Handel Nederland - Roemenië

Gepubliceerd op:
2 januari 2020
Laatst gecontroleerd op:
12 september 2023

De handel tussen Roemenië en Nederland groeit al jaren. Alleen in coronajaar 2020 was er een daling. Vandaag de dag verhandelen bedrijven voor miljarden euro's aan goederen tussen de landen. Benieuwd naar de cijfers? Wij geven u een handig overzicht en betrouwbare bronnen.

Handelscijfers Nederland - Roemenië

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Roemenië

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 4,1 miljard 2022
Totale invoer € 3 miljard 2022

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Roemenië in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Recente economische ontwikkelingen

Na sterke economische groei in 2022 (4,7%), verwacht de Europese Commissie (EC) dat de groei van de Roemeense economie in 2023 en 2024 afzwakt naar ongeveer 3,5%. Dit komt onder meer door hogere inflatie, aangescherpte financiële voorwaarden en de gevolgen van de Russische oorlog in Oekraïne. Pas in 2024 verwacht de EC dat de inflatie in Roemenië weer zakt. Het overheidstekort daalt waarschijnlijk naar 4,4% in 2024.

Meer weten?

Belangrijkste uitvoerproducten naar Roemenië

Uitvoer vanuit Nederland naar Roemenië

Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 358 miljoen 2022
Groenten en fruit € 279 miljoen 2022
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 249 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Roemenië.

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Roemenië

Invoer vanuit Roemenië naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 418 miljoen 2022
Oliehoudende zaden en vruchten € 387 miljoen 2022
Voertuigen voor wegvervoer € 202 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Roemenië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Roemenië naar Nederland.

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de voorlopige cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties beheert deze website. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen. Bekijk het volledige overzicht van de handelsstromen naar en uit Roemenië van TradeMap.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Loopt u rond met exportplannen voor Roemenië? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?