Zakendoen in Trinidad & Tobago

Gepubliceerd op:
27 februari 2023
Laatst gecontroleerd op:
27 april 2023

Trinidad & Tobago is een eilandengroep in het Caribisch gebied, vlakbij de kust van Venezuela. Het bestaat uit 2 grote en verschillende kleinere eilanden. Trinidad staat vooral bekend om hun olie- en gaswinning. Daar staat tegenover dat voor Tobago het toerisme een belangrijke bron van inkomsten is. Maar hoe doet u zaken in Trinidad & Tobago? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg met zakendoen in Trinidad & Tobago.

Skyline of Port of Spain, Trinidad & Tobago

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Trinidad & Tobago? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's helpen wij u om van uw export naar Trinidad & Tobago een succes te maken.

Inwoners en maatschappij

De Republiek Trinidad & Tobago bestaat uit de 2 hoofdeilanden  Trinidad en Tobago, en een aantal kleinere eilanden. De eilandengroep ligt voor de kust van Venezuela en Guyana.

De Spanjaarden koloniseerden de eilanden in 1592. De Britten veroverden het van de Spanjaarden in 1797. In de 17e en 18e eeuw verbouwde men er tabak en cacao. Later stapten de Britten over naar het verbouwen van suiker.

Sinds 1889 vormen Trinidad & Tobago een natie. De eilandengroep werd in 1962 onafhankelijk.

Naast de originele Indiaanse bewoners, bestaat de bevolking uit nazaten van Afrikaanse slaven en Indiase gastarbeiders. Daarnaast zijn er ook afstammelingen van gastarbeiders uit het Midden-Oosten, Europa en China. De officiële taal is Engels, al spreken de mensen op straat vaker het Creoolse Trinidad-Engels.

Economie van Trinidad & Tobago

De agrarische sector speelt al lang geen rol van betekenis meer in de economie van Trinidad en Tobago. Nu domineert de olie- en gasindustrie de economie. De veranderende energiemarkt heeft een sterke invloed op de economische groei van de eilanden. De toeristische- en maaksector zijn ook belangrijk voor de economie. Op Tobago is de toeristische sector het grootst. De overheid privatiseerde veel staatsbedrijven in de jaren tachtig en negentig.

Al sinds het begin van de 20e eeuw, wordt er actief geboord naar olie en gas. Zowel onshore en offshore. De export van vloeibaar gas draagt flink bij aan de economie.

Daarnaast wil de overheid zich ook richten op de dienstensector, in het bijzonder de toeristische sector. Vooral Tobago en het noordwesten van Trinidad trekken elk jaar veel toeristen aan, vooral tijdens het carnavalsseizoen.

Ook doet de overheid er veel aan om meer pleziervaartuigen te faciliteren. Bijvoorbeeld door het uitbreiden van het aantal havens en de servicesector eromheen.

Andere sectoren waar de overheid van Trinidad & Tobago zich op richt:

 • ICT
 • Logistiek
 • Maritiem
 • Industrieel vastgoed
 • Verwerking agrarische producten

Informatie over deze sectoren (Engelstalig) vindt u op de site van Trinidad & Tobago Invest.

Handel Nederland - Trinidad & Tobago

Voor Nederland staat Trinidad & Tobago op nummer 133 als het gaat om de landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2021). In 2021 was de export van Nederlandse goederen naar Trinidad & Tobago € 51,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Guyana en Sierra Leone.

Wilt u meer weten over het land Trinidad & Tobago, zoals het bruto nationaal product, economische groei of demografische gegevens? Bekijk dan ons factsheet over Trinidad & Tobago.

Handelsrelatie EU - Trinidad & Tobago

Trinidad & Tobago valt onder het 'Cariforum' akkoord van de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Zakelijke kansen in Trinidad & Tobago

Op de websites van de Wereldbank en de Inter American Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Trinidad & Tobago.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over zakendoen in Trinidad & Tobago? Of bent u op zoek naar zakenpartners in dat land? Neem dan contact op met onze regio-experts. Zij vertellen u meer over de sectoren en helpen u met informatie over de lokale wet- en regelgeving.

  Zakendoen in Trinidad & Tobago

  Ease of Doing Business

  Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Trinidad & Tobago. In het onderdeel 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen.

  Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

  Hulp bij financiering nodig?

  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u helpen.

  Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er mogelijk zijn voor Trinidad & Tobago.

  Exportregels voor Trinidad & Tobago

  Access2Markets

  De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Trinidad & Tobago. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

  Documenten en procedures

  De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

  Tijdelijke invoer

  Trinidad & Tobago is geen ondertekenaar van de ATA-conventie. U kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet bij tijdelijke invoer.

  Export strategische goederen

  Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen. Oftewel, goederen die ook militair gebruikt kunnen worden.

  Hulp van de ambassade

  De Nederlandse ambassade in Port of Spain staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers kennen de lokale markt, zien kansen en geven praktische tips. Ook openen zij deuren die voor anderen gesloten blijven.

  Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze hindernissen weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Trinidad & Tobago.

  Meer weten over Trinidad & Tobago?

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?