Handel Nederland - Roemenië

Gepubliceerd op:
2 januari 2012
Laatst gecontroleerd op:
4 februari 2022

De handel tussen Roemenië en Nederland groeit al jaren. Vooral de export naar Roemenië neemt elk jaar gestaag toe. Vandaag de dag verhandelen bedrijven voor miljarden euro's aan goederen tussen de landen. Benieuwd naar de cijfers? Wij geven u een handig overzicht en betrouwbare bronnen.

Wilt u meer weten over het land Roemenië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Roemenië.

  Handelscijfers Nederland - Roemenië

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Roemenië

  Soort informatie Bedrag Jaartal
  Totale uitvoer € 2,6 miljard 2020
  Totale invoer € 1,6 miljard 2020
  Handelsbalans (positief/negatief) € 1 miljard (+) 2020

  Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Roemenië in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

  Effect coronacrisis op handel met Roemenië

  Hoeveel effect de coronacrisis heeft op de handel tussen Nederland en Roemenië is nog lastig te zeggen. Nog niet alle cijfers over 2020 zijn bekend. U kunt daarvoor de website van het CBS in de gaten houden. Als u de voorlopige import- en exportcijfers over 2020 vergelijkt met die van 2019 krijgt u een idee van de impact van corona op de handel.

  Effect op de Roemeense economie

  De strenge Roemeense lockdown die op 25 maart 2020 inging, had een sterk negatief effect op de economie. Scholen en niet-essentiële winkels sloten hun deuren en er waren reisbeperkingen. Hoewel de regels vanaf mei versoepelden, kromp de Roemeense economie flink. De sterke afhankelijkheid van de handel met – en investeringen uit – West-Europese landen droeg hier ook aan bij.

  De automotive- en toerismesector lagen zo goed als stil tijdens de lockdown. De vraag naar diensten kelderde, waaronder transport, hotels en horeca. De OESO verwacht dat de Roemeense economie in 2020 met 8,6% krimpt, en dat zij zich in 2021 maar langzaam herstelt.

  Positieve effecten

  Aan de andere kant moedigt de crisis kortere aanleverketens aan. Hierbij verplaatsen bedrijven hun economische activiteiten misschien van Azië naar Oost-Europa. Dit kan buitenlandse investeringen aantrekken en banen creëren in Roemenië.

  Meer weten?

  Het beknopte rapport Romania Economic Snapshot (June 2020) op de website van de OESO beschrijft de invloed van het coronavirus op de Roemeense economie. Ook vindt u in dit rapport economische voorspellingen.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Roemenië

  Uitvoer vanuit Nederland naar Roemenië

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Elektrische apparaten € 316 miljoen 2020
  Medicinale en farmaceutische producten € 229 miljoen 2020
  Groenten en fruit € 189 miljoen 2020

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Roemenië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Roemenië.

  Voorlopige exportcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

  Belangrijkste invoerproducten uit Roemenië

  Invoer vanuit Roemenië naar Nederland

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Elektrische apparaten € 289 miljoen 2020
  Oliehoudende zaden en vruchten € 197 miljoen 2020
  Voertuigen voor wegvervoer € 140 miljoen 2020

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Roemenië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Roemenië naar Nederland.

  Voorlopige importcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

  Handelsinformatie via TradeMap

  Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties beheert deze website. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen. Bekijk het volledige overzicht van de handelsstromen naar en uit Roemenië van TradeMap.

  Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

  Overzicht handelscijfers

  Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

  Meer weten?

  Bent u benieuwd of er ook voor u kansen liggen op de Roemeense markt? Of wilt u sparren over uw exportplannen?

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?