Zakendoen in Costa Rica

Gepubliceerd op:
27 juni 2019
Laatst gecontroleerd op:
27 april 2023

De meeste Nederlanders kennen Costa Rica vooral als een zonnig vakantieland. Wist u dat Costa Rica ook volop zakelijke kansen biedt? Maar hoe doet u zaken in Costa Rica? En waar liggen de kansen? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Costa Rica.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Costa Rica? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Costa Rica een succes te maken.

Wilt u meer weten over Costa Rica, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Costa Rica.

Inwoners van Costa Rica

Costa Rica is een relatief klein land in Zuid Amerika. Het ligt tussen Panama en Nicaragua, en grenst zowel aan de Caribische Zee als de Stille Oceaan. Costa Rica is een presidentiële republiek met ongeveer 5,2 miljoen inwoners (2021). De meeste Costa Ricanen wonen in de omgeving van hoofdstad San José, in het midden van het land. Costa Rica is vooral bekend door zijn natuurpracht, met bossen, bergketens en vulkanen.

Hoewel Costa Rica van oudsher een agrarisch land is, verdient het land het meeste geld in de dienstensector.

Economie van Costa Rica

De Costa Ricaanse economie kent al jaren een constante groei. Het land is aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders, vanwege zijn politieke stabiliteit, relatief hoge welvaart en goed opgeleide bevolking.

Belangrijke bronnen van inkomsten zijn softwareontwikkeling, productie van medicijnen en medische apparatuur en de export van landbouwproducten. Duurzaamheid speelt daarbij een belangrijke rol. Zo is Costa Rica het enige tropische land waar het proces van ontbossing is omgekeerd. Dit maakt het land zeer aantrekkelijk voor ecotoerisme.

Handel Nederland - Costa Rica

In 2021 exporteerde Nederland voor € 118 miljoen naar Costa Rica. Costa Rica staat daarmee op plaats 105 van landen waarnaar Nederland exporteert. Dat is vergelijkbaar met de export naar landen als Oeganda en de Faeröer eilanden. Nederland exporteert vooral diverse gefabriceerde goederen en chemische producten naar Costa Rica. Bekijk ook het document met handelscijfers van Nederland en Costa Rica hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Zakelijke kansen in Costa Rica

In Costa Rica bieden onder meer de gezondheidszorg, havenontwikkeling en agrocultuur kansen voor Nederlandse ondernemers.

Vragen? Neem contact op met ons

Heeft u vragen over het zakendoen in Costa Rica? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de havenontwikkeling, landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs. Zij kunnen gratis de buitenlandse markt voor u verkennen en u in contact brengen met potentiële zakenpartners.

Ondernemen in Costa Rica

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Costa Rica. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Costa Rica staat op plaats 74 in de Ease of Doing Business 2020.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

CINDE

CINDE (Costa Rican Investment Promotion Agency) is een Costa Ricaanse non-profit organisatie die zich bezighoudt met het aantrekken van buitenlandse investeerders. Op de website van CINDE vindt u allerlei informatie over investeren in Costa Rica. Informatie over onder meer het land, de vrijhandelszones en de kansrijke sectoren. Houd er rekening mee dat de informatie is geschreven met het doel om investeerders te prikkelen.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Costa Rica mogelijk zijn.

Exportregels voor Costa Rica

Handelsakkoord EU-Costa Rica

De EU heeft met landen in Centraal-Amerika (Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama) een handelsakkoord afgesloten met afspraken over onder meer afschaffing van invoerrechten, handel in diensten en overheidsaanbestedingen. Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de portal Access2Markets.

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Costa Rica. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk producten in? Costa Rica is geen ondertekenaar van de ATA-conventie. U kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Hulp van de ambassade

De ambassade in San José staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u bovendien het reisadvies voor Costa Rica.

Orange Plaza

Op Nederland Wereldwijd vindt u ook informatie over Orange Plaza. Dit is een plek binnen de ambassade waar u als ondernemer kunt vergaderen of workshops en matchmaking-evenementen kunt organiseren. Meer weten hierover? Bekijk de pagina over Orange Plaza op de website Nederland Wereldwijd.

Meer weten?

Marktrapporten

Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren wij rapporten over kansrijke sectoren in het buitenland.

Hieronder vindt u rapporten over de belangrijkste sectoren in Costa Rica.

Andere relevante informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden publiceert het buitenlandnetwerk op Internationaalondernemen.nl. U kunt hier filteren op het land en de gewenste sector.

Vragen over ondernemen in Costa Rica?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?