Bedrijf starten in Curaçao

Gepubliceerd op:
14 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 februari 2022

Wilt u een bedrijf starten in Curaçao? Of misschien een partnerschap aangaan met een Curaçaos bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen voor ondernemingsvormen of het betalen van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Curaçao. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Curaçao

Curaçao is meer dan een populaire vakantiebestemming. Door zijn gunstige ligging is het ook een bekend internationaal zakencentrum. Naast een Associatieverdrag met de Europese Unie maakt het eiland deel uit van het US Caribbean Basin Initiative. Dat betekent dat Curaçao preferentiële toegang heeft tot de Amerikaanse markt.

Het eiland heeft een goede infrastructuur met een gemoderniseerd vliegveld en meerdere havens. Ook zijn de telefoon- en internetverbindingen de afgelopen jaren sterk verbeterd. En alhoewel het eiland sinds 2010 autonoom is, is de band met Nederland nog altijd hecht. Dit alles maakt Curaçao tot een kansrijke omgeving voor investeerders. Vele Nederlandse ondernemers gingen u al voor!

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn plaatselijke regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

De belangrijkste ondernemingsvormen in Curaçao zijn:

  • Limited liability company (N.V.)
  • Private limited liability company (B.V.)
  • Foundation
  • Private foundation
  • Partnerships
  • Sole proprietorship

Curaçao Chamber of Commerce geeft online toelichting op deze ondernemingsvormen.

Speciale economische zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. In deze zones hoeven buitenlandse investeerders geen of minder vennootschapsbelasting, dividendbelasting en vastgoedbelasting te betalen.

In Curaçao zijn er 2 vrije economische zones. Er is een zone in de omgeving van de internationale luchthaven Hato en een zone bij de haven.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Curaçao. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen overheid

Investeringsgidsen agentschappen

Op de websites van agentschappen en consultancybureaus vindt u informatie over het investeringsklimaat, belastingen en ondernemingsvormen.

  • Het agentschap Curaçao Investment & Export promotion Agency (CINEX) geeft informatie over zakendoen en investeren in Curaçao. U vindt hier ook informatie over kansrijke sectoren.
  • Op de website van iGuide Curaçao vindt u informatie over onder andere inschrijving bij de KVK, benodigde vergunningen, investeringskansen en arbeidswetgeving.
  • Op de website van What's Cooking in Curaçao staan investeringskansen voor ondernemers in verschillende sectoren.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Curaçao

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Curaçao. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?