Handel Nederland - Australië

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 juni 2023

Hoewel de fysieke afstand tussen Nederland en Australië groot is, biedt 'down under' een interessante exportmarkt voor Nederlandse ondernemers. Op deze pagina vindt u actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Australië.

Wilt u meer weten over Australië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Australië.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Australië? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

Australië heeft het aantal coronabesmettingen beperkt weten te houden, dankzij strikte maatregelen en een inreisverbod. De Australische economie kromp in 2020, volgens cijfers van de OESO, met 3,8%. Het land herstelde zich in 2021 met een groei van 3,2%. Naar verwachting groeit het bruto nationale product in 2022 met 4%, in 2023 met 1,9% en in 2024 met 1,6%.

De hogere inflatie zorgt voor vermindering van de koopkracht van huishoudens. De Reserve Bank of Australia heeft de rente daarom snel verhoogd. U vindt de laatste voorspellingen in de Australia Economic Snapshot.

Handelscijfers Nederland - Australië

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Australië

  Soort informatie Bedrag Jaartal
  Totale uitvoer € 4,2 miljard 2022
  Totale invoer € 2,7 miljard 2022

  Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Australië in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt. Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Australië

  Uitvoer vanuit Nederland naar Australië

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Medicinale en farmaceutische producten € 509 miljoen 2022
  Gespecialiseerde machines € 296 miljoen 2022
  Diverse fabricaten € 235 miljoen 2022

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Australië.

  Voorlopige exportcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

  Belangrijkste invoerproducten uit Australië

  Invoer vanuit Australië naar Nederland

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Steenkool, cokes en briketten € 827 miljoen 2022
  Oliehoudende zaden en vruchten € 385 miljoen 2022
  Non-ferrometalen € 330 miljoen 2022

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Australië naar Nederland.

  Voorlopige importcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

  Handelsinformatie via TradeMap

  In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit  Australië bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

  Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

  Overzicht handelscijfers

  Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

  Meer weten?

  Ontdek uw kansen

  Loopt u rond met exportplannen voor Australië? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?