Zakencultuur in de Verenigde Staten

Laatst gecontroleerd op:
11 maart 2024
Gepubliceerd op:
12 december 2018

Wilt u zakendoen in de Verenigde Staten (VS)? Zorg er dan voor dat u op de hoogte bent van de bedrijfscultuur en gebruiken in de Verenigde Staten. Op deze pagina geven we u enkele praktische tips. De ambassade in Washington draagt bij aan deze pagina.

Wilt u meer weten over de zakencultuur en zakelijke omgangsvormen in de Verenigde Staten? Samen met de Nederlandse ambassade in de Verenigde Staten helpen we u verder.

Tips over de bedrijfscultuur in de Verenigde Staten

Spreek Engels

Spreek altijd Engels in Amerikaans gezelschap, ook als Nederlandse zakenpartners aanwezig zijn. De Verenigde Staten kent geen officiële taal. In sommige staten van de VS spreekt de bevolking ook Spaans.

Gebruik voornamen

Spreek duidelijke taal tijdens zakenbesprekingen. Amerikanen gebruiken sneller voornamen dan wij in Nederland gewend zijn. Amerikanen waarderen interesse in persoonlijke omstandigheden, maar komen ook graag snel 'to the point'.

Verkoop jezelf

Steek veel tijd in het opbouwen van een netwerk en laat jezelf zien op grote evenementen. Wees niet bescheiden over prestaties en werkervaring. Resultaten tellen in de zakencultuur in de VS. Geef aan wat je relevante werkervaring is en wie je referent is.

Pitch een zakenvoorstel

Geef een krachtige presentatie bij het onderbouwen van een zakenvoorstel. Amerikanen houden van feiten en statistieken. Het overhandigen van visitekaartjes aan iedereen aan tafel is bij de eerste ontmoeting een vereiste. Een snelle follow-up na de presentatie via e-mail is prima. Stuur gerust meerdere mails.

Wees bewust van de hiërarchie

Wees niet verrast als leidinggevenden beslissingen nemen zonder hun team te raadplegen. Net als in Nederland is er ruimte voor overleg en inspraak, maar uiteindelijk is het de baas die de beslissing neemt en verantwoordelijk is voor de beslissing.

Zorg voor juridische begeleiding

Probeer tijdens een vergadering tot een mondelinge overeenkomst te komen. Kijk daarbij wel uit met té snel zakendoen. De gesprekspartner kan heel formeel zijn bij het uitwerken van het contract. Het komt voor dat de rechter wordt ingeschakeld om de tegenpartij aan een afspraak te houden.

Spreek niet af in vrije tijd

Maak geen afspraken in de vrije tijd van een zakenrelatie. Amerikanen maken lange werkdagen en hebben vaak minder vakantiedagen dan Europeanen. Ze koesteren de weekenden.

Wees voorzichtig met grappen

Gebruik niet te snel humor in zakelijke bijeenkomsten. Humor is belangrijk voor veel Amerikanen, maar maak geen grappen over religie, politiek of ras. Gebruik ook niet te snel humor bij zakelijke bijeenkomsten.

Geef geen dure geschenken

Geef geen dure, al te opzichtige relatiegeschenken of alcoholische drank. In de Amerikaanse zakencultuur worden kleine relatiegeschenken wel gewaardeerd. Denk aan stroopwafels, kaas of chocolade.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?