 miljoen naar Noord-Macedonië. Grote productgroepen waren hierbij anorganische chemische producten, elektrische apparaten en Voertuigen voor wegvervoer. We importeerden voor € 104 miljoen uit Noord-Macedonië.

Meer weten? De volgende bronnen bieden uitgebreide cijfers over de import en export tussen Nederland en Noord-Macedonië:

Zakelijke kansen

Het investeringsagentschap 'Invest North Macedonia' biedt informatie over wat de overheid van Noord-Macedonië zelf ziet als kansrijke sectoren. Zij vat deze sectoren beknopt samen op haar website. Houd er wel rekening mee dat deze informatie geschreven is om zakendoen in Noord-Macedonië te bevorderen. U leest over de volgende sectoren:

  • Auto-onderdelen
  • Informatie- en communicatietechnologie (ICT)
  • Landbouw en voedselverwerking
  • Textiel en kleding
  • Energie
  • Farmaceutica
  • Wijn-industrie

Projecten van de EBRD

De European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) ondersteunt de ontwikkeling van een aantal sectoren in Noord-Macedonië. Zo investeren zij in projecten en bevorderen zij handelsfinanciering door andere partijen. Dit kan leiden tot kansen op het gebied van bijvoorbeeld energie-efficiëntie, duurzame energie en infrastructuur. Zoek in het overzicht van actuele aanbestedingen op de website van de EBRD voor concrete projecten.

Vragen? Neem contact op met ons

Heeft u vragen over het zakendoen in Noord-Macedonië? Of bent u op zoek naar zakenpartners in een bepaalde sector? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs voor Noord-Macedonië. Zij vertellen u graag meer over de sectoren. Ook kunnen zij u helpen aan de wet- en regelgeving te voldoen.

Zakendoen in Noord-Macedonië

Het officiële investeringsagentschap Invest in North Macedonia helpt buitenlandse bedrijven die in Noord-Macedonië zaken willen doen. Zij biedt onder meer informatie over hoe u een bedrijf start. Houd er wel rekening mee dat deze informatie geschreven is ter promotie van het zakendoen in het land.

Hulp bij financiering nodig?

Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.

In onze Subsidiewijzer ziet u gelijk welke subsidies er voor Noord-Macedonië mogelijk zijn.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Exportregels

Access2Markets: de belangrijkste exportregels

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Noord-Macedonië. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Documenten, procedures en regels

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Handelsakkoord met Noord-Macedonië

De EU heeft sinds 2016 een handelsakkoord met Noord-Macedonië. Hierin staan onder andere afspraken over overheidsaanbestedingen en afschaffing van invoerrechten. Wil u weten of er lagere invoerrechten gelden voor uw product? Voer dan uw HS-goederencode in de portal Access2Markets. Zo vindt u de specifieke regels voor uw product.

Lees verder over wat handelsakkoorden en handelsbelemmeringen voor uw handel kunnen betekenen.

Hulp van de ambassade

De ambassade in Skopje staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Netherlands and You. Op de website Nederland Wereldwijd vindt u het reisadvies voor Noord-Macedonië.

Meer weten?

Kijk bij World Integrated Trade Solution (een initiatief van de Wereldbank en UNCTAD) voor statistieken over Noord-Macedonië.

Vragen over zakendoen in Noord-Macedonië?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?