Handel Nederland - Australië

Laatst gecontroleerd op:
30 november 2023
Gepubliceerd op:
8 april 2013

Hoewel de fysieke afstand tussen Nederland en Australië groot is, biedt het land een interessante exportmarkt voor Nederlandse ondernemers. Op deze pagina vindt u actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Australië.

Wilt u meer weten over Australië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Australië.

Tenzij anders aangegeven, komen onderstaande cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Australië? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

Australië had in 2020 een forse terugval in de economische ontwikkeling in 2020. Het land herstelde zich in 2022 volgens data van de Wereldbank met een groei van 3,6%. Australië heeft wel te maken met stijgende inflatie, afname van de economische groei en minder consumentenuitgaven. De arbeidsmarkt blijft een stabiele factor.

Meer weten? Lees de Australia Economic Snapshot van de OESO.

Handelscijfers Nederland - Australië

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Australië
Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 4,2 miljard 2022
Totale invoer € 2,7 miljard 2022


Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Australië in de databank Statline van het CBS. Let op: dit zijn nog voorlopige cijfers. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt. 

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Australië

Uitvoer vanuit Nederland naar Australië

Productgroep Bedrag Jaartal
Medicinale en farmaceutische producten € 509 miljoen 2022
Gespecialiseerde machines € 296 miljoen 2022
Diverse fabricaten € 235 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Australië.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Australië

Invoer vanuit Australië naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Steenkool, cokes en briketten € 827 miljoen 2022
Oliehoudende zaden en vruchten € 385 miljoen 2022
Non-ferrometalen € 330 miljoen 2022


De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Australië naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit  Australië bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Loopt u rond met exportplannen voor Australië? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?