Zakencultuur in Servië

Gepubliceerd op:
8 april 2019

Bij het zakendoen in Servië moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Belgrado draagt bij aan deze pagina.

Wilt u meer weten over de cultuur en omgangsvormen bij het zakendoen in Servië? Samen met de Nederlandse ambassade helpen we u verder.

Tips voor de zakencultuur in Servië

Check de voertaal

Het Servisch is de officiële taal van het land. Daarnaast zijn er delen van het land waar Albanees, Hongaars, Roemeens en Bulgaars wordt gesproken. Een groot deel van de bevolking spreekt Engels. Het niveau kan sterk verschillen. Gebruik eventueel een tolk bij het zakendoen. Communiceren in het Duits kan een alternatief zijn.

Let op de hiërarchie

Servische organisaties zijn vaak vrij hiërarchisch. Houd er dus rekening mee dat een gesprekspartner niet altijd autonoom beslissingen kan nemen. De hiërarchie is ook terug te vinden in de kledingstijl (formeel) en de bureaucratie. Soms duren bepaalde zaken hierdoor misschien langer dan gewenst.

Bouw uw relatie op

Serviërs zijn vaak erg gastvrij. Zij waarderen het als een zakenpartner investeert in een persoonlijke relatie. Alleen via e-mail of telefoon contact houden is vaak niet genoeg. Zorg er dus voor dat er ook ruimte is voor persoonlijk contact.

Bereid u voor

Serviërs zijn geen makkelijke onderhandelaars. Onderbouw daarom het eigen zakenaanbod goed en heb duidelijke argumenten klaarstaan.

Wees niet te gesloten

In hun omgang met zakenpartners zijn Serviërs vaak open en direct. Na een formele introductie gaan ze vaak over op een meer informele manier van communiceren. Houd hier rekening mee.

Geef geen even aantal bloemen

Serviërs houden van cadeautjes. Het kan geen kwaad om bij kennismaking of een gelegenheid een presentje mee te nemen. Goede keuzes zijn een fles wijn of rakija, een doosje bonbons of bloemen. Geef echter geen rozen of een even aantal bloemen. Het laatste is namelijk alleen gebruikelijk bij begrafenissen.

Schrik niet van stemverheffing

Serviërs hebben vaak een geanimeerde manier van doen en spreken. Schrik dus niet wanneer Servische zakenrelaties hun stem verheffen tijdens onderhandelingen. Dit is lang niet altijd een teken van boosheid of irritatie, maar meer onderdeel van de Servische gesprekscultuur.

Vermijd het onderwerp politiek

De Servische politieke geschiedenis is beladen. Het onderwerp komt soms ter sprake, maar het beste is om politiek en zakendoen gescheiden te houden.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?