Handel Nederland - Australië

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
4 november 2021

Hoewel de fysieke afstand tussen Nederland en Australië groot is, biedt 'down under' een interessante exportmarkt voor Nederlandse ondernemers. Op deze pagina vindt u actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Australië.

Wilt u meer weten over het land Australië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Australië.

  Handelscijfers Nederland - Australië

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Australië

  Soort informatie Bedrag Jaartal
  Totale uitvoer € 3,1 miljard 2020
  Totale invoer € 1,3 miljard 2020
  Handelsbalans (positief/negatief) € 1,7 miljard (+) 2020

  Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Australië in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

  Het effect van de coronacrisis op de handel met Australië

  Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de coronacrisis op de handel met Australië. De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met Australië.

  Economische gevolgen en verwachtingen

  Australië heeft relatief milde gevolgen van de coronapandemie ondervonden. Het land heeft het aantal coronabesmettingen beperkt weten te houden, dankzij strikte maatregelen en een inreisverbod. De Australische economie ondervond kromp in 2020, volgens cijfers van de OESO, met 3,8%. Volgens de voorspellingen herstelt Australië zich in 2021 met een groei van 3,2%.

  De coronapandemie had in 2020 flinke impact op de Australische exportmarkt: -9,3. De verwachting is dat dit in 2021 ombuigt naar een groei van 1%. De importkant stond er in 2020 nog wat slechter voor. De OESO voorspelt een daling van 12,7% ten opzichte van een jaar eerder. In 2021 zou de markt zich moeten herpakken met een groei van 6,6%. U vindt de laatste voorspellingen in de Australia Economic Snapshot.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Australië

  Uitvoer vanuit Nederland naar Australië

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Medicinale en farmaceutische producten € 562 miljoen 2020
  Gespecialiseerde machines € 219 miljoen 2020
  Diverse machines € 186 miljoen 2020

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Australië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Australië.

  Voorlopige exportcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

  Belangrijkste invoerproducten uit Australië

  Invoer vanuit Australië naar Nederland

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening € 231 miljoen 2020
  Oliehoudende zaden en vruchten € 207 miljoen 2020
  Non-ferrometalen € 121 miljoen 2020

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Australië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Australië naar Nederland.

  Voorlopige importcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

  Handelsinformatie via TradeMap

  Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

  Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

  TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Australië. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

  Overzicht handelscijfers

  Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

  Ontdek uw kansen

  Wilt u weten of de Australische markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Australië? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

  Meer weten?

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?