Zakendoen in Sri Lanka

Gepubliceerd op:
14 februari 2020
Laatst gecontroleerd op:
20 april 2023

Het parelvormige eiland Sri Lanka werd door de Perzen 'Serendip' genoemd: een toevallige, maar gelukkige ontdekking. Ondernemen in Sri Lanka kan ook voor u een ontdekkingstocht zijn. Hoe doet u er zaken? Welke kansen liggen er? En waar vindt u informatie over IMVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Sri Lanka.

Sri Lanka

Inwoners en maatschappij van Sri Lanka

Als u zaken wilt doen in Sri Lanka is het handig om de achtergrond van het land te kennen. Maar liefst 3 Europese landen koloniseerden Sri Lanka in de loop van de tijd: de Portugezen, de Nederlanders en de Britten. De aanwezigheid van Nederlandse overheersers liet onder meer sporen achter in de infrastructuur en het rechtssysteem. 

Nadat Sri Lanka in 1948 onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk maakte het een aantal onrustige perioden door. Een jarenlange burgeroorlog tussen Tamils en Singalezen eindigde in 2009. Na de burgeroorlog kende Sri Lanka een snelle economische groei. Maar in 2022 belandde het land door verschillende externe en interne redenen in een economische crisis.

In Sri Lanka wonen zo'n 21,9 miljoen mensen (2020). Het grootste deel van de bevolking is etnisch Singalees, andere etnische groepen zijn de Tamils en de Sri Lankaanse Moren. In de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Sri Lanka op de 73e plaats. Daarmee doet Sri Lanka het beter dan de meeste landen uit de regio.

Economie van Sri Lanka

Sri Lanka staat bekend om de export van (Ceylon)thee. Daarnaast zijn textiel, rubber en edelstenen belangrijke exportproducten. Ook diensten worden belangrijker, met name in de ICT outsourcing-sector. Verder draagt de toerismesector sterk bij aan de economie. De Sri Lankaanse overheid wil steeds meer richting een kenniseconomie en legt ook meer nadruk op export. Een voordeel is dat de inwoners van het eiland al relatief hoogopgeleid zijn.

Tot 2021 kende Sri Lanka een economische groei van gemiddeld 3% per jaar. Daarna stortte de economie in. Een nieuwe regering trad aan in juli 2022. Met hulp van het IMF probeert deze regering de hoge staatsschuld te herstructureren en structurele financiële en economische hervormingen door te voeren. Hiermee moeten toekomstige crises worden voorkomen.

De regering streeft naar duurzame, inclusieve economische groei en zet in op het verbeteren van het investerings- en bedrijfsklimaat en het tegengaan van corruptie. In de eerste maanden van 2023 stabiliseerde de economie en is er voor 2024 opnieuw hoop op economische groei.

Bekijk rapporten, nieuws en data over de Sri Lankaanse economie op de economische website van de Ceylon Chamber of Commerce.

Handel Nederland - Sri Lanka

Voor Nederland staat Sri Lanka op nummer 101 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2019). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Sri Lanka € 126,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Kameroen, Tanzania en de Dominicaanse Republiek.

Wilt u meer weten over het land Sri Lanka, zoals het bruto nationaal product, economische groei of demografische gegevens? Bekijk dan het factsheet over Sri Lanka.

Bekijk ook het rapport Handels- en Investeringscijfers Sri Lanka - Nederland hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Handelsrelatie EU - Sri Lanka

Sri Lanka valt onder het Algemeen Preferentieel Stelsel (GSP+) van de EU. Dit betekent dat veel producten tegen verlaagde invoerrechten of nultarieven geïmporteerd kunnen worden in de EU. Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor verlaagde invoerrechten? Raadpleeg dan de Access2Markets portal. Heeft u niet eerder met de Access2Markets portal gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan.

Wilt u gebruikmaken van verlaagde of afgeschafte invoerrechten? Zorg dan voor een attest van oorsprong opgesteld door een geregistreerde exporteur (REX). Lees hier meer over op de website van de Europese Commissie.

Zakelijke kansen in Sri Lanka

Maritieme sector

In Sri Lanka is de maritieme sector interessant. De strategische positie van het eiland zorgt ervoor dat de haven van Colombo de drukste haven van Zuid-Azië is. Uitbreidingen van de havens zorgen voor kansen in deze sector.

Infrastructuur

Daarnaast zet de regering in op infrastructuur. Een van de doelen hiervan is om Sri Lanka het commerciële centrum van de regio te maken. Mogelijkheden liggen onder meer in:

  • supplychain management
  • logistieke diensten
  • uitbreiding van wegen en vliegvelden
  • de bouw van distributiecentra en industrieterreinen
  • de introductie van buitenlandse merken
  • bouw van huizen en winkelcentra

ICT

Ook ICT is een belangrijke sector in Sri Lanka. Vooral de goede programmeurs die voor relatief lage lonen werken, maken het aantrekkelijk om een bedrijf te beginnen in Sri Lanka.

Landbouw

Sri Lanka heeft een lange geschiedenis als het gaat om landbouw. Niet alleen thee, rubber en kokosnoten, maar ook zuivel, pluimvee, visserij en tuinbouw spelen een grote rol. Nederlandse technologieën kunnen nuttig zijn voor innovatie in de Sri Lankaanse landbouw. Op de website Agroberichten buitenland vindt u meer informatie over de Sri Lankaanse landbouwsector en over de kansen voor Nederlandse ondernemers. Lees ook het onderstaande rapport over kansen in de tuinbouwsector van Sri Lanka. Het rapport is opgesteld in opdracht van de Nederlandse ambassade en Landbouwraad. 

Andere sectoren

Toerisme is 'booming business' in Sri Lanka. De omzet van deze sector stijgt al jaren enorm. Daarnaast is de productiesector, met name van rubber- en theeproducten en kleding, een motor achter de economie. Sri Lanka maakt verder veel onderdelen voor geavanceerde industrieën, zoals de autosector en de farmaceutische industrie.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over zakelijke kansen in Sri Lanka? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Sri Lanka. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Rapporten

De Nederlandse ambassade in Colombo bracht de gids 'Handbook on Doing Business in Sri Lanka' uit. In 2022 is hieraan een addendum over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (Responsible Business Conduct) toegevoegd.
Met dit Handbook kunt u zich voorbereiden op verantwoord zakendoen in Sri Lanka. U ontdekt verschillende sectoren waar kansen liggen en leest hoe u uw business case duurzaam en toekomstbestendig kunt maken.

Ondernemen in Sri Lanka

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Sri Lanka. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Sri Lanka staat op plaats 99 in de Ease of Doing Business 2020.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

U vindt onder meer zakenpartners en marktinformatie op de website voor zakendoen in Sri Lanka van de Ceylon Chamber of Commerce.

De website van de Board of Investment van Sri Lanka geeft u nuttige informatie bij het zakendoen in Sri Lanka en laat voordelen voor investeerders in het land zien.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Sri Lanka mogelijk zijn.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Exportregels in Sri Lanka

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Sri Lanka. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Sri Lanka is ondertekenaar van de ATA-conventie, dus u kunt gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Colombo staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website The Netherlands and You. Op Nederland Wereldwijd vindt u het reisadvies voor Sri Lanka.

Op de website Agroberichten buitenland vindt u informatie over de landbouwraad in New Delhi. Deze houdt zich ook bezig met Sri Linka.

Meer weten over Sri Lanka?

Vragen over ondernemen in Sri Lanka?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?