Samenwerken voor kansen in opkomende markten

Gepubliceerd op:
24 april 2023
Laatst gecontroleerd op:
29 november 2023

In 14 opkomende markten in Afrika, Azië en Zuid-Amerika, slaan de Nederlandse overheid en ondernemers de handen ineen om met elkaar kansen te verzilveren. Én om oplossingen te bieden voor uitdagingen in vergroening en digitalisering. Dat zijn de combitracks. Donderdag 20 april 2023 vond de aftrap plaats van de samenwerking met krachtenbundelaars uit het Nederlandse bedrijfsleven.

Wat zijn de combitracks?

De Nederlandse overheid start in 14 landen een gecombineerde aanpak om handel, investeringen en ontwikkeling te bevorderen.

Die aanpak levert een win-winsituatie op. Aan de ene kant wordt de export- en investeringspositie van Nederlandse ondernemers versterkt. Aan de andere kant wordt geïnvesteerd in oplossingen voor lokale uitdagingen en lokale economische ontwikkeling. Dit draagt ook bij aan het creëren van waardig werk in deze landen.

Vergroening en digitalisering

Met de combitracks wil de Nederlandse overheid bijdragen aan vergroening en digitalisering van lokale economieën. Ook wil de overheid kansen creëren voor de Nederlandse ondernemers die hiervoor oplossingen bieden.

Abel Neering is coördinator van het combitracks-programma bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens hem hebben de combitracks een meerwaarde, bovenop of naast de regelingen die RVO nu al uitvoert in deze 14 landen. Eerder hadden ontwikkelingssamenwerking en handelsbevordering aparte doelstellingen. In de 14 landen worden die doelen gecombineerd. En dat levert verschillende voordelen op:

  • De combitracks richten zich op een specifieke sector en uitdaging in het land. Hierdoor kunnen subsidies en regelingen meer gefocust en samen met elkaar worden ingezet binnen een combitrack. Dat versterkt de inzet en is er meer impact;
  • De input van het Nederlands bedrijfsleven is belangrijk om te bepalen:
    • waar de kansen en uitdagingen liggen;
    • hoe de Nederlandse overheid hen kan helpen bij het gebruikmaken van deze kansen;
  • Met ondernemers en andere (lokale) partners wordt gezorgd voor betere randvoorwaarden. 

Terugblik Tuinbouw van de toekomst in opkomende markten op 2 november

Ondernemers en overheidsexperts bespraken op 2 november in Vijfhuizen de kansen in de tuinbouwsector van de toekomst in opkomende markten. Uit de grote opkomst bleek dat er veel interesse was in dit onderwerp bij ondernemers.

Ondernemers en experts kregen eerst van programma-coördinator Abel Neering uitleg over de meerjarige sectoraanpak in opkomende markten. Die is gericht op handel, investeringen, economische ontwikkeling en vergroening. 

Daarna konden de bezoekers 3 workshops volgen: Low- en midtech oplossingen in opkomende markten, Kansen voor agro-ecologische tuinbouw, en Farm of the Future (bundelen van kennis, technologie en promotie).

Dit evenement richtte zich op tuinbouw omdat 10 van de 20 'combitracks' gericht zijn op tuinbouw. Combitracks helpen bij het verbeteren van de export- en investeringspositie van Nederlandse ondernemers in bepaalde markten. Nederlandse bedrijven dragen zo bij aan tuinbouwsectoren die zich voorbereiden op klimaatverandering. En ze bevorderen bovendien de lokale economische ontwikkeling in deze landen.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de Nederlandse ambassades en Invest International voeren de combitracks uit in samenwerking met het bedrijfsleven en andere (lokale) partners. 

Wilt u meedoen aan de combitracks?

In bijna alle 14 landen is gestart met de opzet van combitracks. Bent u ondernemer en ziet u zakelijke kansen voor uw bedrijf? Bekijk de lijst met beschikbare combitracks

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?