Marketing Zuid-Korea

Gepubliceerd op:
5 januari 2012
Laatst gecontroleerd op:
3 augustus 2020

Binnen Azië is Zuid-Korea één van de landen waar we het meeste naar exporteren. De Zuid-Koreaanse economie is de afgelopen vijftig jaar razendsnel gegroeid. De consument heeft dan ook relatief veel te besteden. Deze veelbelovende markt betreden vraagt om een goede voorbereiding.

Hoe bereikt u de Zuid-Koreaanse consument en zet u uw product in de markt? Wij helpen u alvast op weg met enkele tips.

Producten verkopen in Zuid-Korea: wat willen consumenten?

Zuid-Koreaanse consumenten kopen niet meer automatisch Koreaanse producten. Ze hebben steeds meer oog voor buitenlandse merken. Dat is een goede opstap voor u als Nederlandse ondernemer. Let u verder op de volgende kenmerken van de Zuid-Koreaanse consument:

Behoefte aan kwaliteit

De economie in Zuid-Korea draait goed, waardoor consumenten meer te besteden hebben. Koreanen zijn merkbewust en betalen graag extra voor producten van hoge kwaliteit.

Behoefte aan goede service

Koreanen willen goed geïnformeerd zijn over hun product. Zo doen ze vaak onderzoek online voor ze een product kopen. Ook hebben ze behoefte aan een goede after-salesservice. Het is dus belangrijk dat u goed bereikbaar bent voor de consument.

Welke verkoopkanalen kunt u inzetten voor uw product?

In Zuid-Korea kunt u uw producten op verschillende manieren verkopen. De detailhandel is nog altijd erg belangrijk. Nergens in Azië is online winkelen zo populair als in Korea.

Detailhandel

Zuid-Koreanen kopen het liefst bij supermarkten of hypermarkten. Ook zijn er veel zogenaamde ‘convenience stores’. Deze hebben ruime openingstijden, maar een kleiner aanbod en hogere prijzen. De traditionele straatverkopers en marktkraampjes bestaan nog, maar trekken minder consumenten.

Webwinkels

Zuid-Korea staat wereldwijd in de top 10 van landen met de grootste e-commercemarkt. De omzet van deze markt stijgt nog ieder jaar enorm. Driekwart van de Koreanen onder de 50 jaar shopt online. Consumenten shoppen vooral online om het gemak en de prijs-kwaliteitsverhouding. Het meest wordt uitgegeven aan reizen, kleding en elektronica.

Marketing: verover de Zuid-Koreaanse markt

U kunt relatief eenvoudig toegang krijgen tot de Koreaanse reclamemarkt via internationale reclamebureaus. Deze zijn goed vertegenwoordigd in Zuid-Korea. Hieronder leest u welke kanalen u kunt inzetten.

Internet

Zo goed als alle Zuid-Koreanen gebruiken internet. Ze gebruiken vaak meer dan 3 uur per dag mobiel internet. Sociale media en internet zijn dus cruciaal bij het in de markt zetten van uw product. De meest populaire sites zijn YouTube, Google, Facebook en de Koreaanse platforms Naver en Daum. Het sociale medium Naver Band heeft meer gebruikers dan Facebook en Instagram in Zuid-Korea.

Radio en televisie

Televisie in Zuid-Korea bereikt nog steeds meer dan 15 miljoen huishoudens. Een gemiddelde Koreaan kijkt zo’n 3 uur tv. Ook luistert een Zuid-Koreaan dagelijks tussen een half uur en een uur naar de radio. De belangrijkste netwerken voor radio en tv zijn KBS I en KBS II van de overheid en de commerciële zenders MBC en SBS.

Tijdschriften en dagbladen

Met reclame via kranten bereikt u een derde van de consumenten in Zuid-Korea. Populaire kranten zijn The Chosun Ilbo, Donga en The Korea Times. Wilt u een specifieke doelgroep bereiken, adverteer dan in een tijdschrift. Een kwart van de Koreanen leest maandelijks een tijdschrift. Een overzicht van dagbladen en andere media vindt u op het mediaprofiel van Zuid-Korea van de BBC.

Wilt u meer weten over producten verkopen en marketing in Zuid-Korea? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Hoe kan RVO.nl u helpen?

Heeft u specifieke vragen over marketing in Zuid-Korea? Of loopt u rond met andere vragen rondom uw exportplannen? RVO.nl is er om u als internationale ondernemer te helpen.

Cultuurverschillen

U kunt een marketingstrategie die succesvol is in Nederland niet zomaar gebruiken in Zuid-Korea. Er zijn verschillen in cultuur, voorkeuren en smaak. Schakel een bureau met een goede reputatie in. Zelfs als u de taal begrijpt kunt u snel de plank misslaan in Zuid-Korea. Neem contact met ons op voor advies rondom marketing in Zuid-Korea.

Meer informatie

  • Een goed marketingplan kan u helpen om succesvol zaken te doen in Zuid-Korea. Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer informatie over het maken van een exportmarketingplan.
  • De Korea Broadcast Advertising Corporation (KOBACO) verkoopt reclametijd op de verschillende media. U registreert zich bij deze overheidsinstantie als u wilt adverteren.

De data van bovenstaande teksten komt deels van Statista.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?