Zakendoen in Costa Rica

Laatst gecontroleerd op:
29 april 2024
Gepubliceerd op:
27 juni 2019

De meeste Nederlanders kennen Costa Rica vooral als land van ecotoerisme en een grote biodiversiteit. Wist u dat Costa Rica ook volop zakelijke kansen biedt? Maar hoe doet u zaken in Costa Rica? Waar liggen de kansen? En waar vind u informatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Costa Rica.

Inwoners en maatschappij

Costa Rica is een relatief klein land in Centraal-Amerika. Het ligt tussen Panama en Nicaragua, en grenst aan de Caribische Zee en de Stille Oceaan. Het is een presidentiële republiek met ongeveer 5,2 miljoen inwoners (2021). De meeste Costa Ricanen wonen in de omgeving van hoofdstad San José, in het midden van het land. Costa Rica is vooral bekend door zijn natuurpracht, met bossen, bergketens en vulkanen.

Hoewel Costa Rica van oudsher een agrarisch land is, verdient het land het meeste geld in de dienstensector.

Wilt u meer weten over Costa Rica, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Costa Rica.

Economie van Costa Rica

De Costa Ricaanse economie kent al jaren een constante groei. Het land is aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders. Dat komt voornamelijk door de politieke stabiliteit, relatief hoge welvaart en een goed opgeleide bevolking.

Belangrijke bronnen van inkomsten zijn softwareontwikkeling, productie van medicijnen en medische apparatuur, en de export van landbouwproducten. Duurzaamheid speelt daarbij een belangrijke rol. Zo is Costa Rica het enige tropische land waar het proces van ontbossing is omgekeerd. Dit maakt het land erg aantrekkelijk voor ecotoerisme.

Handel Nederland - Costa Rica

In 2021 exporteerde Nederland voor € 118 miljoen naar Costa Rica. Het land staat daarmee op plaats 105 van landen waarnaar Nederland exporteert. Dat is vergelijkbaar met de export naar landen als Oeganda en de Faeröer eilanden. Nederland exporteert vooral diverse gefabriceerde goederen en chemische producten naar Costa Rica.

Zakelijke kansen in Costa Rica

In Costa Rica bieden onder meer de gezondheidszorg, havenontwikkeling en agrocultuur kansen voor Nederlandse ondernemers. Maar ook in de duurzame energiesector en hightechsector liggen er zakelijke mogelijkheden.

Duurzame energie

De elektriciteitsproductie van Costa Rica komt volledig uit hernieuwbare energiebronnen. Het land stopte met de olie- en gaswinning en werkt u aan het verminderen van de CO2-uitstoot met de ontwikkeling van electrisch vervoer. Hiermee wil het land de nationale klimaatdoelstellingen halen.

Landbouw

In de landbouw zijn er nieuwe ideeën voor de bouw van een groene ammoniakfabriek voor het maken van groene kunstmest. Waterstof voorziet de fabriek van energie.

Hightech

Costa Rica heeft de ambitie om zich te ontwikkelen tot een belangrijke speler in de halfgeleiderindustrie. Om dat te bereiken wil het land  samenwerken met de internationale halfgeleidersector en investeringen aantrekken voor de productie van halfgeleiders. Halfgeleiders vormen een belangrijk onderdeel voor de productie van microchips.

Costa Rica wil zijn geschoolde arbeidskrachten en gunstige bedrijfsklimaat inzetten om de halfgeleiderproductie duurzaam te maken. Het doel is om zich te promoten als een centrum voor hightechproductie en innovatie in de halfgeleidersector.

Andere sectoren

Meer informatie over groeiende sectoren en zakelijke mogelijkheden vindt u op Internationaalondernemen.nl. U kunt hier filteren op het land en de gewenste sector.

Ondernemen in Costa Rica

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Costa Rica. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Costa Rica staat op plaats 74 in de Ease of Doing Business 2020.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

CINDE

Costa Rican Investment Promotion Agency (CINDE) is een Costa Ricaanse non-profitorganisatie die zich bezighoudt met het aantrekken van buitenlandse investeerders. Op de website van CINDE vindt u informatie over investeren in Costa Rica, over het land, de vrijhandelszones en de kansrijke sectoren.

Procomer

Costa Rican Foreign Trade Promotor (Procomer) houdt zich bezig met exportpromotie van Costa Ricaanse goederen en diensten. De organisatie richt zich op de lokale mkb en helpt ze om buitenlandse markten te betreden. Ook voor de Nederlandse ondernemer is de informatie van Procomer nuttig. Zo is er een interessante verzameling marktrapporten beschikbaar om te downloaden.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Costa Rica mogelijk zijn.

Exportregels voor Costa Rica

Handelsakkoord EU-Costa Rica

De EU heeft met landen in Centraal-Amerika (Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama) een handelsakkoord afgesloten met afspraken over onder meer afschaffing van invoerrechten, handel in diensten en overheidsaanbestedingen. Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de portal Access2Markets.

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Costa Rica. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk producten in? Costa Rica is geen ondertekenaar van de ATA-conventie. U kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Hulp van de ambassade

De ambassade in San José staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u bovendien het reisadvies voor Costa Rica.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Costa Rica?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?