Handel Nederland - Servië

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
5 januari 2021

Handel tussen Nederland en Servië kwam in 2018 voor het eerst boven de grens van € 750 miljoen uit. We voerden dat jaar ongeveer 2,5 keer meer uit dan dat we invoerden. In 2019 kwam de handel uit op bijna € 880 miljoen, waarbij we bijna 2 keer meer uitvoerden dan invoerden. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en Servië.

Wilt u meer weten over het land Servië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Servië.

Handelscijfers Nederland - Servië

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Servië

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 617 miljoen 2020
Totale invoer € 327 miljoen 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 290 miljoen (+) 2020

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Servië in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Recente economische ontwikkelingen

Servië herstelde zich volgens de Wereldbank goed na de coronapandemie. In 2021 had het land een economische groei van 7,4%. Door uitdagingen in de energiesector en inflatie, vertraagde die groei echter. Hierdoor komt de verwachte economische groei in 2022 uit op 3,2%. Naar verwachting van de Wereldbank zal de Servische economie rond 2024 weer op het groeiniveau zitten van voor de coronapandemie.

Meer weten?

Belangrijkste uitvoerproducten naar Servië

Uitvoer vanuit Nederland naar Servië

Productgroep Bedrag Jaartal
Voertuigen voor wegvervoer € 76 miljoen 2020
Medicinale en farmaceutische producten € 55 miljoen 2020
Groenten en fruit € 39 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Servië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Servië.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Servië

Invoer vanuit Servië naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Diverse machines € 124 miljoen 2020
Ander vervoermaterieel € 30 miljoen 2020
Groenten en fruit € 20 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Servië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Servië naar Nederland.

Voorlopige importcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen tussen Servië en Nederland bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meld handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Servische markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Servië? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?