India: ontdek uw kansen in de bedekte tuinbouw
De Indiase tuinbouwsector biedt zakelijke kansen. Doet u al langer zaken in India? Of bent u een innovatieve ondernemer en wilt u uw eerste exportstappen maken? In beide gevallen kan uw expertise bijdragen aan het verduurzamen van de Indiase tuinbouw.
Uitdagingen in de tuinbouwsector van India
India heeft een van de snelstgroeiende economieën ter wereld. De bevolking in India neemt toe en de welvaart stijgt. Daarmee groeit onder Indiërs ook de vraag naar lokaal geteelde groente en fruit van goede kwaliteit. Het land is nu al de op een na grootste tuinbouwproducent ter wereld. Maar de Indiase overheid kijkt verder en wil zelfs de grootste voedselproducent van de wereld worden.
Grote verschillen
Het huidige landbouwsysteem in India is, net als het land zelf, zeer omvangrijk en gevarieerd. De tuinbouwsector ontwikkelt zich snel, maar er is nog veel ruimte voor verbetering. De verschillen tussen grote tuinbouwbedrijven (hightech), middelgrote tuinbouwbedrijven (midtech) en kleine boeren (lowtech) zijn vaak groot. De grote bedrijven hebben ruimte voor investeringen in bijvoorbeeld moderne glastuinbouw. Maar voor veel middelgrote bedrijven en kleine boeren zijn de middelen een stuk beperkter.
In de traditionele teelt wordt nog veel gebruikgemaakt van plastic, pesticiden, vervuild water en fossiele brandstoffen. Daarnaast heeft het land te maken met aanhoudende droogte en waterschaarste. Dat zorgt er te vaak voor dat de opbrengsten laag en onvoldoende van kwaliteit zijn. Ook heeft lang niet iedereen toegang tot bijvoorbeeld kwaliteitszaden en beplantingsmateriaal. En er is een gebrek aan specifiek geschoold personeel.

Kansen voor Nederlandse bedrijven
Er liggen kansen voor slimme en betaalbare oplossingen en technologieën die makkelijk toe te passen zijn in de Indiase markt. Bijvoorbeeld op het gebied van:
- bedekte tuinbouw, zodat de opbrengsten toenemen en de kwaliteit verbetert;
- betere en klimaatadaptieve zaden, om opbrengsten te verhogen;
- energie-, pesticide- en waterbesparende middelen;
- systemen voor ventilatie en controle van temperatuur in kassen;
- opvang en opslag van regenwater;
- scholing en training van arbeidskrachten.
"De Indiase tuinbouwsector heeft behoefte aan slimme en betaalbare oplossingen die bijdragen aan betere oogsten en kwalitatief goede producten. Ook moeten ze makkelijk zijn toe te passen op de lokale situatie."
Doelen van de combitrack
India zet in op een overgang naar duurzame landbouw. Het land wil op een verantwoorde manier groente en fruit telen en daarmee voedselverliezen en klimaatuitdagingen tegengaan. Een transformatie naar bedekte tuinbouw biedt een oplossing voor deze uitdagingen. Daarvoor moet de gehele tuinbouwsector verder ontwikkeld worden, van kleine boeren tot grote kastuinbouwbedrijven. De Indiase overheid werkt graag samen met Nederlandse publieke en private partijen die hieraan kunnen bijdragen.
Deze combitrack richt zich op West- en Zuid-India. In de regio's Baramati en Bangalore zijn er goede contacten tussen Nederlandse bedrijven en lokale Indiase partijen. Een aantal bedrijven zijn al actief en werken samen, bijvoorbeeld in de publiek-private samenwerking HortiRoad2India.
Center of Excellence
Zowel in Baramati als Bangalore zijn er Centers of Excellence (CoE) gevestigd. In deze centra kunnen Nederlandse ondernemers hun kennis en expertise delen met de lokale tuinbouwsector. Een CoE stelt Indiase boeren, studenten en overheidsfunctionarissen in staat om direct te leren over tuinbouwinnovatie.
Denk bijvoorbeeld aan:
- praktische training en capaciteitsopbouw;
- uitwisseling van studies en onderzoek;
- technische hulp en demonstraties.
Bent u een Nederlandse ondernemer en ziet u ook commerciële kansen in de bedekte tuinbouw in India? Geef uw interesse aan via het contactformulier.
Benieuwd hoe de combitracks werken? Bekijk de video!
Stel je voor. Je hebt een bedrijf in Nederland en biedt een mooie oplossing voor een maatschappelijke uitdaging.
Ondernemen met impact opent deuren naar opkomende markten.
Van Egypte tot Zuid-Afrika.
Van Colombia tot Bangladesh.
Maar in welke landen kun je het beste het verschil maken
In 14 opkomende markten is er grote vraag naar jouw technologie.
Die kan bijdragen aan oplossingen voor uitdagingen in die landen.
Zoals zuinig waterbeheer in de landbouw in Egypte,
circulair afval verwerken in India,
innovatieve gezondheidszorg in Kenia of off-grid zonne-energie in Nigeria.
Je doet het niet alleen.
Buitenlandse Zaken en de ambassades, LVVN, Invest International en RVO werken aan meer dan 20 combitracks, om jou en andere ondernemers deze kansen te laten pakken.
Met de combitracks werken we meerdere jaren samen aan de ontwikkeling van een sector.
Dat doen we met behulp van verschillende overheidsregelingen.
Waar mogelijk halen we drempels voor je weg, bijvoorbeeld door te investeren in de juiste opleiding voor lokaal personeel.
Werken we samen met lokale netwerken, bedrijven en kennisinstellingen.
En maken we van jouw internationale ambities een blijvend succes.
Het resultaat?
Nieuwe markten voor jouw bedrijf, duurzame impact voor lokale belanghebbenden, én economische groei.
Zo wordt jouw succes ook het succes van anderen.
Interesse in deze combitrack?
Onze adviseurs gaan graag met u in gesprek. Bespreek uw mogelijkheden!

- Ministerie van Buitenlandse Zaken