Handel Nederland - Roemenië

Gepubliceerd op:
2 januari 2012
Laatst gecontroleerd op:
4 februari 2022

De handel tussen Roemenië en Nederland groeit al jaren. Vooral de export naar Roemenië neemt elk jaar gestaag toe. Vandaag de dag verhandelen bedrijven voor miljarden euro's aan goederen tussen de landen. Benieuwd naar de cijfers? Wij geven u een handig overzicht en betrouwbare bronnen.

Wilt u meer weten over het land Roemenië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Roemenië.

Handelscijfers Nederland - Roemenië

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Roemenië

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 2,6 miljard 2020
Totale invoer € 1,6 miljard 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 1 miljard (+) 2020

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Roemenië in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Recente economische ontwikkelingen

Na sterke economische groei in 2022 (naar schatting 5,8%), verwacht de Europese Commissie dat de groei van de Roemeense economie in 2023 en 2024 afzwakt naar ongeveer 2%. Dit komt onder meer door hogere inflatie, aangescherpte financiële voorwaarden en de gevolgen van de Russische oorlog in Oekraïne. Pas in 2024 verwacht de EC dat de inflatie in Roemenië weer zakt. Het overheidstekort daalt waarschijnlijk naar 4,8% in 2024.

Meer weten?

Belangrijkste uitvoerproducten naar Roemenië

Uitvoer vanuit Nederland naar Roemenië

Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 316 miljoen 2020
Medicinale en farmaceutische producten € 229 miljoen 2020
Groenten en fruit € 189 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Roemenië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Roemenië.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Roemenië

Invoer vanuit Roemenië naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 289 miljoen 2020
Oliehoudende zaden en vruchten € 197 miljoen 2020
Voertuigen voor wegvervoer € 140 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Roemenië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Roemenië naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties beheert deze website. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen. Bekijk het volledige overzicht van de handelsstromen naar en uit Roemenië van TradeMap.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Bent u benieuwd of er ook voor u kansen liggen op de Roemeense markt? Of wilt u sparren over uw exportplannen?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?