Nigeria: ontdek uw kansen in de duurzame tuinbouw
De combitrack Horti Nigeria wil de relatie tussen Nederland en Nigeria versterken op het gebied van duurzame tuinbouw en aardappelteelt. Het doel is om het onbenut potentieel van de Nigeriaanse landbouw te ontdekken. Hier liggen grote kansen voor Nederlandse ondernemers. Bekijk welke kansen er voor u liggen in de tuinbouwsector van Nigeria.
Uitdagingen in de Nigeriaanse tuinbouwsector
Met ruim 227,7 miljoen inwoners (2024) heeft Nigeria een grote taak om de eigen bevolking te voeden. Momenteel kan de Nigeriaanse land- en tuinbouwsector daar nog niet in voorzien. Nigeria importeert voor bijna US$ 9 miljard aan voedingsmiddelen (bron: FAO, pagina 229). Denk dan aan granen, vis, suiker, honing, zuivelproducten, dranken, fruit en groenten.
Op dit moment blijft de tuinbouwsector onderbenut en is de landbouwproductiviteit ook nog niet op het niveau waar het kan zijn. Daarnaast is de waardeketen nog niet voldoende op elkaar ingespeeld en blijft de werkgelegenheid achter bij de mogelijkheden. Met name als het gaat om de kans op werk voor jongeren en vrouwen.

In Nigeria liggen er ook uitdagingen op het gebied van toegang tot input, infrastructuur, markttoegang, toegang tot financiering, plagen- en ziektebeheer en technische kennis. Tel daarbij op dat het land niet overal even veilig is.
Kansen voor Nederlandse bedrijven
Genoeg uitdagingen, maar de ontwikkeling van tuinbouw biedt Nigeria ook grote kansen. Het maakt op termijn belangrijke veranderingen mogelijk in de hele landbouwsector, het verbetert de levensomstandigheden en vergroot de voedsel- en voedingszekerheid van de Nigerianen. De tuinbouw is momenteel de snelstgroeiende subsector in het land.
De sector heeft een groot onbenut potentieel, vooral in de productiegebieden in het noorden en het zuidwesten. Als de sector zich ontwikkelt, kan Nigeria op termijn voldoen aan de toenemende binnenlandse vraag. En mogelijk zelfs gaan exporteren. Dat levert ook veel werkgelegenheid en ondernemingskansen op, vooral voor jongeren en vrouwen.
Voor Nederlandse tuinbouwondernemers is het nu een goed moment om hierbij aan te sluiten. Met hun kennis en technologie kan de tuinbouwsector in Nigeria een centrale rol spelen in de agrarische (en economische) ontwikkeling van het land.

Voor Nederlandse agrobedrijven zijn er veel marktkansen in de bedekte tuinbouw en aardappelensector van Nigeria. Dat geldt vooral voor de regio's Southwest en het noorden van Nigeria.
De regio Southwest
De regio Southwest omvat 6 staten: Ekiti, Ondo, Oyo, Ogun, Osun en Lagos State. In deze regio bevinden zich 2 economisch belangrijke steden voor Nigeria: Lagos (15 miljoen inwoners) en Ibadan (3,5 miljoen). Lagos heeft de functie van landbouwhub in Nigeria.
Southwest heeft een groot landbouwpotentieel. Er zijn diverse vruchtbare gronden en overvloedige natuurlijke hulpbronnen. Daarnaast liggen er veel kansen voor het hele jaar door produceren van groenten via bedekte teelt. Boeren in deze regio staan open voor innovatie, en dat kan helpen met een bloeiende markt voor zaden van hoge kwaliteit en andere landbouwontwikkelingen.
Kansrijke gewassen in deze regio zijn tomaten, paprika, okra, komkommer, aubergine, jutebladeren, amarant en spinazie.
De noordelijke staten: Kano, Kaduna en het Jos Plateau
In de noordelijker regio's Kano en Kaduna is groenteteelt (buitenteelt en bedekte teelt) kansrijk. Het Jos Plateau staat juist bekend om aardappelteelt.
Interesse voor Nederlandse producten en diensten
De Nigeriaanse tuinbouwsector heeft veel belangstelling voor Nederlandse producten en diensten, zoals:
- inputs (groentezaden, aardappelen-pootgoed en meststoffen);
- kastechnologie;
- voedselverwerking (apparaten om voedsel te verwerken, te verpakken of te etiketteren);
- agrologistiek (bijvoorbeeld voor vervoer, behandeling, opslag en klimaatbeheersing);
- klimaatslimme landbouw (bijvoorbeeld met zonne-energie);
- diensten (zoals teeltvoorlichting en digitalisering).

Doelen van de combitrack
Kort gezegd zijn dit de doelen voor de toekomst:
- Verbeterde voedselzekerheid en voeding
Tuinbouw bevordert de productie, pakt ondervoeding aan en verbetert de voedselzekerheid. Dat is belangrijk omdat de bevolking van Nigeria snel groeit. We streven ernaar om het hele jaar door groenten te produceren van goede kwaliteit. - Meer kennis bij boeren en betere samenwerking in de keten, om zo het nu nog onbenutte potentieel van de Nigeriaanse landbouw te ontdekken
Denk aan het trainen van boeren, bevorderen van investeringen in productie (grond en kassen) en in infrastructuur voor de toeleveringsketen (irrigatie, waterpompen, (koel)opslag). - Economische voordelen
Tuinbouwgewassen kunnen boeren een aanzienlijk inkomen opleveren, zelfs op kleinere stukken land. Dit creëert banen in plattelandsgebieden, geeft vrouwen meer mogelijkheden via kansen in de verwerking en bloementeelt, en draagt bij aan de Nigeriaanse economie. - Exportpotentieel
Nigeria heeft het potentieel om een belangrijke exporteur van tuinbouwproducten te worden. Met de juiste infrastructuur en aanpassingen in de waardeketen kunnen Nigerianen hoogwaardig fruit, groenten en bloemen exporteren, wat een positief effect zal hebben op de economie. - Milieuvoordelen
Tuinbouw kan duurzaam landgebruik bevorderen door minder geschikte gronden te benutten en praktijken aan te moedigen die natuurlijke hulpbronnen behouden. Het kan ook een rol spelen bij het verfraaien van gemeenschappen.
Welke kansen biedt de combitrack Horti Nigeria u?
De combitrack Horti Nigeria zoekt vooral ondernemers die sterk zijn in oplossingen voor de midtech-openteelt en bedekte tuinbouw, zaden en duurzame energieoplossingen.
Deze combitrack biedt ondernemers:
- (meerjarig) gezamenlijk optrekken met andere ondernemers, ambassade, kennisinstellingen en RVO bij tuinbouwkansen in Nigeria.
- het gebruik van een strategie voor ontwikkeling van de tuinbouwsector in Nigeria;
- een rapport met concrete aanbevelingen op het gebied van marktoegang in Nigeria.
Benieuwd hoe de combitracks werken? Bekijk de video!
Stel je voor. Je hebt een bedrijf in Nederland en biedt een mooie oplossing voor een maatschappelijke uitdaging.
Ondernemen met impact opent deuren naar opkomende markten.
Van Egypte tot Zuid-Afrika.
Van Colombia tot Bangladesh.
Maar in welke landen kun je het beste het verschil maken
In 14 opkomende markten is er grote vraag naar jouw technologie.
Die kan bijdragen aan oplossingen voor uitdagingen in die landen.
Zoals zuinig waterbeheer in de landbouw in Egypte,
circulair afval verwerken in India,
innovatieve gezondheidszorg in Kenia of off-grid zonne-energie in Nigeria.
Je doet het niet alleen.
Buitenlandse Zaken en de ambassades, LVVN, Invest International en RVO werken aan meer dan 20 combitracks, om jou en andere ondernemers deze kansen te laten pakken.
Met de combitracks werken we meerdere jaren samen aan de ontwikkeling van een sector.
Dat doen we met behulp van verschillende overheidsregelingen.
Waar mogelijk halen we drempels voor je weg, bijvoorbeeld door te investeren in de juiste opleiding voor lokaal personeel.
Werken we samen met lokale netwerken, bedrijven en kennisinstellingen.
En maken we van jouw internationale ambities een blijvend succes.
Het resultaat?
Nieuwe markten voor jouw bedrijf, duurzame impact voor lokale belanghebbenden, én economische groei.
Zo wordt jouw succes ook het succes van anderen.
Interesse in deze combitrack?
Onze adviseurs gaan graag met u in gesprek. Bespreek uw mogelijkheden!

- Ministerie van Buitenlandse Zaken