Zakendoen in Sint-Maarten

Gepubliceerd op:
22 oktober 2019
Laatst gecontroleerd op:
20 maart 2023

Sint-Maarten staat vooral bekend als zonnige vakantiebestemming, maar dit Caribische eiland biedt ook zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers.

Inwoners Sint-Maarten

Sint Maarten bestaat uit een Nederlands en Frans deel. Het Nederlandse deel van Sint-Maarten is een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het heeft een oppervlakte van 34 km² en rond de 46.800 inwoners (2023). De hoofdstad is Philipsburg, de officiële munteenheid is de Nederlands- Antilliaanse gulden , maar er wordt ook veel betaald met de Amerikaanse dollar.

Het grootste gedeelte van de inwoners is te vinden rond de hoofdstad en de kust. De voertaal op het hele eiland is Engels. Ook wordt Frans, Nederlands, Spaans, Papiamento en Frans Patois gesproken.

Economie van Sint-Maarten

De economie van Sint-Maarten draait vooral op (Amerikaans) toerisme (85%). Naast het toerisme is de financiële sector belangrijk, omdat deze de toerismesector ondersteunt. Er is nauwelijks landbouw of visserij op Sint-Maarten. De meeste goederen moeten worden geïmporteerd. Ook energie komt van buiten Sint-Maarten. De economie groeide in 2022 met 5,1%.

Handel Nederland – Sint-Maarten

In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Sint-Maarten € 328 miljoen. Nederland importeerde dat jaar voor € 49,5 miljoen aan producten uit Sint-Maarten (bron: CBS).

Wederopbouw van Sint-Maarten

Op 6 september 2017 raasde orkaan Irma over het eiland. Zij veroorzaakte enorme schade aan wegen, communicatiemiddelen, elektriciteit en huizen. De Verenigde Naties schat dat 90% van de gebouwen tijdens de orkaan beschadigd of vernietigd is.

Ondersteuning van herstel

Om het herstel van Sint-Maarten te ondersteunen stelde Nederland € 550 miljoen beschikbaar. Daarvan is € 470 miljoen beschikbaar via het Sint-Maarten Recovery, Reconstruction and Resilience Trust Fund (SXM TF). De Wereldbank beheert dit fonds. Het trustfund biedt vooral ondersteuning aan: bereikbaarheid (essentiële infrastructuur), afval en 'good governance'.

In Sint-Maarten is het National Recovery and Program Bureau (NRPB) opgezet. De NRPB is verantwoordelijk voor de voorbereiding, coördinatie en uitvoering van projecten die worden gefinancierd uit het trustfonds. Aanbestedingen voor zowel producten als diensten worden door het NRBP gecoördineerd. Meer informatie over aanbestedingen is te vinden op de website van het NRBP. Ook op de website van de Wereldbank is veel (achtergrond)informatie te vinden over de lopende projecten en activiteiten.

Zakelijke kansen in Sint-Maarten

Omdat de economie van Sint-Maarten vooral op toerisme draait, liggen hier ook de meeste kansen voor ondernemers. Ook zijn er kansen op gebieden die gerelateerd zijn aan het toerisme:

 • luchtvaart, waaronder luchthavenstad (areotropolis) en luchtvaartopleidingsschool
 • onderwijs
 • agro en food
 • financiële diensten
 • logistiek en overslag
 • lichte productie
 • maritieme hulpdiensten en trainingsfaciliteiten
 • hernieuwbare energie
 • telecommunicatie, e-business en datacenters
 • nichetoerisme, zoals medisch toerisme en hybridecongrestoerisme
 • culinaire toeristische ontwikkelingen
 • creatieve industrie, waaronder filmcommissie
 • digitale nomaden en ingezetenen door investering

Kansen in de luchtvaartsector

Het Princess Juliana International Airport is het belangrijkste vliegveld van Sint-Maarten. Jaarlijks komen er 1,8 miljoen passagiers door de poorten. Het vliegveld functioneert als belangrijke hub voor reizigers van en naar Anguilla, Sint Barts, Saba en Sint Eustatius. Hier liggen kansen voor Nederlandse ondernemers. Niet alleen moet het vliegveld groeien om de hoeveelheid reizigers bij te kunnen benen, ook de omgeving rond het vliegveld waarin economische activiteiten plaatsvinden moet groeien.

Meer informatie over investeren in de luchtvaartsector vindt u op de investeringswebsite van Sint-Maarten.

Kansen in de onderwijssector

Om de kwaliteit van het toerisme hoog te houden is het belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in educatie op het gebied van toerisme, marketing, infrastructuur en gastronomie.

Meer informatie over investeren in de onderwijssector vindt u op de investeringswebsite van Sint-Maarten.

Kansen in de agro- en foodsector

Op Sint-Maarten is er nog nauwelijks sprake van landbouw of visserij. Maar met de komst van verschillende technologieën zijn er nu kansen op het gebied van Aquaponics en agroponics (duurzame ecosystemen voor voedselproductie, waarbij planten en vissen samen worden gekweekt).

Zakendoen in Sint-Maarten

Op de investeringswebsite van Sint-Maarten vindt u informatie over investeren, een bedrijf vestigen en kansrijke sectoren in Sint-Maarten.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Sint-Maarten mogelijk zijn.

Documenten, procedures en exportregels

Sint-Maarten is een aantrekkelijke bestemming omdat het een vrijhaven is. Dit betekent dat de goederen die door de haven gaan uitgezonderd zijn van belastingen. Alleen petroleumproducten (ULG en Diesel) zijn belast. Daarnaast is het aantrekkelijk om samenwerking te zoeken met een lokale partij. Wanneer u samenwerkt met een lokale partij is het vaak makkelijker om een werkvergunning te ontvangen.

Meer informatie over export en over exportregels vindt u bij:

Bent u burger van Sint-Maarten?

Woont en onderneemt u in Sint-Maarten? Kijk dan op de pagina Zakelijke steun Caribische delen voor beschikbare subsidies en regelingen.

Meer informatie over Sint-Maarten

Vragen over ondernemen in Sint-Maarten?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?