Energie-investeringsaftrek voor ondernemers aanvragen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers

17-06-2021

Investeert u als bedrijf in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Voor uw investering kunt u dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Voor 2021 is er een budget van € 149 miljoen.

De regeling levert u gemiddeld 11% voordeel op. Naast de EIA heeft u bovendien ook de gebruikelijke afschrijving voor uw energie-investeringen en een lagere energierekening.

Energielijst

De Energielijst is een belangrijk onderdeel van de regeling EIA. Belangrijk is dat uw investering voldoet aan de omschrijving onder één van de codes die op de Energielijst staan.

Ga dit na met behulp van de brochures (pdf) of met de online zoektool waarmee u snel kunt zoeken op bijvoorbeeld code, techniek en branche of ander trefwoord. Op de Energielijst staan:

  • duidelijk omschreven investeringen (specifieke code), en
  • maatwerkinvesteringen die een forse energiebesparing opleveren en binnen een bepaalde tijd zijn terugverdiend (generieke code).
Meer algemene informatie over de Energielijst.

Voorwaarden

Zoals al genoemd is een belangrijke voorwaarde dat uw energiezuinige investering past onder een code op de Energielijst. Wilt u EIA aanvragen? Let dan ook op de andere voorwaarden.

Aanvragen

Afhankelijk van het soort kosten gelden voor uw EIA-aanvraag verschillende termijnen. Wat die termijnen zijn en hoe u de aanvraag doet, leest u op de aanvraagprocespagina. De EIA vraagt u aan met eHerkenning.

Betrouwbaarheidsniveau eHerkenning gaat omhoog

Vanaf 1 juli 2021 heeft u hiervoor eHerkenning met minimaal betrouwbaarheidsniveau 2+ met machtiging 'RVO diensten' nodig om in te loggen voor de EIA. Heeft u een eHerkenningsmiddel met een lager betrouwbaarheidsniveau of niet de juiste machtiging? Dan moet u uw eHerkenning aanpassen naar een hoger betrouwbaarheidsniveau en de juiste machtiging aanvragen. Houd rekening met een aanschaftijd van ongeveer 1 tot 5 werkdagen.

Twijfelt u over welk niveau en welke machtiging(en) u heeft? Neem dan contact op met de leverancier van uw eHerkenningsmiddel of met de machtigingenbeheerder in uw organisatie. Als uw organisatie een beheermodule heeft, is aanpassing van de machtiging direct mogelijk.

Nog geen eHerkenning? Regel dan alvast een eHerkenningsmiddel met niveau 2+ met machtiging RVO diensten. eHerkenning vraagt u aan voor minimaal een jaar. Daarom adviseren wij u meteen dit niveau en deze machtiging aan te schaffen.

Bekijk het aanvraagproces

Uw aanvraag direct regelen

Na uw aanvraag

Binnen enkele uren nadat u het aanvraagformulier heeft verzonden, ontvangt u per e-mail een ontvangstbevestiging met een referentienummer. Meer weten over wat u na uw aanvraag kunt verwachten over bijvoorbeeld ontvangst en registratie, controle, beslissing en bijhorende correspondentie?

Naar uw aanvraag

Bekijk ook hoe het na uw aanvraag verdergaat

Veelgestelde vragen

Nog vragen over de EIA? Bekijk eerst onze antwoorden op de veelgestelde vragen.

EIA in de praktijk

Wilt u weten wie er eerder gebruik maakten van de EIA? Lees dan een selectie van praktijkverhalen van ondernemers die u voorgingen.

Jaarcijfers EIA 2020

De jaarcijfers van de EIA 2020 (jaarbericht) en de jaren daarvoor vindt u via de pagina Jaarcijfers EIA.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.