Gesloten voor aanvragen

Achtergrond ERA-NET

Laatst gecontroleerd op:
10 december 2018
Gepubliceerd op:
13 februari 2018

Hoe ontstaat een ERA-NET?

Het idee voor het oprichten van een European Research Area Network (ERA-NET) kan ontstaan in Europese overleg- en adviesfora zoals de Joint Programming Initiatieven (JPI’s).
Dit kan leiden tot een advies aan de Europese Commissie om op een specifiek thema binnen Horizon 2020 een ERA-NET in te richten.

Ieder ERA-NET heeft zijn eigen focus, bijvoorbeeld biotechnologie, katalyse of ICT. Een ERA-NET kan ook specifiek gericht zijn op de samenwerking tussen EU-lidstaten en één land.

Activiteiten ontplooien

Binnen een ERA-NET kunnen de deelnemende nationale onderzoeksorganisaties en onderzoekfinanciers uit de lidstaten verschillende activiteiten ontplooien. Een oproep voor onderzoeksprojecten (call) is meestal de hoofdactiviteit van het ERA-NET. Daarnaast kan een ERA-NET aanvullende activiteiten ontplooien. Het kan dan gaan om een tweede oproep, maar bijvoorbeeld ook om het organiseren van workshops.

Financiering

De deelnemende onderzoekfinanciers aan een ERA-NET zorgen samen voor de financiering van de projecten binnen een call. Deze organisaties reserveren voor iedere call een budget waaruit financiering volgt voor de ‘eigen nationale onderzoekers’ in de gehonoreerde projecten.

Onder Horizon 2020 is ERA-NET ‘Cofund’ geïntroduceerd. Dit is gericht op het uitbrengen en implementeren van één substantiële call. Er is aanvullende financiering van de Europese Commissie bovenop het call budget dat de deelnemende organisaties bij elkaar brengen. In het Horizon werkprogramma staan de ERA-NETten waarvoor de Europese Commissie geld beschikbaar stelt.

Vragen over ERA-NET?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?