Handel Nederland - Servië

Laatst gecontroleerd op:
12 september 2023
Gepubliceerd op:
8 april 2013

De handel tussen Nederland en Servië groeit sinds 2020 flink. Vooral de exportwaarde steeg hard; van € 704 miljoen in 2020 naar bijna € 1,3 miljard in 2022. Dat is nog hoger dan in de jaren voor corona. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en Servië.

Handelscijfers Nederland - Servië

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Servië

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 1,3 miljard 2022
Totale invoer € 360 miljoen 2022

In de databank Statline van het CBS vindt u de meest actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Servië (invoer en uitvoer). Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Recente economische ontwikkelingen

Servië herstelde zich volgens de Wereldbank goed na de coronapandemie. In 2021 groeide de economie met 7,4%. Door uitdagingen in de energiesector en inflatie, vertraagde die groei echter. Hierdoor kwam de economische groei in 2022 uit op 2,3%. De Wereldbank schat in dat de Servische economie rond 2024 weer op het groeiniveau zit van voor de coronapandemie.

Meer weten?

Belangrijkste uitvoerproducten naar Servië

Uitvoer vanuit Nederland naar Servië

Productgroep Bedrag Jaartal
Voertuigen voor wegvervoer € 72 miljoen 2022
Gespecialiseerde machines € 71 miljoen 2022
Elektrische apparaten € 71 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Servië.

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Servië

Invoer vanuit Servië naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Diverse machines € 69 miljoen 2022
Groenten en fruit € 27 miljoen 2022
Ander vervoermaterieel € 27 miljoen 2022De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Servië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Servië naar Nederland.

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de voorlopige cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen tussen Servië en Nederland bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Loopt u rond met exportplannen voor Servië? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?