Zakendoen in Ecuador

Gepubliceerd op:
24 juli 2019
Laatst gecontroleerd op:
13 mei 2024

Ecuador is een relatief klein Zuid-Amerikaans land, ingeklemd tussen Colombia en Peru. Hoe doet u zaken in Ecuador? Waar liggen de kansen voor u? En waar vind u informatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Ecuador.

Inwoners en maatschappij

Als u zaken wilt doen in Ecuador, is het goed om de politieke situatie van het land te kennen. Ecuador is een presidentiële republiek met 17,8 miljoen inwoners (2021). Er wonen bijna 2 miljoen mensen in de hoofdstad Quito en meer dan 3 miljoen in Groot Guayaquil. Het grootste deel van de bevolking bestaat uit Mestiezen, mensen met zowel Europese als Indiaanse voorouders. Spaans is de officiële landstaal en katholicisme de voornaamste religie.

Ecuador werd in de 19e eeuw onafhankelijk. Het land heeft weinig perioden van politieke stabiliteit gekend. Oorlogen, afgezette presidenten en alsmaar nieuwe grondwetten waren aan de orde van de dag. Armoede en ongelijkheid zijn al tijden een probleem in Ecuador. Door die armoede zijn de laatste decennia veel Ecuadorianen geëmigreerd naar landen als Spanje en de Verenigde Staten.

Economie

De economie van Ecuador is wisselvallig. Een van de belangrijkste exportproducten van Ecuador is olie, waardoor het land sterk afhankelijk is van de wisselende olieprijs. Maar het belang van niet-olieproducten zoals garnalen, bananen en goud, wordt steeds groter.

Handel Nederland - Ecuador

Voor Nederland staat Ecuador op nummer 84 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2022). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Ecuador € 168,0 miljoen. De Ecuadoraanse export naar Nederland bestaat voornamelijk uit cacao, tonijn, bananen en rozen. Nederland exporteert onder meer medicijnen, elektrische apparatuur, zaaizaden en bloembollen naar Ecuador.

Wilt u meer weten over het land Ecuador, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet over Ecuador.

Zakelijke kansen

In Ecuador bieden agro-food, energie, hightech, logistiek en de watersector kansen voor Nederlandse ondernemers.

In de Nederlandse ambassade in Bogota (Colombia) zetelt de LNV-raad voor Peru, Colombia en Ecuador. Wilt u weten wat de LNV-raad voor u kan betekenen? Op de website Agroberichten Buitenland vindt u informatie en contactgegevens over de LNV-raad.

Marktrapporten

Download de onderstaande marktrapporten over Ecuador of bekijk ons overzicht van andere marktrapporten.

Vragen? Neem contact met ons op

Heeft u vragen over het zakendoen in Ecuador? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Ecuador. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Ecuador

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Ecuador. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Ecuador staat op plaats 129 in de Ease of Doing Business (2020).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in onze Subsidie- en financieringswijzer welke subsidies er voor Ecuador mogelijk zijn.

Exportregels

Handelsakkoord EU - Colombia, Ecuador, Peru

De EU heeft met Colombia, Ecuador en Peru een handelsakkoord afgesloten met onder andere afspraken over afschaffing van invoerrechten, handel in diensten en overheidsaanbestedingen. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de portal Access2Markets.

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Ecuador. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Tijdelijke invoer

Ecuador is geen ondertekenaar van de ATA-conventie. U kunt bij tijdelijke invoer dus geen gebruik maken van een ATA-carnet. Voert u tijdelijk producten in?

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Hulp van de ambassade

De ambassade in Lima (Peru) en de beleidsmedewerker in Ecuador staan klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Ecuador. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

De onveiligheid in Ecuador nam de afgelopen jaren toe. Ook op dit vlak kunnen de ambassade in Lima en attaché in Ecuador u advies geven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Ecuador.

Meer weten over Ecuador?

Vragen over ondernemen in Ecuador?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?