Zakendoen in Ecuador

Gepubliceerd op:
24 juli 2019
Laatst gecontroleerd op:
10 maart 2023

Ecuador is een relatief klein Zuid-Amerikaans land, ingeklemd tussen Colombia en Peru. Hoe doet u zaken in Ecuador? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Ecuador.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Ecuador? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Ecuador een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Ecuador

Als u zaken wilt doen in Ecuador, is het goed om de politieke situatie van het land te kennen. Ecuador is een presidentiële republiek met 17,8 miljoen inwoners (2021), waarvan bijna 2 miljoen in hoofdstad Quito wonen. Het grootste deel van de bevolking bestaat uit Mestiezen, mensen met een combinatie van Europees en Indiaans bloed. Spaans is de officiële landstaal en katholicisme de voornaamste religie.

Ecuador werd in de 19e eeuw onafhankelijk. Het land heeft weinig perioden van politieke stabiliteit gekend. Oorlogen, afgezette presidenten en alsmaar nieuwe grondwetten waren aan de orde van de dag. Armoede en ongelijkheid zijn al tijden een probleem in Ecuador. Door die armoede zijn de laatste decennia veel Ecuadorianen geëmigreerd naar landen als Spanje en de Verenigde Staten.

Economie van Ecuador

De economie van Ecuador is wisselvallig. Het belangrijkste exportproduct van Ecuador is olie, waardoor het land sterk afhankelijk is van de wisselende olieprijs. De publieke sector en de lage particuliere investeringen zijn ook beide aan verbetering toe.

Handel Nederland - Ecuador

Voor Nederland staat Ecuador op nummer 94 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2022). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Ecuador € 168,0 miljoen. De Ecuadoraanse export naar Nederland bestaat voornamelijk uit cacao, tonijn, bananen en rozen. Nederland exporteert onder meer medicijnen, elektrische apparatuur en bloembollen naar Ecuador.

Wilt u meer weten over het land Ecuador, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet over Ecuador.

Handelsakkoord EU-Colombia, Ecuador, Peru

De EU heeft met Colombia, Ecuador en Peru een handelsakkoord afgesloten met onder andere afspraken over afschaffing van invoerrechten, handel in diensten en overheidsaanbestedingen. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de portal Access2Markets. Zie voor meer informatie over het akkoord de pagina van de Europese Commissie.

Zakelijke kansen in Ecuador

In Ecuador bieden agro-food, energie, logistiek en de watersector kansen voor Nederlandse ondernemers.

In de Nederlandse ambassade in Bogotá (Colombia) zetelt de Landbouwraad voor Peru, Colombia en Ecuador. Wilt u weten wat de landbouwraad voor u kan betekenen? Op de website Agroberichten Buitenland vindt u informatie en contactgegevens over de landbouwraad.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Ecuador? Of bent u op zoek naar zakenpartners? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Ecuador. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Ecuador

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Ecuador. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Ecuador staat op plaats 129 in de Ease of Doing Business (2020).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Ecuador mogelijk zijn.

Exportregels voor Ecuador

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Ecuador. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk producten in? Voor Ecuador kunt u geen ATA-carnet gebruiken.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Hulp van de ambassade

De ambassade in Lima (Peru) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Ecuador. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Ecuador.

Meer weten over Ecuador?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over exporteren naar Ecuador? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Marktrapporten over Ecuador

Hieronder hebben wij een selectie gemaakt van rapporten over Ecuador.  Heeft u niet gevonden wat u zocht, of heeft u een specifieke vraag? Neem dan contact op met ons. De experts van RVO.nl helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?