Energie-investeringsaftrek voor ondernemers aanvragen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers

27-10-2021

Investeert u als bedrijf in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Voor uw investering kunt u dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Voor 2021 is er een budget van € 149 miljoen.

De regeling levert u gemiddeld 11% voordeel op. Naast de EIA heeft u bovendien ook de gebruikelijke afschrijving voor uw energie-investeringen en een lagere energierekening.

Energielijst

De Energielijst is een belangrijk onderdeel van de regeling EIA. Belangrijk is dat uw investering voldoet aan de omschrijving onder één van de codes die op de Energielijst staan.

Ga dit na met behulp van de brochure (pdf) of met de online zoektool waarmee u snel kunt zoeken op bijvoorbeeld code, techniek en branche of ander trefwoord. Op de Energielijst staan:

  • duidelijk omschreven investeringen (specifieke code), en
  • maatwerkinvesteringen die een forse energiebesparing opleveren en binnen een bepaalde tijd zijn terugverdiend (generieke code).
Meer algemene informatie over de Energielijst.

Voorwaarden

Zoals al genoemd is een belangrijke voorwaarde dat uw energiezuinige investering past onder een code op de Energielijst. Wilt u EIA aanvragen? Let dan ook op de andere voorwaarden.

Aanvragen

Afhankelijk van het soort kosten gelden voor uw EIA-aanvraag verschillende termijnen. Wat die termijnen zijn en hoe u de aanvraag doet, leest u op de aanvraagprocespagina. 

U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig.

Bekijk het aanvraagproces

Uw aanvraag direct regelen

Na uw aanvraag

Binnen enkele uren nadat u het aanvraagformulier heeft verzonden, ontvangt u per e-mail een ontvangstbevestiging met een referentienummer.

Wilt u online meer bekijken over bijvoorbeeld ontvangst, registratie, controle, beslissing en bijhorende correspondentie van uw aanvraag? En eventueel ook digitaal reageren op een aanvraag? Ga dan naar uw aanvraag en lees ook meer over de functies onder 'Mijn aanvragen' binnen dit aanvraagportaal.Naar uw aanvraag

Bekijk ook hoe het na uw aanvraag verdergaat

Veelgestelde vragen

Nog vragen over de EIA? Bekijk eerst onze antwoorden op de veelgestelde vragen.

EIA in de praktijk

Wilt u weten wie er eerder gebruik maakten van de EIA? Lees dan een selectie van praktijkverhalen van ondernemers die u voorgingen.

Jaarcijfers EIA 2020

De jaarcijfers van de EIA 2020 (jaarbericht) en de jaren daarvoor vindt u via de pagina Jaarcijfers EIA.

Meer weten?

Your Europe

Deze pagina is onderdeel van Your Europe, een EU-kwaliteitsnetwerk.
Laat Your Europe weten wat u denkt van deze pagina.

Geef uw feedback

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.