Zakencultuur in Servië

Laatst gecontroleerd op:
8 januari 2024
Gepubliceerd op:
8 april 2019

Bij het zakendoen in Servië moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Belgrado draagt bij aan deze pagina.

Tips voor de zakencultuur in Servië

Check de voertaal

Het Servisch is de officiële taal van het land. Daarnaast zijn er delen van Servië waar Albanees, Hongaars, Roemeens en Bulgaars wordt gesproken. Zoek daarom uit in welke taal de gesprekspartner kan en wil communiceren. Veel Serviërs spreken bijvoorbeeld ook Engels of Duits. Het niveau kan wel sterk verschillen. Gebruik eventueel een tolk.

Let op de hiërarchie

Servische organisaties zijn vaak vrij hiërarchisch. Houd er dus rekening mee dat een gesprekspartner niet altijd zelfstandig beslissingen kan nemen. De hiërarchie is ook terug te vinden in de formele kledingstijl en de bureaucratie. Soms duren bepaalde zaken hierdoor misschien langer dan gewenst.

Bouw uw relatie op

Serviërs zijn vaak erg gastvrij. Zij waarderen het als een zakenpartner investeert in een persoonlijke relatie. Alleen via e-mail of telefoon contact houden is vaak niet genoeg. Zorg er dus voor dat er ook ruimte is voor persoonlijk contact.

Werk samen met plaatselijke experts

Iemand die de Servische regels goed kent, kan zakendoen in Servië een stuk soepeler laten verlopen. Zoek daarom een vertrouwde juridische of boekhoudkundige adviseur om te helpen bij het opzetten van een bedrijf in Servië. Zij kunnen ook helpen zakelijke belangen te beschermen.

Wees niet te gesloten

In hun omgang met zakenpartners zijn Serviërs vaak open en direct. Na een formele introductie gaan ze vaak over op een meer informele manier van communiceren. Houd hier rekening mee.

Geef geen even aantal bloemen

Serviërs houden van cadeautjes. Het kan geen kwaad om een presentje mee te nemen bij kennismaking of een speciale gelegenheid. Goede keuzes zijn een fles wijn of rakija, een doosje bonbons, of bloemen. Maar geef geen rozen of een even aantal bloemen. Het laatste is namelijk alleen gebruikelijk bij begrafenissen.

Schrik niet van stemverheffing

Serviërs hebben vaak een geanimeerde manier van doen en spreken. Schrik dus niet wanneer Servische zakenrelaties hun stem verheffen tijdens onderhandelingen. Dit is lang niet altijd een teken van boosheid of irritatie, maar meer onderdeel van de Servische gesprekscultuur.

Vermijd het onderwerp politiek

De Servische politieke geschiedenis is beladen. Het onderwerp komt soms ter sprake, maar het beste is om politiek en zakendoen gescheiden te houden.

Wilt u meer weten over de cultuur en omgangsvormen bij het zakendoen in Servië? Samen met de Nederlandse ambassade helpen we u verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?